Skip to content

Inget uppsåt att döda vid nio timmar lång tortyrmisshandel - hovrätten sänker straffen rejält

Här i Kalix säkrade polisen bevisning mot de båda männen i form av en kniv och rester efter uppbrända textilier med offrets blod på. Foto: från förundersökningen och Henrik Montgomery/TT

Både tingsrätten och hovrätten har slagit fast att den flera timmar långa misshandeln handlade om ren tortyr. Hovrätten anser dock inte att det är bevisat att det fanns ett uppåt att döda mannen. De båda ynglingarna döms därför "bara" för synnerligen grov misshandel och får sina straff rejält sänkta.

 

De båda männen - 19 och 21 år gamla - åtalades vid Haparanda tingsrätt för mordförsök efter en nio timmar lång misshandel där de bland annat hade använt knivar mot sitt offer. 

Tingsrätten skrev att de två unga männens brott hade "tydliga inslag av tortyr och sadism".

Svart skadad
Deras offer påträffades nedkyld och svårt skadad på Strandpromenaden i Kalix i maj i år. Den unge mannen hade brännskador på 30 procent av kroppen och en punkterad lunga. Han hade dessutom frakturer, sår, blånader och svullnader.

Både 21-åringen och 19-åringen erkände grov misshandel men nekade till mordförsök.

Enligt åtalet hade de båda tilltalade ingen särskilt motiv. Brottet hade skett "för nöjes skull", enligt åklagaren.

Livsfarligt våld
Tingsrätten konstaterade att 19-åringen och 21-åringen hade försatt sitt offer i vanmakt under nio timmar och utsatt honom för "synnerligen grovt våld":

"Det våld och den skada som målsäganden utsatts för har varit livsfarligt och livshotande. Det är ett mycket allvarligt brott vilket avspeglas i påföljderna", skrev tingsrätt.

21-åringen dömdes till tolv års fängelse medan 19-åringen fick straffrabatt till följd av sin ålder och dömdes till åtta år och sex månaders fängelse. Männen dömdes också att betala 175 000 kronor i skadestånd till sitt offer.

Uppsåt att döda inte bevisat
Domen överklagades till Hovrätten för Övre Norrland som nu instämmer i tingsrättens bedömning om att det handlar om en misshandel som kan jämföras med tortyr.

Hovrätten ändrar dock brottsrubriceringen från mordförsök till synnerligen grov misshandel. Orsaken är att hovrätten inte anser att det är bevisat att männen verkligen hade uppsåt att döda sitt offer.

Fängelsestraffen sätts därför ned till sju år respektive fyra år och sex månaders fängelse. Även skadeståndet till den misshandlade mannen sätts ned från 175 000 kronor till 139 750 kronor.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

 

 


  • Alt-texten
    Malin Roubert

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt