Skip to content

Experterna överens: Nya grundlagen kommer få riksdagen att rösta ner Stefan Löfven

Den nya paragrafen i grundlagen kommer sannolikt att leda till att riksdagen röstar ner statsminister Stefan Löfven om han inte avgår frivilligt. Det tror Veckans Juridiks båda gäster – professorn i konstitutionell rätt Joakim Nergelius och den förutvarande talmannen Per Westerberg.

 

Idag är det premiär för den elfte säsongen av Veckans Juridik.

Avsnittet tar avstamp i den politiska situation som Sverige har hamnat i efter riksdagsvalet och hur den svenska grundlagen är utformad för att kunna lösa detta.

För första gången aktualiseras grundlagens nya bestämmelse från år 2010 om att riksdagen måste rösta för eller emot statsminister Stefan Löfven – om han inte avgår frivilligt innan riksdagen öppnar.

Joakim Nergelius, professor i konstitutionell rätt, och Per Westerberg, förutvarande talman, tror att ett sådan omröstning kommer att leda till att Stefan Löfven röstas ner.

Först därefter vidtar talmannens försök att få en ny statsminister på plats genom den ovanliga metod som Sverige har inskriven i grundlagen – så kallad negativ parlamentarism.

Joakim Nergelius anser att grundlagen borde ändras på den punkten medan Per Westerberg anser att dagens ordning bör behållas.

Programledare är Dagens Juridiks chefredaktör Stefan Wahlberg.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

Eftersom Sverigedumokraterna i praktiken är en fristående del av den borgerliga Högeralliansen kommer med största sannolikhet en koalition av M + C + L + Kd + SD rösta bort Stefan Löfven. Då har Stefan Löfven fått bevisat att SD är en del av Högeralliansen. Problemet uppstår när Ulf Kristersson ska göra tillräckliga eftergifter inom migrationsområdet till SD för att Jimmie Åkesson inte ska rösta Nej till honom också. Och gör han för mycket eftergifter så sparkar C + L bakut istället. Vi kommer ju inte ifrån att, om det preliminära resultatet håller sig, att de tre Rödgröna är större än de fyra i Högeralliansen men mindre än de fem i den nya Högeralliansen. Alltså är ju tipset att valets stora förlorare Ulf Kristersson också blir ny statsminister sittande i Jimmie Åkessons knä.

Lika sannolikt som om kamrat Jonas Sjöstedt genomför Revolutionen och ensam blir Den Store Rorsmannen.

Moderaterna behöver inte göra eftergifter till SD för att få deras stöd - allt han behöver göra är att stå för det de (moderaterna) lovat sina väljare. Det blir besvärligare att få med Annie Lööf i samma båt för hon har en helt annan migrationspolitik - där kommer behövas långtgående eftergifter. Det kommer bli en urvattnad migrationspolitik om hon ska bestämma, precis som lagen om försörjning vid anhöriginvandring blev urvattnad när miljöpartiet ställde en rad krav.

S är ALLERGISKA mot V men kan fördra Mp

Jonas borde kräva en ministerpost - då går han till historien som ankdammens
mest lyckade kommunist o får revasch för interneringen av kommunister.

Han borde vara stenhård mot Lövfen efter S + Mp är mycket svagare nu

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.