Skip to content

Nu är det fritt fram för solceller utan bygglov - minskad byråkrati ska skapa förnybar energi

Kung Carl Gustaf monterade solceller på taket till kungliga slottet i våras. Foto: Jessica Gow/TT

Från och med den här veckan är det fritt fram att montera solceller på sina hus utan bygglov. Förutsättningen är att solpanelerna följer byggnadens form.

 

- I Sverige använder vi fortfarande väldigt lite solenergi. Den lagen som nu träder i kraft innebär att vi avlastar byggnadsnämnderna och vi kommer ett steg närmare mer förnyelsebar energi i Sverige, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Lagändringen är en del i arbetet med att förenkla regelsystemet för bygglov och minska det byråkratiska ”krångel” som har med bostadsbyggande att göra.

De nya lagen innebär att det inte krävs bygglov för att på en byggnad inom ett detaljplanelagt område montera solceller och solfångare som följer byggnadens form.

De senaste tio åren har det skett en snabb ökning av solenergi och den installerade effekten i världen har ökat nästan 50 gånger. Att användningen av solenergi i Sverige har varit så låg har enligt kritiker berott på just ”krånglet” med bland annat bygglov.

Regeringen skrev i sin Lagrådsremiss:

”Förenklingen av regelsystemet för bygglov ska underlätta en omställning till förnybar el och avlasta byggnadsnämnderna och rättsväsendet.”

 

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

16 comments

..."avlasta byggnadsnämnderna och rättsväsendet." Då finns det fler och mycket viktigare saker att ändra.

Förnybar? - Möjligen.
Behövs den? - Tveksamt, den går ju inte att lagra och fungerar bara när det är soligt.
Gynna istället luftvärmepumpar, som funkar i vart fall ned till 10c minus.

Du har fel på bägge punkter: det går utmärkt att lagra energin i batterier, och effekten blir lägre, när det är molnigt, men det produceras ändå el hela tiden. Vid lättare molnighet är effekten cirka 50%.

David!
Hur stora batterier behövs?
Större än i en Tesla? Miljövänligt? Effekten? C:a 50% vid molnigt väder? Hur många timmar om dygnet på vintern när den bäst behövs?
Enda skälet att investera (?) i solceller är att man får bidrag.
Luftvärmepumpar fungerar dygnet runt och producerar bra till -10 grader. Inga bidrag här inte.

Miljövård är inte vetenskap utan religion. Fakta biter inte på politiker och journalister.

Du ställer frågor du kanske borde kunna svara på själv, innan du börjar kritisera.

Nyss visste du ju inte ens att det finns solbatterier.

Vad är ett 'solbatteri'? Är det en särskild slags ackumulator?

Det var slarvigt formulerat av mig. Föllåtsåmycketdå.

David!
Dags att Du förklarar Dig.
Eller är Du bara fejk?

Finns någon annan som kan ge ett vettigt svar på mina frågor?

David!
Du som vet kan kanske förklara för oss ignoranter hur ett solbatteri fungerar, hur stort det är, vilken kapacitet det har och vilken miljöpåverkan tillverkningen har ...

Den senaste generationen värmepumpar klarar -35° C. Visserligen sjunker verkningsgraden med temperaturen men du får ändå alltid ut mer effekt än vad du matar in. Dessutom kan du kyla huset med en luft/luft-värmepump.

Politiker har en medfödd drift att regera över folk. Således kan man, oavsett krav på bygglov, ställa upp andra förutsättningar när " byggnationen " anmäls till kommunen. Ett exempel är sk attefallshus där man ofta ställer som krav att avloppssystemet i moderbyggnaden ska morderniseras, ibland trots att anläggningen byggts för ett tiotal år sedan enl då gällande normer.

Din kommentar förvånar föga. Svenska politiker har fått hålla på så länge med sina detaljstyrningar av allt de kan komma på att det är ovanligt att hitta en tjänsteman som inte anammat samma tänkande. Minns t ex från mitt eget privata byggprojekt hur illa pålästa de var på senaste tekniken och att de saknade historisk dokumentation över de tillstånd de en gång beviljat avseende enskilda avloppsanläggningar men hur ivriga de var att ha olika synpunkter på mitt projekt. Vilket bara ligger ett decennium bakåt i tiden. Så vad de än hittar på nu har de för evigt dödat min vilja till ytterligare byggnationer. I Sverige iaf. Jag "gillar" inte deras stil". :)

Jag jobbar med att montera och sälja solcells lösningar där skulle jag vilja säga att en solcells anläggning är en bra investering både i ekonomisk och miljövänlig synpunkt Hassan. Och på tal om batterier så kommer det att komma inom en överskådlig framtid och finns redan i utlandet är att man kan använda sin elbil som batteri lagring. Så säg att du laddar din bil på eftermiddagen och kanske bara skall köra 3-4mil nästa dag så kan du bara använda resterande lagrad el på kvällen när du värmer vattnet ,lagar mat m.m. det handlar bara att planering för att skapa en framtid för våra barnbarn :)

Tack Niklas för svar!
Det finns alltså inga effektiva lösningar för långsiktig lagring,
Vare sig för hemmaproducerad el eller från vindsnurror m.m.
Det var precis det jag var ute efter.
Helt galet alltså att satsa på såväl solel som vindkraft.
Fungerar inte utan kraftiga subventioner.

Hej Hassan

Det finns vänliga batteri lösningar också . Men läs denna artikeln väldigt intressant.
https://www.elinstallatoren.se/innehall/nyheter/2017/december/branslecel...

Tack Niklas för svar!
Det finns alltså inga effektiva lösningar för långsiktig lagring,
Vare sig för hemmaproducerad el eller från vindsnurror m.m.
Det var precis det jag var ute efter.
Helt galet alltså att satsa på såväl solel som vindkraft.
Fungerar inte utan kraftiga subventioner.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.