Skip to content

Han vill ändra på rättskulturen hos en ny generation - samlar progressiva jurister i sommar

Förra sommarens deltagare på akademins internat. Foto: Privat

Hallå där - Rami Al-khamisi som driver Akademin för Rörelsejurister där man nu är igång med ansökningsprocessen för sommarens internat.

 

Varför behövs rörelseakademin?

Målet med Akademin för Rörelsejurister, som är en fyra dagars långt program är att samla progressiva jurister runt om i landet som vill använda juridiken som verktyg för att ge utsatta människor en rättslig röst, utjämna sociala orättvisor och jobba för mänskliga rättigheter.

Vi vänder oss till jurister, juridikstuderande och människorättsaktivister och skapar en viktig plattform som många saknat för att fördjupa samtalen om juridikens roll i samhället och hur även jurister kan organiseras och arbeta för social rättvisa.   

Har du några särskilda mål som rektor?

Akademin strävar efter att utbilda jurister i praktisk och teoretisk juridik med fokus på rättskritik, migrationsrätt, barnrätt, förvaltningsrätt, boendefrågor, polisrätt, HBTQ-rättigheter, m.m. Som rektor vill jag dessa dagar ska inspirera och öka medvetenheten hos jurister och civilsamhället för vilken viktig social funktion vi kan ha som rörelsejurister.

Deltagarna får också lära känna likasinnade, bredda sitt nätverk till gräsrotsorganisationer och ta del av konkreta rättsliga verktyg att kunna arbeta vidare med.  

Varför vänder ni er bara till ”unga” jurister?

För att bli aktuell för att delta i Akademin ser vi gärna att det är personer som befinner sig i början av sitt juridiska arbete, är utexaminerad jur. kand. eller har påbörjat en utbildning i juridik eller mänskliga rättigheter.

Vi vill ändra på rättskulturen bland svenska jurister och tror detta kan få en ny generation av jurister att arbeta annorlunda som rörelsejurister. 

Hur har era deltagare från förra sommaren tagit sina nya kunskaper vidare?

De flesta har uppskattat att en sådan möjlighet gavs med samtal som annars inte förs på universiteten. Deltagarna är ju redan socialt engagerade och fortsätter vara det efter akademin, förhoppningsvis mer stärkta och förberedda som rörelsejurister.

 

Här kan du söka till sommarens akademi som kommer att hållas utanför Stockholm den 27–31 augusti >>

 

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här


  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt