Skip to content

Hade träkäpp i bilen - döms till böter för brott mot "knivlagen"

Foto: Hasse Holmberg/TT

Mannen hade en cirka en meter lång träkäpp i bilen - någonting som faller in under förbudet mot knivar och andra farliga föremål. Det anser tingsrätten som nu fäller mannen för brott mot knivlagen.

 

Den 37-årige mannen stoppades i somras av polisen i närheten av Märsta norr om Stockholm. Polisen misstänkte att han var drogpåverkad - vilket han inte var vid tillfället.

Provsvaren visade däremot att han hade en så kallad metabolit till kokain i blodet - ett bevis på att han tidigare hade nyttjat kokain. Mannen hade också en cirka en meter lång träkäpp i sin bil.

Brott mot knivlagen
Mannen åtalades vid  Attunda tingsrätt för ringa narkotikabrott och brott mot den så kallade knivlagen. När det gällde den andra åtalspunkten löd åklagarens gärningsbeskrivning:

"X (den tilltalade) har haft en träkäpp i personbil på allmän plats trots att det inte var befogat. Föremålet var ägnat att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa."

Skulle försvara sig
Tingsrätten slår fast att mannen har nyttjat kokain och därför ska dömas för det.

När det gäller träkäppen skriver tingsrätten:

"X har erkänt att han vid den tid och plats som åklagaren har påstått har innehaft en träkäpp. Han har uppgivit att han har innehaft träkäppen i syfte att försvara sig eftersom att han tidigare har fått sin bil vandaliserad."

3 000 kronor i böter
Enligt tingsrätten har träkäppen varit "av sådan beskaffenhet" att den faller in under förbudet mot vapen i knivlagen och innehavet har inte varit "befogat".

Mannen döms därför för ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen till 60 dagsböter på sammanlagt 3 000 kronor.

 

 

 

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt