Skip to content

"Vällovligt" men kan bryta mot grundlagen - JK säger nej till ny chans för ensamkommande

Ensamkommande asylsökande manifesterar på Medborgarplatsen i Stockholm för att stoppa utvisningarna till Afghanistan i höstas. Foto: Maja Suslin/TT

"Vällovligt" men komplicerat, rättsosäkert och omöjligt att förstå. Dessutom kan det bryta mot grundlagen. Det anser JK som är en av de remissinstanser som säger nej till regeringens förslag om att ge ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige.

 

Regeringen vill ge en ny chans till ensamkommande unga att få stanna i Sverige för att studera. Bakgrunden är att många av dem som sökte uppehållstillstånd hösten 2015 har hunnit fylla 18 år till följd av Migrationsverkets långa handläggningstider.

Men förslaget har inte fallit väl ut. Flera tunga remissinstanser nobbar det helt - däribland justitiekansler Anna Skarhed. Hon anser att det inte ska genomföras alls.

"Vällovligt" men komplicerat
Justitiekanslern anser i och för sig att förslaget är "vällovligt" men bedömer att det är för komplicerat och att reglerna blir svåra att tillämpa för myndigheter och domstolar - samt nästan omöjliga att förstå för de unga människor som är berörda. 

Dessutom tror JK att förslaget inte kommer att få avsedd effekt med hänsyn till alla problem man haft med att fastställa identitet och ålder på ensamkommande.

Allas likhet inför lagen
JK pekar också på att förslaget kan göra det svårt för domstolar och myndigheter att följa Regeringsformens bestämmelser om allas likhet inför lagen eftersom personer i likadana situationer riskerar att behandlas helt olika.

Det finns bland annat en risk att två personer i samma situation som har ansökt om asyl samtidigt behandlas olika - enbart beroende på när Migrationsverket har registrerat deras ansökan och fattat beslut.

Förslaget kan också leda till att personer som kan vara flera år äldre än vad som anges i beslutet om uppehållstillstånd kan komma att beviljas uppehållstillstånd och möjlighet att studera på gymnasiet.

Kommer saknas förutsättningar
JK pekar också på problemen med Migrationsverkets långa handläggningstider som inte kommer att gå att kombinera med lagförslaget och de tidsgränser som föreslås där.

JK undrar om det överhuvudtaget finns resurser att hantera de cirka 9 000 personer som beräknas omfattas av förslaget.

Ordning utan kontroller
JK delar också Migrationsverkets bedömning att det även med beviskravet ”sannolikt” vad gäller åldersbedömning kommer att saknas förutsättningar att bevilja uppehållstillstånd för en övervägande del av de sökande som omfattas av förslaget.

Inte heller utformingen av kravet på gymnasiestudier kommer enligt JK att fungera eftersom man föreslår en ordning helt utan närmare kontroller.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

28 comments

:-D

6 månader kvar.
Tills vi kan visa vad vi tycker om samhällsutvecklingen.

https://www.di.se/debatt/debatt-skattekraften-urholkas-av-lag-tillvaxt-o...

Få se vad som händer när/om Svensson fattar vad detta kommer att innebära...........
= försämrad välfärd + höjda skatter !

...och inte ett dyft kommer att förändras till det bättre efter valet. Folk får vad de röstar på, så håll tillgodo.

F ö, som utlandssvensk blir språkglidningar som sker i debatten väldigt tydliga då man läser mindre av svensk media. 'Barn' är numera 'unga', eller bara 'ensamkommande'. Det gick alltså inte att upprätthålla lögnerna när väl bilder kom ut på hur dessa individer ser ut i verkligheten (även denna artikelbild är illusterarande)

Ledsamt att se hur charaden som en gång var Sverige accelererar nedför stupet, och samtidigt skönt att inte tvingas vara med och finansiera vansinnet längre.

JK är en frisk fläkt i ett sjukt samhälle.

Det man kan fråga sig är bara varför JK anser att det är "vällovligt" att ge en viss grupp en ren gräddfil till ett bättre liv i stället för att respektera den asylprövning som gjorts enligt svensk lag.

Men är det inte uppenbart? För att verka och frodas i myndighetssverige är läpparnas bekännelse av den rätta (enda) värdegrunden fundamental, åtminstone i brasklappsformat.

Jag håller inte med om att förslaget är vällovligt. Det är falsk snällhet. De unga asylsökare som får stanna trots att de inte har asylskäl kommer att tala om det för släktingar och vänner.
Signalen som skickas ut är att lagen inte gäller. Att även om det blir avslag idag kan man vänta och förse journalisterna med snyfthistorier tills politikerna ger med sig. Resultatet blir att fler som inte har asylskäl söker sig hit. Signalpolitik går båda vägarna. Å ena sidan kan den användas till att minska flyktingströmmen, å andra sidan kan man locka flera att göra den farliga passagen över medelhavet i ruttna båtar.

De till synes godhjärtade som ägnar sig åt sådan signalpolitik bör inte få glömma det ansvar de har för var och en som dött på det havet. De som lockar ekonomiska migranter att söka sig hit har ett obegränsat ansvar för konsekvenserna.

Vilka remissinstanser har sagt ja till regeringens förslag?

Svaret från JK är välkomnande i debatten om Sveriges välvilja kontra grundlagen/asylrätten.

Hej.

