Skip to content

Licenskrav och brottet spelfusk införs - regeringen vill "återta kontrollen" över spelmarknaden

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Sverige får en ny spellag nästa år med hårda krav på licenser och ett starkare konsumentskydd. Samtidigt införs också den nya brottsrubriceringen "spelfusk" för att komma åt matchfixningar.

 

- Det oreglerade spelet har tagit över och spel används i kriminell verksamhet. Det är på tiden att vi går från ord till handling och får ordning och reda på den svenska spelmarknaden, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) om propositionen "En omreglerad spelmarknad" som presenterades idag.

Sju av tio svenskar spelar
Förslagen bygger på Spellicensutredningen som är den senaste i raden av spelutredningar som sysselsatt tjänstemän och politiker i 14 år.

Svenskarna är ett spelande folk där sju av tio personer över 18 år spelar för mer än 4 000 kronor varje år. Spelmarknaden domineras idag delvis av onlineföretag utan licens.

I Sverige har de 55 procent av onlinemarknaden och 25 procent av den totala marknaden enligt de fakta som ligger på regeringens bord.

Betalningar kan blockeras
Det handlar enligt regeringen om att "återta kontrollen". Därför ska alla som agerar på den svenska spelmarknaden göra det med behöriga licenser och aktörer utan licens ska stängas ute och betalningar ska kunna blockeras.

Det blir också brottsligt att göra reklam för olicensierade spelföretag.

Spelföretagen får dessutom krav på sig att motverka spelmissbruk.

Den nya brottsrubriceringen "spelfusk" införs och ett särskilt samverkansråd inrättas för att komma åt problemen med matchfixningar.

Skatt med 18 procent
Spelmarknaden delas upp mellan spel online och vadhållning som främst omfattar lotterier och bingo, samt en del som förbehålls staten och som främst omfattar de statliga kasinona och spel på värdeautomater.

Skatt på licenspliktigt spel ska tas ut med 18 procent. Spel för allmännyttiga ändamål ska fortsatt vara skattebefriat. Om en spelare vinner pengar på en olicensierad spelsida online ska vinsten också beskattas.

Den nya regleringen föreslås träda i kraft den 1 januari nästa år.

 

Se Veckans Juridik om Spellicensutredningen och matchfixningar >>

 


  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt