Skip to content

1 060 har fått ja, 1 482 har fått nej enligt gymnasielagen - hälften av fallen ligger i domstol

Ensamkommande flyktingungdomar tar del av riksdagsdebatten om hur deras framtid ska se ut. Foto: Claudio Bresciani/TT

En månad har passerat sedan Migrationsöver-domstolen gav grönt ljus för att tillämpa den nya gymnasielagen. Under denna månad har Migrationsverket beviljat 1 060 personer uppe-hållstillstånd. Hittills har 1 482 personer fått avslag.

 

Migrationsverkets mål är att beta av samtliga ärenden enligt gymnasielagen före årsskiftet.

Eftersom drygt hälften av ärenden ligger för avgörande i migrationsdomstolarna har Migrationsverket också fokus på att lämna yttranden dit.

Sedan den 1 juli, då lagen trädde i kraft, har Migrationsverket avslagit 1 482 ansökningar.

Avslagen baseras främst på att ansökan kommit från personer där Migrationsverket gör bedömningen att de inte omfattas av lagen.

I takt med att fler personer beviljas uppehållstillstånd gör Migrationsverket en ”särskild insats” för att dessa personer så snabbt som möjligt kan besöka Migrationsverket för att beställa sina uppehållstillståndskort. 

- De som nu beviljas uppehållstillstånd behöver kortet för att kunna folkbokföra sig, ansöka om studiemedel och ta del av de rättigheter ett uppehållstillstånd medför, säger Camilla Engström, projektledare på Migrationsverket.

- De här personerna har fått vänta länge på besked och därför vill vi agera så snabbt som möjligt för att underlätta för dem.

Målsättningen är att personerna, senast två veckor efter beslutet, ska få möjlighet att beställa sitt kort.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Landstingsskatten upp med 60 öre, hyran upp 3½ %. Kommunalskatten säkerligen upp ett par kronor. Bilförsäkringen blir dyrare och dyrare. Tur att man inte har råd med bil. Men man ska inte ställa grupper mot varandra. Åtminstone inte pensionärer.

"1 482 har fått nej"
Vad händer med dem?
Chartrade flyg till hemländerna eller ska de få en "ny chans" ?

Spelar ingen roll. Eventuella avvisningar kommer ALDRIG att effektueras.
Så dessa _________ får vi dras med. Och försörja.
Tack 82%.

Sanningen om dessa ”barn”.

Oj. Han var visst inte 17 år utan 24 år.

Den 24-årige mannen fastnade på film när han sparkade en 16-åring i huvudet på centralen. När mannen greps visade det sig att han hade ett utvisningsbeslut, precis blivit åldersuppskriven med sju år – och använt åtta olika identiteter i sina kontakter med myndigheter.

Förutom rån och misshandel mot en 16-årig pojke åtalas 24-åringen för en rad andra brott, bland annat hot mot tjänsteman mot personal inom psykiatrin där han varit inlagd.

Vill påminna om att ingen av de 9000 afghanerna som numera är 11000 hade giltiga id-handlingar, alltså ingen, noll, zero, nada, och att de trots avsaknad av asylskäl är kvar i landet…följ lagen i stället.

https://petterssonsblogg.se/2018/11/13/misstankt-ranare-finns-registrera...

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.