När såg man senaste ett regeringsförslag om att nio tusen svenskar som fått sänkt LSS-service, eller indragen sjukpenning, eller försämrad färdtjänst skulle få tillbaka detta även om det skulle strida mot praxis, lagar, regler och tidigare gjorda politiska utfästelser?

En illegal invandrare är alltid värd mer än en svensk arbetare, handikappad eller fattig pensionär, verkar logiken vara från sju av åtta riksdagspartier.

Kanske jag skall tillämpa samma logik med min studieskuld? Kräva att bli skuldfri med hänvisning till långa handläggningstider?

F*n tro't.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

... verkar logiken inte bara från 7 av 8 riksdagspartier, utan även från 85% av väljarna.

Vi vill ju ha det såhär. Resultatet var ju tydligt vid förra valet vad det svenska folket ville.
Öppna hjärtan och öppna gränser.
Och nu effektuerar riksdag och regering detta.

Givetvis måste de hundratals miljarder detta kostar tas någonstans ifrån - vård, omsorg, skola, infrastruktur, o.s.v.

Så. Om man röstade på 7-klövern för 3 1/2 år sedan, så tycker jag att man ska hålla ________ när nu assistans dras in för handikappade, färdtjänst dras in för våra gamla, o.s.v.

Förstår ni inte konsekvenserna av ert handlande.

Och. Som en bonus så kan man nu inte längre gå till biblioteket, simhallen, resecentrum, shoppingcentret eller parken. Personal måste ha eskort till och från jobbet på ICA, o.s.v.

Jag har i alla fall förlorat hoppet inte bara vad gäller Sverige men än värre även för Svenskarna som bokstavligen själva har valt detta.

"När såg man senaste ett regeringsförslag om att nio tusen svenskar som fått sänkt LSS-service, eller indragen sjukpenning, eller försämrad färdtjänst skulle få tillbaka detta även om det skulle strida mot praxis, lagar, regler och tidigare gjorda politiska utfästelser?"

Senast för ett par månader sen. Läser du inte nyheter?

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/B7gQE/regeringen-backar-om...

https://www.jp.se/article/regeringen-stoppar-lss-beslut/

En sak förstår jag inte: Om den asylsökande var under 18 år när han sökte asyl, varför spelar det roll om vederbörande hunnit passera 18-årsgränsen när MV gör sin utredning och fattar ett beslut? Personen var ju under 18 när han kom hit.

Ärligt, jag är inte ironisk. Det känns konstigt för en lekman som jag. Om en person är under 15 när hen begår ett brott är väl personen inte straffmyndig vid gärningstillfället. Och då spelar det väl ingen roll om den tilltalade hunnit fylla 15 när dom faller? Eller?

Bedömning ska enligt praxis vara framåtsyftande och utgå ifrån förhållandena vid prövningstillfället.

Det är alltid förhållandena vid prövningen som är avgörande. Om en person kommer hit från ett land där det råder krig men kriget har upphört innan asylfrågan prövas så får man ju inte asyl baserat på att det råder krig i hemlandet. Ganska logiskt. Det är ingen skillnad när det gäller ålder som ett led i asylprövningen. Det lustiga är dock att många ser det just på det sättet; man ska s.a.s. få asyl som en bonus för att ärendet inte hunnit avgöras på de skäl som var för handen när man kom hit. Men det är inget som följer av asylrätten, utan ett hemsnickrat resonemang.

Ok, tack för klargörandet. Då förstår jag. +1

"Vällovligt" borde varit välmenande.
En Freudiansk felskrivning.

Ursäkta, men "ensamkommande" vad?

"Ensamkommande flyktingbarn", eller snarare "gruppkommande migrantvuxna" som alltför ofta uppger en för låg ålder samt söker skydd gentemot ett annat land än de egentligen kommer ifrån?

I programmet Plus blev det ett himla liv när någon blev lurad på typ en hundralapp. Men med "ensamkommande" handlar det ju om ett större knippe miljarder.

/Invandraren

Ha ha, mitt i prick!

Ensamkommande vad som helst, och helst utan pass eller styrkt ID på annat sätt. Folk borde dessutom fundera på vad det innebär att släppa hundratusentals män i vapenför ålder rakt in i hjärtat av Sverige. Utvecklingen vad gäller vålds- och sexualbrott torde ge en fingervisning. Rent ockupantbeteende alltså som pågått ett bra tag.

Och folk står med mössan i hand och tackar snällt för att de får rösta fram nästa diktaturregering i september, som garanterat kommer att leverera mer av samma.

Det är så fantastiskt att se att i princip samtliga röster är emot den här vansinniga politiken! Som någon sa: 6 månader kvar tills vi kan protestera på riktigt!

#sd2018

Det är så fantastiskt att se att i princip samtliga röster är emot den här vansinniga politiken! Som någon sa: 6 månader kvar tills vi kan protestera på riktigt!

#sd2018

Det är så fantastiskt att se att i princip samtliga röster är emot den här vansinniga politiken! Som någon sa: 6 månader kvar tills vi kan protestera på riktigt!

#sd2018

Ja. Människor kanske inte är så dumma trots allt.....

Det kanske finns en liten strimma hopp.

https://samtiden.nu/2018/03/demoskop-sd-okar-mest-i-mars111/

Resultatet av öppna hjärtan och öppna gränser (samt världens mest naiva folk):

https://nwt.se/asikter/ledare/2018/03/10/manga-har-varnat-lange

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.