Skip to content

"Lagligt men kan vara etiskt tveksamt" - polisen vill leta DNA-profiler via släktforskningssajter

Advokaten Johanna Björkman är specialiserad på DNA-frågor. Foto: Frank Augstein/AP/TT och pressbild

Polisen kan komma att "fejka" släktforskning för att leta efter misstänka personers DNA via databaser för släktforskning. Tillvägagångssättet är lagligt men kan vara etiskt tveksamt, enligt advokaten Johanna Björkman som är specialist på DNA.

 

Frågan blev aktuell i Sverige efter att amerikansk polis med hjälp av just släktforskning nyligen lyckades gripa en pensionerad polisman som man misstänker är den så kallade "Golden State Killer" - en seriemördare och våldtäktsman som gäckat polisen i Kalifornien i över 40 år.

Chefen för polisens Kalla fall-grupp i region Syd, kommissarie Bo Lundqvist, är postitiv till att börja kartlägga misstänkta mördare via släktforskningssajter, rapporterar Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Det skulle gå till så att polisen agerar som vilken användare som helst men skickar in en okänd brottslings DNA i systemet för att hitta avlägsna släktingar som i sin tur ska kunna leda polisen till en misstänkt person.

Fullt lagligt
Tillvägagångssätt är fullt lagligt men kan vara etiskt tveksamt enligt advokaten och DNA-experten Johanna Björkman som tidigare arbetade som åklagare:

- Polisen blir bara ytterligare en användare av många. Jag ser det som ett inovativt polisarbete där man tar till vara de möjligheter som faktiskt finns där ute.

- Man ska komma ihåg att detta handlar om företag som har som affärsidé att man ska utbyta information. Det är register där privatpersoner frivilligt har lämnat sitt DNA. Om de är rädda för att deras information ska användas för att spåra brottslingar har de alltid möjlighet att avstå från att registrera sina uppgifter.

Kalla fall
Men Johanna Björkman skulle gärna se en begränsning till enbart så kallade "kalla fall".

- Det är kanske bara i sådana lägen som polisen ska använda sig av datatbaser för släktforskning. Jag skulle inte rekommendera att man använder sig av metoden i andra fall än där det har gått mycket lång tid utan att ett allvarligt brott har kunnat klaras upp.

Hon pekar särskilt på att metoden innebär att man använder sig av användarnas okunskap om vad deras information kan användas till.

- Det är fortfarande så att många inte känner till att deras egen DNA-profil kan leda till att även anhöriga kan spåras av polisen.

Tre polisregister
I Sverige finns tre olika register för DNA-profiler - spårregistret, utredningsregistret och DNA-registret.

Reglerna för registren ser helt annorlunda ut än för släktforskningsdatabaser och finns i polisdatalagen och rättegångsbalken. 

Sedan tolv år får alla som är skäligen misstänkta för brott som kan ge fängelse provtas och registreras i registren.

130 gamla mordfall
I Sverige topsade polisen förra året 27 000 misstänkta för att få deras DNA men i polisens register över misstänkta ligger 35 000 profiler som man ändå inte har kunnat matcha mot någon person.

För kriminalkommissarie Bo Lundqvist, chef för Kalla fall-gruppen i region Syd, väntar i dagsläget runt 130 gamla mordfall på nya utredningsinsatser där en sådan åtgärd skulle kunna vara att skicka in DNA-profiler till olika databaser för släktforskning där över 70 000 svenskar lagt in sitt DNA.

- Då börjar vi helt enkelt gallra oss fram, utifrån släktskap, utifrån generationer och givetvis geografi, som förhoppningsvis ger oss en indikation på vilken person som vid ett givet tillfälle befunnit sig på en viss plats, säger han till P4 Malmöhus.

Inga prover från PKU
I Sverige har polisen ett par gånger även försökt använda biobanksregistret PKU som samlar blodprover från nyfödda barn. Registret användes för att ringa in Anna Lindhs mördare år 2003 men en utredning slog så sent som i januari i år fast att det i dag inte är tillåtet att använda prover ur PKU-biobanken i brottsutredningar.

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

 

 


  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

23 comments

Det börjar med brottslingar som begått avskyvärda handlingar. När folk sedan accepterat metoderna utökas det successivt till alla möjliga brott och förseelser. Protesterar folk hänvisas det till EU eller något internationellt samarbete, eller något annat påhitt som gör att politikerna "inte kan" göra något åt utvecklingen. Svaret på kritiken är givet: "Det är olyckligt om någon uppfattar detta som integritetskränkande men vi ser inte skäl till att ändra på något. Detta hjälper polisen att skydda samhället mot terrorister och andra grova brottslingar. Integritetsskyddet är tillräckligt."

Myndigheterna har dina telefonsamtal inspelade, din webb trafik lagrad, ditt DNA i en databas. All info de inte har kan de lätt få från Google eller Facebook eller Microsoft som har användaravtal som innebär att du godkänner att dessa företag får samla in all tillgänglig data kopplat till din person och göra vad de vill med den. Sej hej då till integritet och rättssäkerhet. Snart är polisstaten ett faktum.

Mycket är märkligt i landet Sverige. Skulle detta vara lagligt. Den svenska polisen får ju inte ens upprätta ett spaningsregister om det skulle finnas romer i registret.

@ Den svenska polisen får upprätta spaningsregister oavsett börd de registrerade personerna har och avseende det i talspråk mest felaktigt påstådda "Romregistret" påtalas ännu en gång i Dagens Juridik de facto lydande.

I det oetiska registret registrerade Romer består av ett fåtal vuxna invånare och deras små barn, till och med nyfödda barn, och
i övrigt registrerade i samma register är.
Flera tusen etniskt svenska kommunpolitiker, riksdagsledamöter, ministrar, släktingar till dem och advokater, poliser, åklagare, polischefer, skådespelare, läkare, lärare, och departementspersonal, bankchefer, myndighetschefer, företagare inom i stort samtliga branscher, fastighetsägare +++++++++++++++!

Mvh Thérèse Angélique med ProBono Team.

Vet du en sak? Även nyfödda har dna. Vet du en sak till? Även avlidna har dna?

Att försöka tysta mig genom att anmäla mina inlägg som opassande är lika korkat som att dela med sig allt om en själv och sina släktingar på Facebook. Släktingar som inte alls är intresserade av att figurera på på Facebook eller i några persondatabaser på internet. Jag uppmanar Dagens Juridik att ta bort möjligheten att okynnesanmäla inlägg. Dagens jurister ska inte uppmuntra angiveri.

Jag vet inte vem det är du tror anmäler dina inlägg men det är inte jag. Ville bara klargöra det.

Hej Olof. Jag har inte en aning om vem som anmäler mina inlägg som opassande. Är det så att du känner att jag har förorsakat dig obehag ber jag on ursäkt.

För polisen är det enklare att topsa om du begår ett brott som ger böter. På de sättet kan man topsa den som kör för fort eller saknar en lampa på fordonet . Huvudsaken att dom kan ge dig böter för din körning eller annan handling. Din DNA profil sparas i tio år och samkörs mot alla DNA spår från brottsplatser.
Därigenom är problemet löst.

Det är bra att frågan kommer upp till ytan. Svenskarna är alldelens för frikostiga med sin information.

Lärdomen är att all DNA som frivilligt lämnas in, vare sig det syftet är att underlätta släktforskning eller annan forskning, kan komma att missbrukas. Samma information som kan användas till att leta mördare kan ju användas till annat också. Vad hade t.ex. nazisterna gjort med sådan DNA? Även om inte polisen idag vill dig något illa så kanske informationen kan användas mot dina ättlingar i framtiden.

Det är gott att allmänheten påminns om det.

Det problemet är lätt att lösa. Gör som jag gå med i NMR. Se problemet som en utmaning.

Polisen är inte vem som helst. Dom är där för att sätta fast människor medan andra är där i släktforskningssyfte. Kommer inte dröja länge förrän företagen som sysslar med detta kräver legitimation och underskrift av deras kunder att deras register inte ska få missbrukas av myndigheter till fula knep.

Det tror jag inte och det av två orsaker. Företagen är kommersiella och att krångla till det gör att de riskerar förlora kunder. De som väljer att dela sitt DNA på detta vis torde vara synnerligen ointresserade att skydda en eventuell seriemördare i släkten.

Det andra skälet är att det är staten som har lagstiftningsmonopolet och kan lätt skaffa sig tillgång till registerna och då kommer nog eventuella kunder att dra öronen åt sig.

Jag skulle tro att företagen är nöjda med situationen som den är förutsatt att polisen undviker att berätta vilket eller vilka företag de använt.

Juridiken har kanske tappat sin poäng, om det ska anses vara "etiskt tveksamt", att hellre tillvarata intresset för sajter om släktforskning framför möjligheten att hitta ansvariga personer till bestialiska brott. En sådan prioritet får vi snarare betrakta som oetisk.

Håller med fullständigt. Tycker även att försäkringsbolag, Skatteverket, Transportstyrelsen och Försäkringskassan kan ges direktaccess till registret. Är man bara laglydig och har ingenting att dölja, så finns inget att oroa sig för.

Och så Svenska Instutet som inte ser skillnad på gyllenbruna turkiska köttbullar och bleka svenska frikadeller. Det är förstås innehållet som räknas. Båda sorterna görs väl på blandfärs?

Det handlar inte om seriemödares rätt att förbli anonyma i det här hänseendet. Varför ska polisen ha tillåtelse när det gäller att gör omfattande kartläggning av svenska släkter.

Anser du att romska, samiska och afrikanska massmördare ska slippa det här i och med att minoriteters släktförhållanden inte får registreras och analyseras?

På fredag får vi besök från Amerika. Det är en kvinna från som har svenskt påbrå och är här för att söka sina svenska rötter. Min sambo satt i förgår och försökte pussla ihop en del av hennes svenska familjeträd. Det tog henne kanske 6-7 timmar att plocka fram ett trettiotal nu levande släktingar. Med hjälp av ratsit.se, birthday.se, hitta.se, diverse CD/DVD över sveriges befolkning och döda i Sverigen. Sedan de arkivalier och register som finns att läsa på nätet. Hos bland annat SVAR numera kallat 'Riksarkivets digitala forskarsal' som finns fritt tillgängligt.

https://sok.riksarkivet.se/digitala-forskarsalen

Sist men inte minst 'Facebook' som är den största tillgången för nutidsforskaren. Jag tror inte facebook-användarna i gemen inser hur mycket man kan snoka sig till om privatlivet de glatt delar med sig.

Jag har givetvis synpunkter på personregister och publicering av dessa i olika publikationer och på internet. Likaså vilka databaser som ska få saluföras av myndigheter, föreningar och enskilda.

Att använda dna för att analysera släktskap kallar jag inte för släktforskning. Jag kallar det personregistrering oavsett ändamål. Oavsett för vilket ändamål det är tänkt att användas eller hur det kommer att avändas. Det kan man aldrig veta.

När det gäller släktforskning är min åsikt att man inte ska publicera personuppgifter nyare än 100 år på nätet. Det finns länder som har den regeln. Släktforskning eller hellre sagt personforskning är så mycket mer än att nagelfara nu levande människa om inte har det minsta intresse av att hängas ut.

På tal om vårt amerikafrämmat. Damen ifråga kommer från Minnesota och härstammar från Bengt Åkesson Drabant alias John Brown:

http://diginpast.se/bmregister/index/drabant/index.html

Det är rimligen de ansvariga för databaserna som är skyldiga att se till att det DNA som de sparar inte används i andra syften än det avsedda, dvs släktforskning. De är alltså skyldiga att hindra polisen från att utnyttja databaserna på det här sättet annat än när den användningen godkänts i samband med att uppgifterna lämnats. Enklast med ett formulär som måste fyllas i vid registrering där man får intyga att man inte är anställd vid någon myndighet och att resultaten inte kommer att användas i andra syften än släktforskning.

Det är för övrigt knappast lagligt.
Om man ska jämföra med hanteringen av länkning och fildelning, samt otillåten hantering av uppgifter inom myndigheter, så bör registeransvarig fällas för brott mot datalagen och den som utför sökningen bör fällas för dataintrång, speciellt eftersom den senare knappast kan hävda okunskap eller brist på uppsåt.

Det finns ett stort aber. Merparten av våldsmännen går inte att komma åt med den här metoden. Kriminella med utländsk bakgrund finns inte med i de här registren. Inte heller deras släktingar. Samma sak med kriminella romer. Oavsett om de är här stadigvarande eller på besök. Blir nästa steg att sätta fast vanliga hederliga tjuvar med samma metod? Svenska tjuvar är väl bäst att tillägga.

Det finns en tänkvärt debattinlägg att läsa på släktforskarförbundets nättidning Rötter:

https://genealogi.se/blog/entry/dna-och-brottsbekaempning

Hur kan detta vara etiskt tveksamt? Att framföra en sådan synpunkt är bara att försöka göra sig märkvärdig. Polisen måste rimligen få ta till alla lagliga knep och medel för att försöka utreda brott. Den misstänkte har ju valt att bryta mot lagen! Ska hen skyddas för att en efterforskning är etisk tveksam enligt några? Sluta med sådant flummeri!

Det är som tidigare påpekats inte lagligt om man inte anser att polisen har rätt att bryta mot alla lagar som andra ska följa.
Som minimum borde det betraktas som någon form av dataintrång, det är inte heller tillåtet för registeransvariga ifråga att låta polisen göra sådana efterforskningar.
För utländska register så modifieras kanske frågan om databasens syfte, men det ändrar inte att polisens agerande i sverige isf fortfarande bryter mot datalagen. Inte helt olikt när poliser eller andra statsanställda snokar i register efter information om anhöriga eller kändisar.

Läs vad som står på den här sidan så blir du kanske lite klokare:

https://genealogi.se/blog/entry/dna-och-brottsbekaempning

Det är kanske 5000 människor som har valt att inte bryta mot lagen. Nu är snart 1984 här. Eller tidigt 50-tal om du så vill. Läs på i stället för att göra dig märkvärdig!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.