Skip to content

Fyra av tio nämndemän fick mer ersättning än de hade rätt till - "otroligt allvarligt"

Foto: Henrik Montgomery/TT

En av fyra nämndemän begärde mer i ersättning än de hade rätt till. I vissa fall handlar det om miljontals kronor. Det framgår av TV4-programmet Kalla Fakta som har gått igenom ersättningen till 273 nämndemän.

 

”Nämndemännen och pengarna” är rubriken på Kalla Faktas granskning av 273 nämndemän som har fått mer än 2 000 kronor per dag i ersättning för förlorad inkomst under åren 2011-2016.

Genomgången av ersättningar jämfört med deklarationer visar enligt Kalla Fakta att 109 stycken tagit ut mer i ersättning än de haft i genomsnittlig dagsinkomst.

I tre fall handlar det om egenföretagare som har fått ut stora summor efter att ha redovisat höga inkomster från sina verksamheter.

Inkomsterna har dock inte överensstämt med deras egna och bolagens deklarationer.

Misstänks för bedrägeri
I ett av fallen misstänks nämndemannen för bedrägeri och är avstängd från sitt uppdrag. Han ska ha fått ut en miljon kronor för inkomsbortfall under en period av tre år, trots att han inte hade någon inkomst.

- I det fallet har en förundersökning inletts av särskilda åklagarkammaren, säger Håkan Enmark, reporter på Kalla Fakta, till Dagens Juridik.

Lagman Petra Lundh säger i programmet att hon är "chockad" och att det är "otroligt allvarligt".

- Det finns anledning att anta att brott har begåtts, säger hon.

"Begärt ersättning mitt i vintern"
En annan nämndeman har hänvisat till sitt lantbruk och fått ut 1,2 miljoner kronor för förlorad arbetsinkomst under sex års tid.

- Problemet i hans fall är att han menar att han har tagit ut ersättning beräknat utifrån vinst per arbetsdag. Han har bara rätt till ersättning om han kan visa att vinsten har minskat för att han lämnat gården och åkt till tingsrätten. Han har begärt ersättning även mitt i vintern, säger Håkan Enmark.

800 000 kronor
I det tredje fallet har en nämndeman begärt ersättningar för 800 000 kronor de senaste sex åren samtidigt som hans deklaration enligt Kalla Fakta visar att han inte tjänat mer än 20 000 kronor per år de senaste tre åren.

Förutom en grundersättning på 500 kronor för en heldag och 250 kronor för en halvdag i domstolen har nämndemännen rätt till ersättning för inkomstbortfall. 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt