Skip to content

"Skarp kurva uppåt för högerextrema brott på nätet" - skräddarsydd utbildning för domare och åklagare

Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Den antirasistiska stiftelsen Expo har skräddarsytt en utbildning om högerextrem brottslighet på nätet för utredare, åklagare och domare. Utbildningen bekostas bland annat av Myndigheten för ung-doms- och civilsamhällesfrågor.

 

Enligt Expo har sociala medier de senaste åren blivit en arena för högerextrem brottslighet. Anmälningar och åtal för hets mot folkgrupp har ökat och detta gäller i första hand uttalanden som har gjorts på nätet.

- Vi ser en skarpt uppåtgående kurva för hets mot folkgrupp i sociala medier. Ökad kunskap, både vad gäller vilka som begår brotten och den miljö de begås i, är nödvändig för att vända trenden, säger Johan Nordqvist, projektledare som tillsammans med Expos researcher Jonathan Leman tagit fram utbildningen.

- Detta ställer rättsväsendet inför nya utmaningar. Därför lanserar Expo utbildningen Högerextremism på nätet – strategi, terminologi och juridik som är skräddarsydd för rättsväsendet.

Utbildningen är tänkt att fungera som både ett "konkret verktyg" för att förenkla utredningsarbetet och som en översikt av den högerextrema miljö som ligger bakom brotten - men även termer, symboler och taktiker som har utvecklats i ljuset av ökad lagföring.

Utbildningen har fått bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och är kostnadsfri för rättsväsendet aktörer fram till oktober nästa år.

Projektledaren och en av föreläsarna, Johan Nordqvist, är också ordförande i den ideella föreningen Juridikfronten. Han har varit delaktig i att initiera flera av de senaste årens mest uppmärksammade åtal om hets mot folkgrupp och år 2017 mottog han och föreningen Elsa-priset av Svenska kommittén mot antisemitism.

Även Jonathan Leman, researcher på Expo, delatr i projektet och arbetar med att kartlägga högerextrem aktivism, propaganda och brottslighet på bland annat internet. Tidigare i år fick han Raoul Wallenberg-priset.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt