Skip to content

Inte sexuellt ofredande när lärare skickade "aubergine-emoji" till 13-årig elev - frias i hovrätten

Foto: Thomas Brun/TT

Läraren inledde en chattkonversation med sin före detta elev - en 13-årig flicka - som enligt åklagaren innehöll så tydliga sexuella anspelningar att han borde dömas för sexuellt ofredande. Även om det finns "besvärande omständigheter" så frias dock läraren av både tingsrätten och hovrätten.

 

Den 35-årige läraren åtalades vid Borås tingsrätt för sexuellt ofredande mot en före detta elev – en 13-årig flicka.

Enligt åklagaren har mannen via chattforumet Snapchat skickat flera meddelanden med sexuella anspelningar till flickan där han bland annat har bett henne att skicka bilder.

"Har blivit jävligt snygg"
Utöver en anmärkning om att flickan blivit "jävligt snygg" och ett uttalande om att hon skulle ha det "mysigt i sängen" ska mannen enligt åtalet också ha skickat så kallade emojis till henne – bland annat en symbol som föreställer "en aubergine med droppar efteråt föreställande sädesuttömning" och "figurer föreställande fingrar som bildar rund ring och därefter hand med pekande finger mot ringen".

I samband med det ska mannen ha uttalat till flickan att det är "tur du ändå inte har så snuskig fantasi".

Flickan har berättat att hon först inte tog meddelandena på allvar men att hon sedan blev uppmärksammad av en vuxen på att "det var fel".

"Ryckta ur sitt sammanhang"
Själv har mannen erkänt gärningarna i sak men hävdat att det inte allas har varit fråga om några sexuella anspelningar och att konversationen inte har haft en sexuell innebörd. Enligt mannen har uttalandena "ryckts ur sitt sammanhang".

Att flickan skulle ha det "skönt i sängen" syftade enligt honom på att hon berättat om ny belysning intill TV:n och att hon skulle kolla på film.

Auberginen skulle mannen i sin tur ha skickat som ett led i en konversation där han och flickan skickat emojis till varandra som föreställde djur och växter.

Rimliga förklaringar
Tingsrätten kom fram till att de olika textmeddelandena inte hade den "tydliga, sexuella karaktär" som krävs för att kunna kategoriseras som sexuellt ofredande:

"Symbolerna, bland annat i form av en aubergine eller en squash med droppar efteråt, har inte heller de en klar och tydlig sexuell inriktning", skrev tingsrätten som samtidigt konstaterade att mannens förklaringar till meddelandena framstod som "rimliga". Han friades därför.

Rättens ordförande - en tingsfiskal - var dock skiljaktig och ansåg att auberginen och figurerna föreställande fingrar "med hänsyn tagen till situationen i dess helhet" hade en tydlig sexuell inriktning och att mannen hade förmått flickan att medverka i en konversation med sexuell innebörd. Han borde därför dömas, ansåg fiskalen.

Besvärande omständigheter
Åklagaren överklagade till Hovrätten för Västra Sverige som nu i stort gör samma bedömning som tingsrätten. Hovrätten understryker också att det inte går att säkerställa att "Snapchat-konversationen" lagts fram i sin helhet och är ofullständig.

Trots "besvärande omständigheter" så frias mannen av en enig hovrätt.

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här 

  • Alt-texten
    Julia Majlund

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt