Skip to content

Jurister kräver oberoende utredningar av polisens skjutningar - med advokat som "ombud"

Advokat Björn Hurtig. Foto: Veckans Juridik

Polisingripanden med dödlig utgång eller allvarlig skada bör utredas av en oberoende enhet som står fri från polisen. I enheten ska också ingå en advokat som "allmänhetens ombud". Det kräver advokaten Björn Hurtig och hans kollegor i en debattartikel i Dagens Nyheter.

 

Efter dödsskjutningen av en funktionshindrad 20-årig man i Stockholm kräver nu advokater och jurister från advokat Björn Hurtigs advokatbyrå att polisens agerande i alla sådana fall ska utredas av en central oberoende enhet som står fri från polisen.

Advokat i utredningen
DN Debatt skriver de tio juristerna att "saken måste utredas rättssäkert och på ett sådant sätt att allmänhetens förtroende för polisen upprätthålls".

Juristerna kräver också att det i utredningsgruppen ska finnas erfarna polisutredare samt kriminaltekniker - och jurister som inte har någon koppling till polisen. Dessutom ska det finnas en advokat som tar rollen som "allmänhetens ombud" och som bevakar den drabbade personens intressen i utredningen.

Inte kunna prata ihop sig
De vill också säkerställa att inblandade poliser inte har möjlighet att prata ihop sig om vad som hänt innan de hörs och skriver sina rapporter. Det måste också enligt juristerna finnas "fastlagda och för allmänheten publicerade rutiner för hur utredningarna ska gå till". 

Men polisens våldsmonopol följer enligt juristerna "ett ansvar att låta sig fullt ut utredas i fall där polisingripanden leder till att en enskild mist sitt liv eller allvarligt skadats".

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt