Skip to content

Eventuellt lagförslag nästa vår om fler förbud mot rasistiska symboler - hon gör utredningen

Charlotte Brokelind, hovrättspresident i Göta hovrätt. Foto: Janerik Henriksson/TT och Domstolsverket/Tobias Liedholm

Det blir hovrättspresidenten Charlotte Brokelind som ska ta fram ett lagförslag som eventuellt kan förbjuda fler rasistiska symboler än hakkors. Bakgrunden är användningen av allt fler symboler som förknippas med till exempel nazism.

 

Charlotte Brokelind ska gå igenom hur brottet hets mot folkgrupp har tillämpats när det gäller rasistiska och liknande symboler och eventuellt föreslå hur fler symboler kan omfattas av ett förbud.

Hittat andra symboler
Regeringen lyfter frågan på grund av de nazistiska och främlingfientliga organisationer som tar allt större plats ute på gator och torg. Eftersom de inte får lov att använda hakkorset har de hittat andra symboler som skickar samma signaler. Ett exempel är Nordiska motståndsrörelsen som har använt den så kallade Tyrrunan som kommer från den nordiska mytologin.

- Vi har sett att gränsdragningen för en del symboler, till exempel nazistiska, kan ifrågasättas, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.

Örn och lagerkrans
Tidigare har regeringen ansett att det inte fanns något behov av ett förbud. I rättspraxis har Högsta domstolen förklarat att genom att bära märken med "odalrunan", en örn och en lagerkrans ute bland folk så kan man göra sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Det ligger också på utredarens bord att gå igenom hur domstolar och Justitiekanslern har bedömt olika symboler.

Utredningen med dess förslag ska redovisas senast den 31 maj nästa år.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

23 comments

Att bara diskutera att förbjuda runor är ju helt vansinnigt.

Tänk om någon ”nazistorganisation” börjar använda bokstaven A som symbol. Ska den då förbjudas?

Sedan så kan man ju kanske tycka att regeringen borde fokusera på andra saker i samhället.
Som t.ex.
Hur ”vissa grupper” ska börja försörja sig själva.
Hur vi ska komma tillrätta med gruppvåldtäktsepidemin.
Hur vi ska minska åldringsrånen.
O.s.v.

Kan bara hålla med, att det ens diskuteras gör mig helt iskall. Det är ju för fasiken vårat kulturarv vi pratar om, som kapats av marodörer. Det måste väl vara värt en stor informations kampanj så de som inte vet vad tyr runan egentligen är får en chans att förstå vad symbolen egentligen kommer ifrån

Väl skriv et!

Uppenbart ! Om nu runor mm förbjuds är det väl bara att ta över något annat tecken. Journalisterna ser säkerigen till att det / de nya tecknen blir välkända. " Utredaren " lär få ett styvt jobb. För att inte tala om dumstolarna som ska "jobba" med sk hets mot folkgrupp.

Och när alla tecken på fanorna tagit slut efter ett otal åtal är det väl bara att köra med genomskinliga fanor alt utan . Det är inte utan att man undrar om den sk utredaren helt enkelt fått någon typ av sinekur. Något av substans lär knappast kunna komma ut av uppdraget !

Morgan Johansson som fritt fick lov att ondgöra sig i SVT över ett visst riksdagsparti under femton minuter på bästa sändningstid. Vilka främlingfientliga organisationer vill han förbjuda när han är färdig med Nordiska Motståndsrörelsen? Politruken Johansson är en otäck figur som för tankarna till 30-talet. Tack och lov så lär han försvinna efter valet såvida han inte blir partiledare för demokratiska partiet.

Jag har inget till övers för nazister, men jag kunde inte låta bli att tipsa NMR om att jag gärna såg att de anammade rosen som symbol.

ytterligare en utredning ..som kostar en massa pengar ..för tid är pengar ..lägg dom på polisen och det sociala som får ta hand om buset istället för att jaga tecken..nånstans måste ju det sunda förnuftet segra

Skamligt hur man vill förbjuda delar av vårat kulturarv, finns en hel del stötande symboler, tror dock inte våra runor är de värsta. finns viktigare saker o bry sig om..
odalrunan är en Visdomsruna om du inte visste det.. men
antagligen inte..

I sina försök att bekämpa den framväxande nazismen i Sverige, utan att undersöka de bakomliggande orsakerna till deras framväxt, har det politiska etablissemanget med symbolpolitik snöat in på fel väg. Man håller på att censurera den äldre futharken bokstav för bokstav! Odalrunan, som tidigare sas vara nazisternas symbol, är uppenbarligen redan censurerad och förbjuden att använda. Nu står Tyrrunan, som NMR använder, på tur att gå samma öde till mötes. Detta antyddes i alla fall av minister Morgan Johansson i ett tv-inslag nyligen.

