Skip to content

Pojke som får äta vegankost tvångsomhändertas - föräldrarna förstår inte allvaret

Foto: Janerik Henriksson/TT och Bertil Ericson/TT

Den ett och ett halvt år gamla pojken ska tvångs-omhändertas och placeras i jourhem. Det beslutar kammarrätten eftersom pojkens föräldrar bara ger honom vegankost - någonting som har lett till att han inte växer normalt utan har hamnat i ett "svälttillstånd".

 

Det var Socialnämnden i Nacka kommun som beslutade att tvångsomhänderta och jourhemsplacera en ett och ett halvt år gammal pojke med hänvisning till att han befann sig i "ett svälttillstånd med akut behov av näring" och behövde sondmatas.

Före omhändertagandet hade det hos sjukvården visat sig att pojken inte följde sin förväntade vikt- och längdkurva. Föräldrarna hade då fått kostråd - någonting som både sjukvården och socialnämnden anser att föräldrarna inte har följt.

"Strikt vegankost"
Det barnsjukhus som hade utfört hälsokontrollerna på pojken förklarade situationen med att han var uppväxt på "strikt vegankost med tillägg av fisk som han vägrade att äta".

Enligt föräldrarna är pojken dock inte undernärd. I stället hävdar de att sonen är liten till följd av sin genetik - att de själva är små. Pojkens pappa är 165 centimeter lång är mamman cirka 160 centimeter.

Föräldrarna hävdar också att de har följt de råd kring pojkens kost som de har fått av dietisterna och pekar på att pojkens storasysters "kurva" – så när som på 500 gram – är identisk med pojkens vid 18 månaders ålder.

Får sondmatas
Sedan pojken placerades i jourhem har han dock gått upp i vikt men han måste ändå fortsätta att sondmatas.

När Förvaltningsrätten i Stockholm prövade socialnämndens beslut om tvångsomhändertagande motsatte sig föräldrarna LVU-vård.

Förvaltningsrätten konstaterade att "sjukvården ser påtagliga risker för pojkens hälsa och utveckling på grund av näringsbrist, och efter utredning har man kunnat konstatera att det inte finns några somatiska orsaker till pojkens tillstånd".

Påtaglig omdömesbrist
Föräldrarna bedömdes samtidigt ha visat "en påtaglig omdömesbrist" när de "låtit sitt barn svälta så att det uppstått fara för hans liv".

Socialnämndens beslut fastställdes därför av förvaltningsrätten.

Domen överklagades till Kammarrätten i Stockholm som nu instämmer i förvaltningsrättens bedömning och avslår föräldrarnas överklagande.

  • Alt-texten
    Julia Majlund

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt