Skip to content

"Om vi bara kan hjälpa en enda..." - advokatbyråer öppnar läxverkstäder i utsatta områden

Johan Schubert och Cecilia Uddman på MAQS kontor i Malmö. Foto: MAQS och NU: Nolla Utanförskapet

"Kan vi bara hjälpa en enda elev så är det ett steg på vägen". Det säger juristerna på advokatbyrån MAQS. Efter skottlossningar och trippelmordet i Malmö är engagemanget starkare än någonsin och byrån går tillsammans med advokatbyråerna Moll Wendén och Gulliksson med i "NU: Nolla Utanförskapets" läxverkstäder för att hjälpa ungdomar från utsatta områden.

 

- I Malmö är kontrasterna stora vad gäller förutsättningarna för elever i skolorna och kan vi bara hjälpa en enda elev att se vilka möjligheter det finns eller skapa en enda arbetsrelaterad kontakt så har vi kommit ett steg på vägen.

Det säger Johan Schubert, MP på MAQS Advokatbyrås kontor i Malmö, där man tillsammans med Moll Wendén Advokatbyrå och Advokatbyrån Gulliksson har gjort gemensam sak med organisationen NU: Nolla Utanförskapet och deras läxverkstäder där byråerna ställer upp med lokaler och personal.

Vill visa alternativ
Efter förra veckans skottlossning och trippelmord i centrala Malmö är engagemanget större än någonsin och enligt Johan Schubert är läxverkstäder precis ett sådant initiativ som behövs för att göra skillnad.

- Här finns områden med hög kriminalitet som figurerar i media regelmässigt. Det finns ungdomar i Malmö som växer upp i de områdena och bara ser den världen och som inte har några andra förebilder än dem de ser runt omkring sig trots att de egentligen söker något annat. Vi hoppas att vi kan visa dem alternativ till den världen, säger Johan Schubert.

Få upp ögonen för yrket
För MAQS del har man under våren varit med i NU: Nolla Utanförskapets juridikverkstad och haft läxläsning på sitt kontor i Stockholm. När läxhjälpen nu går vidare och etablerar sig även i Göteborg och Malmö har det varit naturligt för MAQS kontor i dessa städer att vara samarbetspartner. 

- Det är ett viktigt projekt och vi är glada att vi är en del av det. På det här sättet får vi också möjlighet att möta en yngre målgrupp som vi hoppas tidigt ska få upp ögonen för juridiken som framtida yrkesval, säger Katrin Troedsson MAQS Advokatbyrå, MP på MAQS kontor i Göteborg

Kontakter och mentorer
Förutom läxläsningen kommer man också att hjälpa till med arbetsrelaterade kontakter och till viss del fungera som mentorer.

- Det är bara en del av många saker alla kan göra för bidra till en positiv framtid för ungdomar från utsatta områden, säger Katrin Troedsson.

Samlar krafterna
NU: Nolla Utanförskapet har läxhjälp sedan början av 2018 för gymnasieelever och åk 9. Läxhjälpen hålls hos utvalda företag för elever som bor i utsatta områden eller kommer från utsatta hemmiljöer.

Syftet med läxhjälpen är dels att öka elevernas kunskaper, dels att ungdomarna får på ett naturligt sätt arbetsrelaterade kontakter samtidigt som företagen får direktkontakt med potentiell arbetskraft.

- Det är fantastiskt att advokatbyråer, som annars kan vara konkurrenter, går ihop för att aktivt arbeta med integration i Stockholm, Malmö och Göteborg. Det är otroligt viktigt att vi samlar krafterna och skapar positiva spiraler, säger Sanna Wolk som är medgrundare av NU: Nolla Utanförskapet och professor i juridik.

 

 

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt