Skip to content

Bostadsrättsföreningar kan ha stadgar som bryter mot lagen - 18 000 har inte anmält ändringar

Foto: Hasse Holmberg/TT

Många bostadsrättsföreningar kan ha missat att ändra sina stadgar så att de följer de nya reglerna från 2016.  Det visar siffror som Bolagsverket har tagit fram åt Sveriges Radios Ekoredaktion. Tidsfristen för ändringar gick ut den 30 juni.

 

Lagen om ekonomiska föreningar ändrades den 1 juli 2016 för att göra det enklare att driva bland annat bostadsrättsförening och för att anpassa reglerna mer efter vad som gäller för aktiebolag. Några av ändringarna är tvingande, exempelvis kallelsetiderna, medan andra inte är tvingande.  

Tidsfristen gick ut i juni
De tvingande reglerna träder i kraft även om inte stadgarna anger det men de nyheter i lagen som inte är tvingande måste anges i nya stadgar för att kunna tillämpas. Enligt övergångsreglerna skulle styrelsen för bostadsrättsföreningen ha lagt fram förslag på nya stadgar senast den 30 juni i år och sedan anmält ändringarna till Bolagsverket.

Många har inte anmält
Men enligt Bolagsverkets siffror till Ekot har fler än 18 000 av landets drygt 32 000 bostadsrättsföreningar inte skickat in några  uppgifter om att de har ändrat sina stadgar - och det kan få konsekvenser.

Chefsjurist Elisabeth Lagerqvist säger till Dagens Juridik att det som händer är att föreningar vars stadgar inte stämmer överens med lagen måste tillämpa lagen istället för sina stadgar i de delarna, eftersom lagstridiga stadgebestämmelser blir ogiltiga.

Kan råka göra fel
Hon rekommenderar föreningarna att uppdatera sina stadgar för att undvika att råka göra fel när de läser sina gamla stadgar.

- Det underlättar också för medlemmarna när de funderar över vad det är som gäller, säger hon.

Bolagsverket följer däremot inte upp vilka föreningar som ändrat sina stadgar eller inte i enlighet med de nya bestämmelserna och det får heller inga konsekvenser i form av vite eller liknande påföljder.  

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt