Skip to content

Nu kan du döpa dig själv eller dina barn till "J" och "L" - Skatteverket får bakläxa om nekade förnamn

Foto: Pontus Lundahl/TT

Enstaka bokstäver som "J" och "L" är visst godkända förnamn. Kammarrätten ger Skatteverket bakläxa i två fall och konstaterar att bokstäverna "anses vara förenliga med svenskt namnskick".

 

Rättsfallen gäller dels ett föräldrapar som ville döpa sin son till "J" i förnamn, dels en kvinna som ville heta "L".

Skatteverket avslog båda ansökningarna med motiveringen att enstaka bokstäver inte kan anses som namn eftersom det inte är förenligt med svenskt namnskick. Efter att myndigheten drivit frågan vidare till kammarrätten fick de nyligen bakläxa när rätten konstaterade att enstaka bokstäver visst är förenligt med svenskt namnskick och att det inte är olämpligt alls.

Olämpligt med "L"
När det gällde kvinnan som ville heta "L" hävdade Skatteverket även att det enligt den nya lagen om personnamn inte längre krävs att ett namn är "uppenbart olämpligt" för att det inte ska kunna förvärvas, utan att det räcker med att det är "olämpligt", vilket "L" är.

"Personlig angelägenhet"
Kammarrätten konstaterar att lämplighetsprövningen visserligen har skärpts, men menar å sin sida att äldre praxis fortfarande kan ge vägledning i tillämpningen av namnlagen. Kammarrätten påpekar att valet av förnamn enligt praxis är en "personlig angelägenhet som den enskilde bör tillerkännas omfattande valfrihet kring".

 

 

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

19 comments

Att ett kvinnonamn består av endast en bokstav har funnits länge,som exempel berättelsen om O.
https://www.adlibris.com/se/bok/berattelsen-om-o-9789186567200

Jag vet förstås inte vad du har för anledning att tycka att Kammarrättens beslut är korrekt eller varför du griper ”berättelsen om O” som något slags bevis på att enstaka bokstäver som namn är förenligt med svenskt namnskick och inte olämpligt men jag vill påpeka att ” O ” är inget namn, kvinnan i berättelsen ”kallades” för O. Det var väl lättare att kalla kvinnan för O eftersom misshandeln och det sexuella våldet blev lättare att hantera om personen blev anonymiserad. Kanske författaren ( en kvinna ) såg en risk att ett fullständigt namn skulle orättvist kunna peka ut verkliga kvinnor. Har du några andra ”fakta” om förnamn med bara en bokstav ( i Sverige; vi talar om svenskt namnskick) som kunde leda till en mer konstruktiv diskussion om lämplighet och namnskick? Att en myndig kvinna vill skaffa sig namnet ”L” må vara ok men att föräldrar vill namnge ett omyndigt barn som ” J ”, kan man verkligen undra över deras lämplighet som föräldrar och över Kammarrättens eventuella (det kanske finns en mer utvecklad beslutsmotivering som inte framgår av ovanstående information) logiska argumentering; den ”personliga angelägenheten” som anförs som viktigare än lagens skrivningar om svenskt namnskick, verkar mera taget ur ett politiskt manifest än från kompetens och samhällskunskapliga källor.

Jag har en son på 10 år som heter Q. Efter dom i Regeringsrätten fick han till slut ett pass med Q som förnamn.

Ingen har Q som tilltalsnamn!

0 kvinnor har Q som tilltalsnamn.
0 män har Q som tilltalsnamn.
Mvh. Thérèse Angélique.

Om du menar att min son har ett falskt pass så kanske du behöver tänka om.
Det står klart och tydligt Q i det.

@ I Sverige registeras alla godkända namn i offentliga register och det finns ingen person med namnet Q.

Nej jag behöver tänka om för faktum är att namn som inte registrerats på rätt sätt och eller att endast en felstavning av namn skett, har gjort och gör att ett antal resande stoppats redan vid incheckning och om felet inte uppdagats vid utresa, har de inte släppts in i ankomstland.
Mvh, igen!

Då menar du att allt jag säger och att alla högar med papper från skatteverket och regeringsrätten är bara hittepå?
Det kan inte vara så att du har en felaktig källa?
Kanske jag missförstår dig helt men jag ogillar att bli kallad lögnare.
Har jag missförstått dina ord helt ber jag om ursäkt.

http://www.hogstaforvaltningsdomstolen.se/Domstolar/regeringsratten/Avg%...

@ Hej Rickard.
Ber om ursäkt för att jag missat ditt inlägg i mailboxen men här är mitt svar.
Jag har aldrig och kommer förhoppningsvis aldrig att anklaga dig eller någon annan för att "hitta på", utan jag har endast med i staten namnregister som källa, redovisat att namnet @ saknas i namnregistren och om du tolkat det som att jag tror att av dig publicerat är osant, då har du sannerligen missförstått.
Mvh och ha en trevlig kväll /Thérèse.

Rickard. Sluta upp med att anmäla fakta olämplig!
TA har vare sig du vill det eller inte rätt i att det inte finns någon med namnet Q! Alla godkända namn finns namnregistret! och det finns ingen person med namnet Q.

Jag har inte anmält något så lugna ner dig!
Däremot har jag en son som helt lagligt heter Q. Står så i passet och i folkbokföringen.

"Nu kan du döpa dig själv eller dina barn till "J" och "L" - Skatteverket får bakläxa om nekade förnamn"

Nu får ni fakriskt ni på Dagens Juridik hålla er till fakta. Dop och namngivning är två helt skilda saker.

Folkbokföringen överfördes från statskyrkan till Skatteverket 30 juni 1991. Kyrkan skildes från staten vid millenieskiftet. Kyrkorna sköter dopen. Skatteverket dvs staten har hand om registreringen av nyfödingarna inklusive namnet som har getts barnet av vårdnadshavare. Åtminstone när det gäller svenskar. Vem eller vilka som bestämmer namnen i främmande kulturer vet jag inte.

Sverige som nation har gärna åsikter om namngivning. Tidigt sextiotal ville min mor byta mitt efternamn till ett "finare" med ursprung i England. Det hade dykt upp i släkten via ingifte. Mor lade ned möda, tid och pengar på detta. Men fick tji då namnet ansågs "osvenskt". Mor var otröstlig. Själv anser jag att det var ,och fortfarande är, symtomatiskt för hur Sverige som land fungerar. Politiker och myndigheter anser de kan lägga sig i och styra allt. Kommer ihåg när jag skulle ta körkort. Då skulle man ha "lämplighetsintyg". Herrejesses, att man bara orkade...:)

Om vi ska hålla oss till förnamn och barndop så ligger det till så här när det gäller Svenska Kyrkan: Prästen säger 'härmed döper jag dig August' inte 'härmed döper jag dig till August'.

En liten sann historia från Söderåkra anno 1885 som visar hur komplicerat det kan vara. Prästen var uppsvensk och hade slarvat bort lappen med barnets namn.

- Vilket namn ger vi gossen frågade prästen.
- August ge vi han svarade fadern.

Gossen fick heta August Gevian!

Källa: Söderåkra (H) C:7 (1879-1893) Bild 102 (AID: v41098.b102, NAD: SE/VALA/00362)

@ Du har fel Fake news ty man tilllåts inte att ändra eller tillföra vilket namn som helst och inte heller tillåts att med eller utan dop ge barnen vilket namn som helst, och du fake news!

I Dagens Juridik debattörer med juridisk insikt och övriga debattörer utan insikt i densamma, vet naturligtvis att namngivning via dop och namngivning utan dop "är två helt skilda saker",
men oavsett de facto ska och är namnen registrerade i myndigheters register och i ytterligare namnregister!
Mvh. Thérèse Angélique med ProBono Team

Thérèse Angélique

'namngivning via dop' förkommer. När man sjösätter båtar!

Jag träffade en man i går som tagit sig namnen 'James Bond' Eller rättare sagt lagt till 'Bond James' till sina två tidigare förnamn. Det var 2007.

@ C Andersson. Som vanligt har du alldeles rätt men vet du möjligen också om det är tillåtet att döpa sin båt till vilket namn som helst.

Hoppas att den som 2007 lagt till 'Bond James' till sina tidigare förnamn har registrerat tillägget enligt konstens alla regler!
Mvh Thérèse

Jo nog har han registrerat efter alla konstens regler. Med visst besvär. Enligt egen utsago sa damen på Skatteverket att det får gå för den här gången men gör inte om det.

Nils Gunnar Bond James Schäfer finns med på Ratsit med alla sina namn. Jag kan inte tänka mig att han har något emot att jag hänger ut honom här. Däremot vill jag inte göra reklam för hans företag:

https://www.ratsit.se/sok/person?vem=Gunnar+Sch%C3%A4fer&var=kalmar&m=1&...

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.