Skip to content

”Antibiotikaresistensen är en av vår tids viktigaste frågor” - skärpta regler för lantbruken

Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX/TT

Reglerna kring antibiotikaanvändningen inom lantbruket blir strängare. I veckan röstade EU:s medlemsstater ja till en ny förordning om veterinärmedicinska läkemedel, vilket innebär skärpta regler i hela EU kring hur antibiotika får användas till djur.

 

- Sverige är det land i EU där man ger minst antibiotika till djur. Vi har länge drivit på för striktare EU-regler kring antibiotika inom lantbruket, och det har gett resultat. Antibiotikaresistensen är en av vår tids stora utmaningar, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). 

- Det är därför oerhört viktigt att vi arbetar tillsammans inom EU för att få bort den onödiga användningen av antibiotika inom djurnäringen.

Förbud mot förebyggande användning
Den nya förordningen innebär att antibiotika inte längre får användas rutinmässigt eller för att kompensera för brister i djurhållningen. 

Förordningen innehåller även ett förbud mot användning av antibiotika i förebyggande syfte till grupper av djur. 

Tillsammans med krav på medlemsstaterna att årligen redovisa användningen av antibiotika till djur förväntas de nya reglerna bidra till en minskning av den veterinärmedicinska antibiotikaanvändningen i EU.

Den svenska modellen har påverkat
Den nya förordningen har varit föremål för hårda förhandlingar både i rådet och i parlamentet.

Enligt regeringen har den svenska modellen för anvarsfull användning av läkemedel till djur fått ett stort genomslag, inte bara i det svenska arbetet med förordningarna utan också under förhandlingarna.  

Andra förslag som Sverige fått igenom i förordningen är ett skärpt miljöskydd, och ett undantag som innebär att den stränga nationella narkotikalagstiftningen kan bibehållas.

Förordningen börja gälla om tre år.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt