Skip to content

Avbruten anställningsintervju var diskriminering - arbetsgivare kan inte kräva handskakning

Foto: Carina Johansen/TT

Det var diskriminering när ett tolkföretag i Uppsala avbröt en anställningsintervju efter att den kvinnliga sökande inte tog den manliga chefen i hand och hälsade. Arbetsdomstolen går på DO:s linje om att man inte kan kräva handskakning.

 

Enligt Arbetsdomstolen utsatte tolkföretaget kvinnan för indirekt diskriminering och ska därför betala 40 000 kronor i diskrimineringsersättning till henne.

Kvinnan befann sig på anställningsintervju hos företaget och skulle hälsa på företagets chef. Kvinnan påtalade då att hon inte kunde ta i hand på grund av sin religiösa tro. I stället hälsade hon genom att lägga en hand mot sitt bröst. Chefen ska då ha sagt att man skulle "avrunda den här arbetsintervjun här", enligt kvinnans anmälan till DO.

Kränkande att inte hälsa
Arbetsgivarens inställning har varit att bolaget inte kan acceptera ett annat sätt att hälsa än genom handskakning. Detta eftersom ett annat sätt att hälsa som har sin grund i en religiös uppfattning och som gör skillnad mellan könen och i sig är kränkande och bland annat kan leda till konflikter på arbetsplatsen.

Kan inte kräva handskakning
Arbetsdomstolen (AD) gör bedömningen att kravet på just handhälsning inte kan anses vara nödvändigt för att undvika obehag eller trakasserier på arbetsplatsen.

Däremot bedömer AD att arbetsgivaren kan kräva att en arbetstagare som mot bakgrund av sin religion inte hälsar genom att ta i hand behandlar alla lika oavsett kön. Bolagets mera långtgående krav på handhälsning har därför inte varit lämpligt och nödvändigt för att uppnå ett jämställt agerande i arbetslivet.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt