Skip to content

"Vi överväger att polisanmäla" - SD-politiker utger sig för att vara "advokatjurist" på valsedeln

Foto: Ulf Palm/TT

En kvinna som kandiderar till kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Hagfors kommun utger sig för att vara "advokatjurist" på partiets valsedel. Enligt Advokatsamfundet är dock inte kvinnan advokat.

 

- Det är brottsligt att utge sig för att vara advokat och vi överväger att polisanmäla det inträffade, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg på samfundets hemsida.

Den 65-årig kvinnan står på tredje plats på Sverigedemokraternas valsedel till kommunfullmäktigevalet i Hagfors kommun. 

På valsedeln anger hon titeln ”advokatjurist”, trots att hon varken är registrerad som ledamot av Sveriges advokatsamfund eller registrerad i Sverige som verksam advokat från något annat EU-land, enligt Advokatsamfundet.

Även i presentationen av kommunfullmäktigekandidater på Facebooksidan för Sverigedemokraterna i Hagfors uppges kvinnan vara ”advokatjurist”.

Kvinnan skriver:

"I dagsläget är jag arbetssökande, men har tidigare arbetat på kemtvätteri. I mitt forna hemland Ukraina arbetade jag som chefsjurist".

Förbudet mot att felaktigt utge sig för att vara advokat framgår av rättegångsbalken:

"Den som utan att vara behörig till det utger sig för att vara auktoriserad som advokat i Sverige eller i en annan stat inom Europeiska unionen, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller i Schweiz, döms till böter." 

 

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt