Skip to content

Kidnappad svensk får miljonersättning av svenska staten - försäkringsbolaget sade nej

Åsa Lundmark, tf chef på Brottsskadeenheten på Brottsoffermyndigheten och Johan Gustafsson. Foto: Brottsoffermyndigheten och Vilhelm Stokstad/TT

Johan Gustafsson som satt kidnappad i Mali i fem år och sju månder får 1,1 miljoner kronor i ersättning från svenska staten efter att hans eget försäkringsbolag vägrat att betala ut några pengar. Även Brottsoffermyndigheten jämkar dock hans krav med hänvisning till att han själv har utsatt sig för en "ökad risk att skadas".

 

Johan Gustafsson kidnappades av al-Qaida i Timbuktu i Mali i november 2011 när han semestrade med motorcykel på väg till Sydafrika från Sverige. Han satt kidnappad i fem år och sju månader och släpptes fri förra sommaren. fallet fick mycket stor uppmärksamhet.

Efter att hans eget försäkringsbolag nekat honom ersättning går nu svenska staten in och täcker upp en del av ersättningen via Brottsoffermyndigheten.

1,1 miljoner i skadestånd
Totalt får Johan Gustafsson 250 000 kronor i ersättning för kränkning och 910 000 kronor för fysiskt och psykiskt lidande och förlorad inkomst.

Han hade från början sökt ersättning med en halv miljon kronor för kränkning och med över två miljoner kronor för inkomsförlust. Taket för inkomstförlust ligger dock på 20 basbelopp.

- Enligt gällande regelverk har Sverige tagit på sig att ersätta personer som har hemvist i Sverige och som skadas av brott utomlands. I hans fall handlar det om ett mycket allvarligt brott under en lång tidsperiod,  säger Åsa Lundmark, tf chef på Brottsskadeenheten på Brottsoffermyndigheten, till Dagens Juridik.

- Men vi har jämkat ersättningen eftersom han av oaktsamhet har utsatt sig för en ökad risk att skadas. Han var dessutom på en privat resa. Men trots att vi jämkat ersättningen slog han i taket för vad man kan få. 

Inte medveten om riskerna
Johan Gustafsson var enligt Brottsoffermyndigheten inte medveten om vilka risker han tog, han hade inte medvetet utsatt sig för fara. Han hade inte kontrollerat hur situationen såg ut i landet eller vad som gällde från UD:s sida.

Han avvek också från en tidigare planerad och kontrollerad resväg.

Generöst ersättningssystem 
Enligt Åsa Lundmark har Sverige ett generöst ersättningssystem jämfört med de flesta andra europeiska länder. Men samtidigt är det ovanligt med den här typen av fall. 

- Det stämmer att det är få länder som har ersättningssystem som sträcker sig lika långt. Men sådana här fall utgör också en väldigt liten del av de ärenden vi får in. Ofta handlar det om turister som har blivit rånade, säger hon.

Men när det gäller personer som medvetet reser in i riskområden är man inte alltid tillmötesgående.

- Vi har haft personer som har rest in i krigshärdar och där vi har jämkat till noll.

Missionärsparet i Dagestan

Tidigare kända fall där man betalat ut ersättning är missionärsparet Brolin som satt kidnappade i Dagestan i 165 dagar 1998. De ansågs ha haft legitima skäl att befinna sig i riskområdet.

Även sjukvårdspersonal som skadats utomlands har fått ersättning utan jämkning.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt