Skip to content

Han vill ändra på rättskulturen hos en ny generation - samlar progressiva jurister i sommar

Förra sommarens deltagare på akademins internat. Foto: Privat

Hallå där - Rami Al-khamisi som driver Akademin för Rörelsejurister där man nu är igång med ansökningsprocessen för sommarens internat.

 

Varför behövs rörelseakademin?

Målet med Akademin för Rörelsejurister, som är en fyra dagars långt program är att samla progressiva jurister runt om i landet som vill använda juridiken som verktyg för att ge utsatta människor en rättslig röst, utjämna sociala orättvisor och jobba för mänskliga rättigheter.

Vi vänder oss till jurister, juridikstuderande och människorättsaktivister och skapar en viktig plattform som många saknat för att fördjupa samtalen om juridikens roll i samhället och hur även jurister kan organiseras och arbeta för social rättvisa.   

Har du några särskilda mål som rektor?

Akademin strävar efter att utbilda jurister i praktisk och teoretisk juridik med fokus på rättskritik, migrationsrätt, barnrätt, förvaltningsrätt, boendefrågor, polisrätt, HBTQ-rättigheter, m.m. Som rektor vill jag dessa dagar ska inspirera och öka medvetenheten hos jurister och civilsamhället för vilken viktig social funktion vi kan ha som rörelsejurister.

Deltagarna får också lära känna likasinnade, bredda sitt nätverk till gräsrotsorganisationer och ta del av konkreta rättsliga verktyg att kunna arbeta vidare med.  

Varför vänder ni er bara till ”unga” jurister?

För att bli aktuell för att delta i Akademin ser vi gärna att det är personer som befinner sig i början av sitt juridiska arbete, är utexaminerad jur. kand. eller har påbörjat en utbildning i juridik eller mänskliga rättigheter.

Vi vill ändra på rättskulturen bland svenska jurister och tror detta kan få en ny generation av jurister att arbeta annorlunda som rörelsejurister. 

Hur har era deltagare från förra sommaren tagit sina nya kunskaper vidare?

De flesta har uppskattat att en sådan möjlighet gavs med samtal som annars inte förs på universiteten. Deltagarna är ju redan socialt engagerade och fortsätter vara det efter akademin, förhoppningsvis mer stärkta och förberedda som rörelsejurister.

 

Här kan du söka till sommarens akademi som kommer att hållas utanför Stockholm den 27–31 augusti >>

 

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här


  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

17 comments

Jag såg senatsutfrågningen av Neil Gorsuch och vad han sa upprepade åtskilliga gånger borde vara ett rättesnöre för alla jurister. Han anser att även om han anser att lagen är fel så har han en skyldighet att följa den. Han sa också att han kunde sträcka sig till att kommentera det i sitt domslut. Det strikta maktdelningsprincipen är fundamentet i ett demokratiskt samhälle och att avvika från den bör rendera i ett omedelbart avsked och i grava fall även straffrättsliga åtgärder. Om jurister vill vara agendasättande och "progressiva" föreslår jag att de utsätter sig för folkets provning genom att kandidera till riksdagen.

Den tyska modellen är föredömlig där man som domare kan avsäga sig ett mål om utdömandet av straff går emot din personliga övertygelse. Ventilen tillkom efter andra världskriget då fler domare varit tvungna att döma andra till döden och/eller koncentrationsläger.

Men....Sverige har inte maktdelning. Sverige är en utpräglad folkrepublik. USA däremot har mycket stark maktdelning.
Sen är det ju så att domstolarna är MER självständiga i stater med maktdelning, där är de ju sin egen del av makten. I folkrepubliker är domstolarna underställda folksuveräniteten, det är därför vi har politiska kommissarier i våra domstolar.

Är syftet att jaga oliktänkande eller tvärtom?

Ja, syftet är självklart att jaga oliktänkande. Vi (som inte fullt ut gillar dom senaste årens migrations- och integrationspolitik (d.v.s. är nazister, rasister, troll, hatare, brunskjortor) ) kommer nog att vara högvilt dom kommande åren.
Det är ju bara att titta på ett antal aktuella rättsfall där man som svensk medborgare har nyttjat sin rätt att fritt föra fram sin åsikt. Tyvärr blir det ju fällande dom om man har fel åsikt om diverse företeelser.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bjod-in-till-kurs-mot-diskriminering-...

