Skip to content

Elektrisk insektsdödare inte olaga vapeninnehav - frias i hovrätten

Foto: DJ och Johan Nilsson/TT

Mannen hade byggt om en elektrisk flugsmälla för att kunna använda den som "getingdödare". Kriminellt, ansåg åklagaren som åtalade mannen för ringa vapenbrott. Mannen fälldes i tingsrätten men frias nu av hovrätten.

 

Den 57-årige mannen åtalades för ringa vapenbrott vid Östersunds tingsrätt. Enligt åklagaren var mannens "getingdödare" - en elektrisk flugsmälla som mannen hade byggt om för att öka kapaciteten i syfte att döda getingar – att betrakta som en elpistol.

Polisens undersökning av flugsmällan visade att "getingdödaren" gav "upprepade elchocker som är smärtsamma och som tillfälligt slår ut de viljestyrda muskelgrupperna".

Tillståndspliktig
Enligt tingsrätten var det tillräckligt att apparaten tillfogar smärta för att den skulle kunna jämställas med ett vapen i vapenlagens mening – och därmed vara tillståndspliktig.

Tingsrätten ifrågasatte visserligen inte mannens förklaring till varför han hade tillverkat "getingsdödaren". Man godtog också mannens uppgifter om att han inte hade varit medveten om att "vapnet" var tillståndspliktigt.

Tingsrättens pekade dock på att det är "varje persons ansvar att känna till de lagar och regler som gäller" och att det hade varit oaktsamt av mannen att bygga sin "getingdödare".

12 400 i böter
Han dömdes därför för ringa vapenbrott till 40 dagsböter à 310 kronor - alltså totalt 12 400 kronor.

Domen överklagades till Hovrätten för Nedre Norrland som i och för sig instämmer i tingsrättens bedömning när det gäller "vapnets" egenskaper men konstaterar samtidigt att det är "okänt hur hög elektrodspänningen var på den aktuella pistolen".

Frias av hovrätten
Det är därför enligt hovrätten "svårt att dra någon slutsats angående vilka effekter denna elpistol ger" – alltså om elpistolen kan bedöva eller tillfoga människor smärta eller inte.

Det går därmed inte att med säkerhet säga att den modifierade flugsmällan är att betrakta som ett vapen i vapenlagens mening, enligt hovrätten.

Mannen frias därför.

  • Alt-texten
    Julia Majlund

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

8 comments

Återigen en pajas dom från tingsrätten.
Och åklagarens, har han inget viktigare för sig än att jaga folk med getingdödare?

Det här är ju trams. Skulle definitionen av ett vapen vara att den kan tillfoga smärta? Då har vi alla vapen! Sen får man väl titta på funktionen och användningen. Sen får man väl undra vilken pajas som..anmälde detta till polisen?

På vilket sätt hade mannen byggt om den ursprungliga apparaten? Någonting måste ju fått åklagaren och tingsrätten att särskilja mannens konstruktion från det du kan köpa i affären?

Han hade byggt en hemmagjord taser, inget annat.

Följ länken för bild på den:
http://feber.se/samhalle/art/382253/snubbe_som_byggde_om_elflugsml/

Jag har en mattpiska hemma. Bör jag vara orolig?

Om du är gift. Ja!

I en forntid, långt före CD och strömmad musik då vinylskivorna var kung gällde Decca-borste och antistatpistol. Denna antistatpistol, som jag för övrigt har kvar, skapar elektriska fält som ska neutralisera statisk elektricitet på skivorna. Om man sätter ett finger framför mynningen och samtidigt trycker slår en ljusbåge från antistatpistolen till fingret och orsakar en icke försumbar smärta. Är detta också att betrakta som olaga vapeninnehav?

Jäklar jäklar också , jag som har kökslådan full med eggverktyg , om någon anmäler att jag har knivar , köttyxa , osthyvlar och annat så kan jag åka dit ordentligt . . .
Om jag blir arg på någon och osthyvlar någon på näsan så blir det säkerligen blodutgjutelse , då är det väl ett vapen ! ?
Bäst att kasta ut allt fort så jag är säker från att få straff ! !

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.