Skip to content

Skickade rekommenderat brev till folkbokföringsadress - men uppsägning ogiltig

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hyresvärden borde ha skickat uppsägningen tilll den lägenhet som kvinnan hyrde - och inte till den adress där hon numera är folkbokförd. Det slår hovrätten fast och ogiltigförklarar därmed uppsägningen.

 

Hyresgästen, en 51-årig kvinna, hyrde en lägenhet i centrala Stockholm när hon år 1994 köpte en fastighet i Tullinge söder om Stockholm tillsammans med sin make.

Hyresvärden kontaktade kvinnan via e-post år 2013 och påpekade att kvinnan inte längre var folkbokförd i lägenheten vilket fick kvinnan att svara att hon sedan år 1995 hade haft dubbla boenden.

Rekommenderat brev
Värden skickade då en uppsägning med rekommenderat brev till kvinnans folkbokföringsadress i Tullinge.

Av utredningen framgår att kvinnan aldrig hämtade ut det rekommenderade brevet, vilket enligt kvinnan beror på att hon var på semester och att hon kom hem när försändelsen redan hade gått åter till avsändaren.

Värden vände sig till Hyresnämnden i Stockholm med ett så kallat upphörsyrkande. Nämnden ansåg att kvinnans e-postmeddelande till värden, om att hon hade dubbla boenden, inte var detsamma som att hon ändrat adressen som skulle användas när meddelanden skickades till henne.

Inte formellt riktig
Nämnden ansåg därför att det rekommenderade brevet borde ha sänts till lägenhetens adress i stället. Uppsägningen var därför, enligt nämnden, inte formellt riktig och hyresvärdens talan om hyresavtalets upphörande avslogs.

Beslutet överklagades till Svea hovrätt som nu konstaterar att en uppsägning skickad med rekommenderat brev anses ha skett den dag som den avlämnas för postbefordran, under förutsättning att den skickas till hyresgästens vanliga adress.

Med "vanlig adress" avses adressen för lägenheten om inte hyresgästen har lämnat uppgift om att en annan adress ska användas.

Hovrätten instämmer
Kvinnans e-postmeddelande om att hon bytt folkbokföringsadress innebär inte, enligt hovrättens mening, att hon skulle ha lämnat uppgift om att en annan adress ska användas. Hovrätten anser därför att lägenhetens adress är kvinnans "vanliga" adress.

Hovrätten slår därmed fast att uppsägningen är ogiltig och lämnar hyresvärdens upphörsyrkande utan bifall.

 

 

 

 

 

 

Caroline Gejbo

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt