Skip to content

Nu är det fritt fram för solceller utan bygglov - minskad byråkrati ska skapa förnybar energi

Kung Carl Gustaf monterade solceller på taket till kungliga slottet i våras. Foto: Jessica Gow/TT

Från och med den här veckan är det fritt fram att montera solceller på sina hus utan bygglov. Förutsättningen är att solpanelerna följer byggnadens form.

 

- I Sverige använder vi fortfarande väldigt lite solenergi. Den lagen som nu träder i kraft innebär att vi avlastar byggnadsnämnderna och vi kommer ett steg närmare mer förnyelsebar energi i Sverige, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Lagändringen är en del i arbetet med att förenkla regelsystemet för bygglov och minska det byråkratiska ”krångel” som har med bostadsbyggande att göra.

De nya lagen innebär att det inte krävs bygglov för att på en byggnad inom ett detaljplanelagt område montera solceller och solfångare som följer byggnadens form.

De senaste tio åren har det skett en snabb ökning av solenergi och den installerade effekten i världen har ökat nästan 50 gånger. Att användningen av solenergi i Sverige har varit så låg har enligt kritiker berott på just ”krånglet” med bland annat bygglov.

Regeringen skrev i sin Lagrådsremiss:

”Förenklingen av regelsystemet för bygglov ska underlätta en omställning till förnybar el och avlasta byggnadsnämnderna och rättsväsendet.”

 

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt