Skip to content

Martin Timell frias från våldtäktsåtalet - "särskilda svårigheter i målet"

Martin Timell friades idag av Attunda tingsrätt från åtalet om våldtäkt år 2008. Foto: Henrik Montgomery/TT och Anders Wiklund/TT

Martin Timell friades idag av Attunda tingsrätt från åtalet om våldtäkt. Tingsrätten pekar särskilt på att det påstådda övergreppet skulle ha inträffat för över nio år sedan.

 

- I målet finns särskilda svårigheter, säger chefsrådmannen Klas Reinholdsson som var rättens ordförande.

- En sådan är att gärningen ska ha inträffat drygt nio år innan den polisanmälan som gjordes började utredas. Risken för felaktiga minnesbilder har därför fått beaktas särskilt och varje uppgift analyseras noga.

Inte tillräckligt robust
Av domen, som meddelades klockan 11. 00 idag, framgår att Attunda tingsrätt anser att den bevisning som har lagts fram från åklagarens sida inte är "tillräckligt robust" för en fällande dom.

Åtalet vilar enligt tingsrätten "i huvudsak" på de uppgifter som målsäganden har lämnat.

Tingsrätten skriver:

"Enligt tingsrättens mening ger målsägandens berättelse i huvudsak ett trovärdigt intryck. I detta mål medför dock framförallt den långa tid som förflutit sedan händelsen att det för en fällande dom krävs klar och tydlig stödbevisning.”

Ett antal vittnen, bland annat övriga festdeltagare, har också förhörts.

Tingsrätten skriver:

”Även om målsägandens uppgifter om händelsen i olika avseenden får stöd av vittnenas uppgifter om vad hon efteråt berättat för dem är detta inte fullt ut fallet såvitt avser frågan om Martin Timell förde in sina fingrar i hennes underliv”.

"Bevisningen kan därför inte anses ge tillräckligt stöd för att det varit fråga om en penetration, vilket både är ett centralt moment i åklagarens gärningsbeskrivning och en förutsättning för att gärningen ska bedömas som våldtäkt."

Martin Timell har konsekvent nekat till brott.

Tingsrättens ledamöter var eniga.

Personalfest med badtunna
Den händelse som ligger till grund för åtalet inträffade på en personalfest för TV 4-programmet "Äntligen hemmas" redaktion år 2008.

Festen hölls på Martin Timells landställe i Stockholms skärdgård och enligt en kvinna som var med på festen blev hon utsatt för ett övegrepp under vattnet i samband med att festdeltagarna badade i en så kallad badtunna på tomten.

 

 

 

 


  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt