Skip to content

"Lagligt men kan vara etiskt tveksamt" - polisen vill leta DNA-profiler via släktforskningssajter

Advokaten Johanna Björkman är specialiserad på DNA-frågor. Foto: Frank Augstein/AP/TT och pressbild

Polisen kan komma att "fejka" släktforskning för att leta efter misstänka personers DNA via databaser för släktforskning. Tillvägagångssättet är lagligt men kan vara etiskt tveksamt, enligt advokaten Johanna Björkman som är specialist på DNA.

 

Frågan blev aktuell i Sverige efter att amerikansk polis med hjälp av just släktforskning nyligen lyckades gripa en pensionerad polisman som man misstänker är den så kallade "Golden State Killer" - en seriemördare och våldtäktsman som gäckat polisen i Kalifornien i över 40 år.

Chefen för polisens Kalla fall-grupp i region Syd, kommissarie Bo Lundqvist, är postitiv till att börja kartlägga misstänkta mördare via släktforskningssajter, rapporterar Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Det skulle gå till så att polisen agerar som vilken användare som helst men skickar in en okänd brottslings DNA i systemet för att hitta avlägsna släktingar som i sin tur ska kunna leda polisen till en misstänkt person.

Fullt lagligt
Tillvägagångssätt är fullt lagligt men kan vara etiskt tveksamt enligt advokaten och DNA-experten Johanna Björkman som tidigare arbetade som åklagare:

- Polisen blir bara ytterligare en användare av många. Jag ser det som ett inovativt polisarbete där man tar till vara de möjligheter som faktiskt finns där ute.

- Man ska komma ihåg att detta handlar om företag som har som affärsidé att man ska utbyta information. Det är register där privatpersoner frivilligt har lämnat sitt DNA. Om de är rädda för att deras information ska användas för att spåra brottslingar har de alltid möjlighet att avstå från att registrera sina uppgifter.

Kalla fall
Men Johanna Björkman skulle gärna se en begränsning till enbart så kallade "kalla fall".

- Det är kanske bara i sådana lägen som polisen ska använda sig av datatbaser för släktforskning. Jag skulle inte rekommendera att man använder sig av metoden i andra fall än där det har gått mycket lång tid utan att ett allvarligt brott har kunnat klaras upp.

Hon pekar särskilt på att metoden innebär att man använder sig av användarnas okunskap om vad deras information kan användas till.

- Det är fortfarande så att många inte känner till att deras egen DNA-profil kan leda till att även anhöriga kan spåras av polisen.

Tre polisregister
I Sverige finns tre olika register för DNA-profiler - spårregistret, utredningsregistret och DNA-registret.

Reglerna för registren ser helt annorlunda ut än för släktforskningsdatabaser och finns i polisdatalagen och rättegångsbalken. 

Sedan tolv år får alla som är skäligen misstänkta för brott som kan ge fängelse provtas och registreras i registren.

130 gamla mordfall
I Sverige topsade polisen förra året 27 000 misstänkta för att få deras DNA men i polisens register över misstänkta ligger 35 000 profiler som man ändå inte har kunnat matcha mot någon person.

För kriminalkommissarie Bo Lundqvist, chef för Kalla fall-gruppen i region Syd, väntar i dagsläget runt 130 gamla mordfall på nya utredningsinsatser där en sådan åtgärd skulle kunna vara att skicka in DNA-profiler till olika databaser för släktforskning där över 70 000 svenskar lagt in sitt DNA.

- Då börjar vi helt enkelt gallra oss fram, utifrån släktskap, utifrån generationer och givetvis geografi, som förhoppningsvis ger oss en indikation på vilken person som vid ett givet tillfälle befunnit sig på en viss plats, säger han till P4 Malmöhus.

Inga prover från PKU
I Sverige har polisen ett par gånger även försökt använda biobanksregistret PKU som samlar blodprover från nyfödda barn. Registret användes för att ringa in Anna Lindhs mördare år 2003 men en utredning slog så sent som i januari i år fast att det i dag inte är tillåtet att använda prover ur PKU-biobanken i brottsutredningar.

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

 

 


  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt