Skip to content

JO granskar Solna tingsrätt - "borde nämndemän få läsa konstiga domar innan de meddelas?"

Justitieombudsmannen Lars Lindström vill att Solna tingsrätt ska utreda om nämndemännen borde ha fått läsa den hårt kritiserade domen innan den meddelades. Foto: Pontus Lundahl/TT och KU

JO vill att Solna tingsrätt ska utreda om de nämndemän som friade en man från åtalet om misshandel i en hårt kritiserad dom borde ha fått läsa domen innan den meddelades. Syftet är att få till ett vägledande beslut. Det rapporterar Sveriges Radio.

 

I den hårt kritiserade misshandelsdomen frikände två nämndemän den åtalade mannen, bland annat med hänvisning till att han var av en "finare familj".

En av nämndemännen har i efterhand sagt att domen inte stämde överens med vad hon själv framfört. 

JO vill nu att Solna tingsrätt utreder om nämndemännen borde ha fått ta del av domen innan den meddelades. Justitieombudsmannen Lars Lindström, som själv har varit lagman för just Solna tingsrätt, hoppas på ett vägledande beslut om vad som egentligen ska gälla i framtiden.

- Vi vill att Solna tingsrätt ska svara på frågan hur man ska göra i ett sådant här läge när domaren tycker att nämndemännen är på väg att meddela en konstig dom. Ska man låta dem se den skrivna domen eller ska man bara skicka iväg den? säger han till Sveriges Radio.

JO understryker att det inte är själv dömandet i sig som granskas utan bara rutinerna.

I Veckans Juridik Valspecial föreslog miljöpartiets rättspolitiska talesperson Mats Pertoft nyligen ett liknande system där inte bara rättens ordförande utan också nämndemännen bör skriva under domen

- Idag, när man fastställer motiveringen, så är det domaren själv som skriver. Domaren kan göra detta utan att konsultera nämndemännen. Det vore bra om även nämndemännen skriver under, säger han i Veckans Juridik Valspecial.

 

Se hela Veckans Juridik Valspecial här.


 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt