Skip to content

"Extremt obehagliga konsekvenser för domare som friar" - det kriminalpolitiska klimatet i rättssalarna

Hur påverkar det hårda kriminalpolitiska klimatet försvarsadvokaterna roll – och rättstillämpningen? ”Det finns ju domare som har fått utstå extremt obehagliga konsekvenser för att de har friat”, säger advokaten Johan Eriksson.

 

Gäster i Veckans Juridik är:

Ulrika Borg – KRIM advokater

Sargon De Basso – Advokatfirman De Basso

Johan Eriksson – Försvarsadvokaterna

Programledare är Dagens Juridiks chefredaktör Stefan Wahlberg.

 

 

 

 

 

 


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

10 comments

Hatet kanske beror på att folk inte känner sig trygga längre.

Vi bor i det land i Europa som har flest anmällda våldtäkter, där det brinner fler skolor än i hela USA och där vi satsar minst i Europa på polisen. Det vi till sist satsar på är att ta folk som kör 5km för fort eller slagit en kriminell i självförsvar.

Lyckas vi inte få folk att känna sig trygga så tvingas folk ta lagen i ägna händer. Jag vill inte tvingas in i ett inbördeskrig mot kriminella.

Thomas , du inleder ditt inlägg med att vi bor i det land som har flest anmälda våldtäkter. Att landet har flest anmälda våldtäkter är inte konstigt då vi bor i just det land i hela Europa som har en lagstiftning som är så pass bred att den både täcker brottsliga och icke brottsliga handlingar, så kallade (populistiska lagstiftningar). Att ett visst antal anmälningar sker innebär i sig inte att så många brott begåtts på riktigt. Ifall det är kvinnan som anmäler som bestämt vad en våldtäkt skall vara för något och när det skall vara brottsligt så hade det inte behövts någon domstol överhuvudtaget. Det är oftast bara en väldigt liten del av anmälningarna där brottet egentligen ordagrant har uppfyllts. Så just när det kommer till sådana typer av anmälningar så får de tas med många nypor salt.

Vi bor väl i det land som väljarna vill att vi ska bo i? Eller?
Och valet visade ju tydligt att en överväldigande majoritet (82%) är nöjda med detta det nya Sverige.

Som man bäddar får man ligga & Är huvudet dumt så får kroppen lida
Så enkelt är det.

Guy de Lusignan, sedan är det på så vis att advokater överlag har det för bra i det här landet. De behöver inte prestera och slita så mycket för att tjäna sina pengar, och dessutom så bryr de sig inte om sina klienters öden. De talas mycket om domskäl här, när det skrivs mer motiverade och mindre motiverade domar. Det är väldigt fegt av advokaterna att bara tala om hur domarna skrivs. ungefär som att fortsätt döm oskyldiga fast med bättre påhittade motiveringar i domarna så att allmänheten bättre kan godta en oskyldigt dömd. Som de själva säger så ingår de i rätts apparaten, men om inte ens advokaterna själva gör något åt apparaten så lär det inte finnas någon annan som gör det åt advokaterna heller.

Brinner fler skolor än i hela USA? Har du någon källa på det? När jag söker på nätet får jag snabbt fram en siffra på 4000 "school building fires" per år i USA varav ett avsevärt antal startats av "adolescents who, exhibiting antisocial behavior, set fires with the intent of causing destruction" Källa: https://www.usfa.fema.gov/downloads/pdf/statistics/v14i14.pdf
Vad har du för övrigt för källa på "satsar minst på polisen"? Och menar du totalt eller per capita?

Poliser angrips allt oftare med fysiskt våld.
Detta att offentliga företrädare angrips är en trend vi får lära oss att leva med.

Det kanske också är en trend att offentliga företrädare skjuter först och frågar sedan. Till exempel frågar tio minuter senare.

Detta är en partsinlaga från tre skickliga advokater. Det är uppenbart då de tar upp bevisvärdering. Det blev väldig uppståndelse då det uppdagades att Quick, Linna, Teittinen med flera kunnat dömas utan någon som helst teknisk bevisning. Nu har pendeln slagit åt andra hållet och domstolarna har absurda krav på teknisk bevisning. I princip likadan bevisning som räckte för att utdöma hårda straff för skjutningen vid Vårväderstorget i Göteborg räckte inte för gangstermordet i Mariehäll. Polisen hade lagt ner all kraft på att skaffa bevisning men kunde inte bevisa vem som hållit in avtryckaren. Där blev det sju frikända.

Det finns många andra fall där det funnits bevisning som borde ha räckt för fällande domar:
4-barnsmamman i Haninge som blev skjuten i dörren med baby i famnen och de andra barnen som vittnen, Joy Rahman.

Då det gäller utmätning av straff är en lögn som ständigt upprepas att ingen blir bättre av längre straff. Man hänvisar till forskning men den visar klart att korta straff fungerar inte på hopplösa återfallsförbrytare. De är inte behandlingsbara utan siktar bara på att komma ut.
Det är betydligt färre återfall bland de som fått längre straff. De är mera motiverade och har betydligt färre återfall. Då det gäller återfall i vardagsbrottslighet har jag skrivit åtskilliga artiklar som visar på verkligheten. I webbdebatten 2015-04-16 tog jag i slutet upp ett belysande fall:
http://www.dagensjuridik.se/2015/04/aterfallsforbrytarna-splittrar-justi...

Jag har ägnat mycket tid och kraft åt att analysera bostadsinbrotten och återfallsförbrytarna. Här ger jag ett väldigt belysande och allmängiltigt exempel:
En 33-årig narkotikamissbrukare greps på bar gärning vid ett villainbrott på Bergsvägen, Lidingö. Han häktades och dömdes till Skyddstillsyn för flera brott trots att han hade 26 punkter i straffregistret med bl.a. rån och grova stölder Han hade smycken som uppenbarligen kom från andra bostadsinbrott men ville inte berätta. Dessutom hade han två villkorliga frigivningar med återstående strafftid 1 år och 6 månader. Han är missbrukare sedan tonåren , har antisocialt beteende och återfallsrisken är hög. Trots det har Tingsrätten dömt till skyddstillsyn med hänvisning till särskilda skäl p.g.a. missbruket. Därför förverkades inte heller den återstående strafftiden på 1 år och 6 månader.

Efter 2 månader greps han igen. Han hade straffat ut sig från behandlingshemmet efter intag av anabola steroider. Han hade lurat till sig en lyxbil värd 300.000 kronor , tagit sig in i en villa i Saltsjö-Duvnäs och med en laddad pistol utfört ett rån. Vid den nya rättegången vid Nacka Tingsrätt var det samma domare men nu förverkades skyddstillsynen liksom de tidigare villkorliga frigivningarna och domen blev dessutom 3 år och 10 månader för de nya brotten. Misstagen med den första domen innebar nu att det blev ytterligare ett tiotal skakade brottsoffer. Förmodligen hade han begått ytterligare brott. Så ser verkligheten ut !

http://www.dagensjuridik.se/2018/10/hovratten-river-upp-morddom-frias-fr...
Ett fullständigt klart exempel på att polisen kan sluta att anstränga sej. Det finns ingen bevisning som räcker. Gör en hårdhänt bantning av polisen som i Finland. Mera pengar och hårdare straff fungerar inte ! Det är klart att advokaterna vill att allt skall fortsätta som nu ! Ingen skall tro att dom är ute efter rättvisa !

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.