Skäms, politiska etablissemang!, Dels för era bristande historiekunskaper och inskränkta bildning, dels för er slakt av det svenska kulturarvet, i vilket de svenska runinskrifterna ingår, som en viktig del.

I och med att Cancerfonden har en rosafärgad odalruna som sin symbol, så förmodar jag på logiska grunder att Cancerfonden har blivit fälld för hets mot folkgrupp.

Bland annat hovrättspresidenten Charlotte Brokelind och partiledarna under sina tal i Almedalen ser till att NMR och andra liknande organisationer får maximal uppmärksamhet för sin existens vilket de säkert är mycket tacksamma för.
Att omnämnas i TV, på bästa sändningstid, kan inte köpas för de ekonomiska medel NMR förfogar över.
Folk kan inte låta bli att undra vad de står för egentligen och undersöker deras uppfattningar.

Helt korrekt. Jag har tidigare föreslagit att man ska tiga ihjäl dem. Om enbart polisen som skall bevaka deras demonstrationer dök upp och inga "motdemonstranter" eller "journalister" så tror jag att det snart skulle upphöra. Dessutom skulle SÄK kunna se vilka som eventuellt var "intresserad allmänhet" så de för bättre koll på klientelet.

Även NMR omfattas av de demokratiska spelreglerna,hör och häpna, och ska tillåtas att framföra sina åsikter på samma demokratiska grunder och plattformar som alla andra och den som vill lyssna får göra det.
Däremot ska brott de begår beivras, som för oss andra.

Jag anar att du kanske missuppfattade mig. Som en varm anhängare av "The Bill of Rights" anser jag att yttrandefriheten ska vara näst intill obegränsad. Hot och uppmaning till våld hör till de få saker som inte ska accepteras. Om man däremot inte gav dem uppmärksamhet i form av motdemonstrationer och mediabevakning skulle de snart sotdöden ta dem.

Det är väl med detta som med olika narkotikaklassade preparat. Så fort man förbjuder en kemisk kombination ändrar producenterna något i formeln vartefter hela förbudsförfarandet måste börja om.

Med tanke på att man har latinska, cyrilliska, grekiska, och tusentals asiatiska skriv- och specialtecken, eller exvis trafikmärken att välja på kan det snart bli tal om en helt ny "Myndigheten för förbud av politiska symboler".

Symbolpolitik är värre än värdelös. Sådan politik fördröjer och förhindrar verkliga åtgärder.

Nazisterna skadas inte på något meningsfullt sätt av ett förbud att använda tyr-runan. De byter till någon annan symbol istället, no problem. Eller går utan någon särskild nazist-symbol. Under almedalsveckan tycks nazisternas signum snarast ha varit att marschera i grupp iklädda vita pikétröjor. Ingen tar miste på vilka de är ändå.

Det har aldrig varit symbolen som är problemet. Inte kläderna heller.

Brottet hets mot folkgrupp?Avskaffa den lagen fullständigt.Redan i morgon

ETT KLIPP FRÅN INTERNET:

Håkan Jonsson, 75, från Västerås frikänns av Västmanlands läns tingsrätt och Svea Hovrätt för Hets mot folkgrupp.

” I ett inlägg på Facebooksidan Politikfakta skrev Jonsson följande: ”Att det ska vara så svårt att inse muslimernas hot mot EU, dom är som barn, hotar, gapar, storkäftade, maktgalna, saknar empati, opålitliga med diktaturfasoner och hatar det fria ordet.” Mannen åtalades för hets mot folkgrupp men såväl tingsrätten som nu även hovrätten frikänner mannen från brottet.”

Har Håkan Jonsson har rätt i sak?

Ja.

Har svenska åklagare och domstolar verkligen inget vettigare att pyssla med?

Tydligen inte

Domen
https://petterssonorg.files.wordpress.com/2018/07/vc3a4stmanlands-tingsr...

Förbjud hammaren & skäran.
Kommunismen har dödat 100 miljoner människor.

Jag tycker vi ska rensa ut Å, Ä och Ö. Vi kan inte venta på EU-beslut i en sadan angelegen fraga.

Behöver du finansiering * Företagslån * Personliga lån utan stress och snabb godkännande? Vi erbjuder lån till låg ränta, för mer information kontakta oss via email:. kw007042@gmail.com

Jag tycker vi kan förbjuda α, γ, Δ, ε och Ω. Så blir det enklare för barnen i våra skolor.

Jag tycker vi ska utreda hur yttrandefriheten kan utvidgas alternativt skyddas mot politiker som försöker plocka billiga poänger, alltså populister.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.