Om man nu vill vara " progressiv" i juridiska frågor ska man inte börja som utövande / rådgivande jurist. Som sådan har man att manövrera inom det spann som lagstiftaren satt upp. Normalt föga progressivt således, vilket i de flesta fall är bra. Istället ska man ge sig in på den politiska banan och har man tur hamnar man så småningom i den lagstiftande församlingen. Ett alternativ är journalistiken där man, förutsatt att man inte låter sig PK-korrumperas likt flertalet av dagens jounalister, kan påverka på ett mer indirekt sätt. Få är de politiker som har ryggrad nog att mopsa mot den tredje statsmakten. Tyvärr kan väl konstateras.

Det går ju att utöva och ge råd kring juridik inom många olika verksamheter med många olika målsättningar. Allt handlar inte om att tillämpa gällande rätt men även inom det finns utrymme för progressivitet, t.ex. driva mål för att få ny praxis.

Bjöd in till kurs mot diskriminering – äldre inte välkomna:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bjod-in-till-kurs-mot-diskriminering-...

"Bakom Akademin står ABF, Arena Idé och Hyresgästföreningen" Akademier tycks vara i ropet för närvarande. I varje fall sådana med tvivelaktig värdegrund.

Akademin för Rörelsejurister försöker, genom sitt namnval, ikläda sig någon form av officiell status när det handlar om vanliga politiska agitatorer med en osund agenda som dessutom i sin verksamhet åldersdiskriminerar.
Gapa och skrika på gator eller Rörelsejurister, samma andas barn.

Rörelseakademin står Bildningsförbundet nära som står Facket nära som står Såssarna nära som står halvröret Fridolin nära som står hycklande hucklet Annie "Dojan" Lööf nära.

Alla står för jämlikhet, jämställdhet och rättvisa. I teorin men inte i praktiken.

Rörelseakademin och Juridikfronten verkar stå varandra nära. Och regeringen förlåt såssarna ska det väl vara. Alla bidrag små.

https://www.juridikfronten.org

Javisst signaturen fd, det är den politiska banan som gäller. Och finns det inte ett semantiskt problem här; "rörelsejurist", "akademin", "rektor" syftar vl till att ge dignitet åt ännu en liten juridisk sekt. Nyorden "nyanlända" och "ensamkommande" har samma problem. Som Anton Den Värste konstaterar, "genom namnval kan dolda agendor ikläda sig officiell status".

Varför tar Dagens Juridik in sådan här propaganda?

"Enligt uppgifter till TT är samtliga misstänkta från Uzbekistan, minst en av dem ska ha haft kontakt med Rakhmat Akilov, som erkänt lastbilsattacken på Drottninggatan."

Varför går man inte på djupet när det gäller Özz Nûjens kontakt med Rakhmat Akilov? Özz Nûjen gjorde ett minst sagt ett egendomligt intryck när han medverkade i Sveriges Televisions program Uppdrag Granskning. Där finns minst en pudel begravd.

Rörelsejurister? Öh...gympaföreningen typ Idlaflickorna?!
Nej, kom loss och gör istället upp med ”rörelsen” kommunistiska förflutna.
Kanske borde också någon från de större advokatbyråerna delta och förklara hur det s k välståndet skapas.

Genom att beskatta de som lever på mervärdet av andras arbete?

"– Förra året togs alla brevinkast bort på skattekontor och servicekontor av säkerhetsskäl. Myndigheterna ville minska risken för sabotage och att viktiga handlingar därmed skulle kunna förstöras, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.
Har man inte möjlighet att besöka ett skattekontor under ordinarie öppettid går det även bra stoppa blanketten i ett kuvert, frankera och skicka med vanlig postgång. Men då är man lite sent ute nu beträffande årets deklaration som ska vara inne 2 maj."

'lite sent ute'

Skattevärket verkar ha noll-koll på Post-Nord.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.