Skip to content

Snart bär poliserna kroppskameror - bestämmer själva när de ska sättas på och stängas av

Kroppsburen kamera. Foto: Polisen

Under våren drar Polismyndighetens försök med kroppsburna kameror i yttre tjänst igång på allvar. Utrustningen ska säkra bevisning och minska och hot och våld mot poliserna. Och det är poliserna själva som bestämmer när de ska slås på. 

 

- Vi tror att kroppskamerorna bland annat kommer att minska våldet mot polisen, säger Anders Hall, utvecklingschef vid Polisens nationella operativa avdelning, Noa.

- Filmmaterialet kan naturligtvis också utgöra en viktig del i bevisningen i utredningsarbetet. Det har vi redan sett och kommer att se mer av. 

Poliser i yttre tjänst
Försöket med kroppskameror i lokalpolisområden i polisregion Syd och i polisregion Stockholm inleds successivt under de närmaste månaderna.

Till en början kommer poliser i yttre tjänst att ges möjligheten till att få en kroppskamera till sin utrustning. Kameran ska fästas väl synlig utanpå bröstfickan.

Den kroppsburna kameran kontrolleras helt av den polis som bär kameran men eftersom kamerorna är utrustade med ett "förinspelningsläge" blir bildmaterial inspelat redan 30 sekunder innan polisen påbörjar den manuella inspelningen.

Samma regler som vanligt
För att få spela in film och ljud med kroppskamerorna gäller samma regler som när polisen använder kamerautrustning i andra sammanhang - alltså att syftet är att förebygga, förhindra, eller upptäcka brottslig verksamhet och utreda eller beivra brott.

Eftersom de kroppsburna kamerorna inte anses vara uppsatta eller manövreras från annan plats gäller inte den kameraövervakningslag som gäller för fasta övervakningskameror.

Polisdatalagen gäller
Istället är det polisdatalagen som blir tillämplig vilket i sin tur innebär en särskild rutin för utlämning av det inspelade materialet. 

- Av integritetsskäl är det enbart den polis som har gjort själva inspelningen som kommer att kunna se det inspelade materialet. Filmmaterial som ska ingå i förundersökningar kommer att begäras ut enligt ordinarie rutiner, säger Anders Hall.

Testverksamheten kommer att utvärderas kontinuerligt av Brottsförebyggande rådet, Brå.

 

 

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

9 comments

Kroppskameror blir ett mycket välkommet skydd för poliser mot falska anmälningar och när det gäller att lagföra brottslingar.
Jag är mycket nöjd med beslutet om kroppskameror.

Hade varit bättre om polisen inte hade någon kontroll över inspelningen. Finns ju även rötägg inom polisen som missbrukar lagen.

Verkligen korkat att ge poliserna möjlighet att se och radera antar jag. En av fördelarna vore ju att få bort den här övertron att poliser aldrig ljuger, de är inte bättre/sämre än folk i allmänhet.

Nä, ha kamerorna på hela tiden och automatiskt syncas mot en hårddisk i bilen så att den inte kan kommas åt av polisen så får vi ett rättssäkert användande.

På med kameran o dokumentera det polisen vill
sen stängs den av innan övergrepp olagligheter
och våld mot folk (läs ensamma) - poliser är
försiktiga när fler ser - men väldigt kaxiga fler mot EN

Polisen - vi filmar - alltså borde den filmade bestämma
avstängningen

"kontrolleras helt" står det i artikeln. Innebär det att den enskilde polismannen kan radera/redigera innehållet?

Är det här en så kallad action-camera som finns att köpa hos Kjelle? Då ska den väl användas när och var som helst de är lite action.

I flera stater i USA är det lag på att bära kamera i yrkesutövningen och den polis som stänger
av eller trixar kan få fängelse. I bananlandet Svärje där ska fanskapet till Polis och politiker
softa till skiten medvetet för att skapa kaos i domstolarna.

Bisarrt att de ska få möjligheten att stänga av och på kamerorna..

Sverige är ett groteskt myndighetsutövande kommunistiskt land, förstår inte ens varför de allra flesta ens röstar.

Har inte röstat under hela mitt liv, då det ger en bisarr kafka-liknande- legitimitet till det system som korrumperar Sverige.

I dag är det oerhört enkelt att konstruera "fake events" med CGI inom filmakarvärlden. Detta
lär utnyttjas av s.k "bad äpplen" inom polisen, se nu till att ochså du medborgare filmar poliserna.

Det borde gå att förhindra genom att låta bilderna strömma ut fritt över nätet i realtid. Som Allettan till exempel. Man kunde ta ut en avgift för att förhindra missbruk. Det är bara uppfinningsrikedomen som sätter gränser!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.