Skip to content

Ny rapport idag - glest med kvinnor i börsbolagens "dolda maktrum" efter sex år

Tove Dahlgren, tillförordnad vd hos Allbright. Foto: Linnéa Jonasson/Appendix Fotografi och Allbright

Valberedningarna är börsbolagens dolda makt-havare - och styrs av män. Det konstaterar Allbrightstiftelsen i den rapport som kom idag om den sneda könsfördelningen i börsbolagen. 

 

13 procent kvinnor och 87 procent män. Så ser fördelningen ut i börsbolagens valberedningar - de valberedningar som ska borga för en jämn könsfördelning i styrelserna.

"Därtill vittnas om ett resonemang bland ägare att jämställdhet bara är tjafs", skriver Tove Dahlgren, tf VD för AllBright, i en kommentar till rapporten "Börsens dolda makthavare".

Noll utveckling
Det har gått sex år sedan AllBright senast granskade valberedningarna och Tove Dahlgren konstaterar att det inte skett "någon som helst utveckling".

Bara nio procent av bolagen har jämställda valberedningar enligt rapporten och valberedningarna är avgörande för att få med kvinnor i styrelserna.

57 procent av börsbolagen har enligt Allbrigth valberedningar som är helt dominerade av män. Av dessa bolag är det 76 procent som inte heller är jämställda i styrelsen.

"Flyger under radarn"
"Könsfördelningen i styrelser har länge varit under lupp och förändringen pressats fram. Men valberedningarna flyger fortfarande under radarn", skriver Tove Dahlgren. 

När det gäller ordförandeposten i valberedningarna är det ännu glesare.

Endast 11 procent utgörs av kvinnor. Det är då samma kvinnor som dyker upp på flera ordförandeposter.

Några av de namn som enligt Allbright återkommer är Cristina Stenbeck, Helena Stjernholm och Petra Hedengran. 

 

Läs rapporten här >>

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

14 comments

När skall det diskuteras om sned könsfördelning i yrkesgrupper som byggnadsarbetare, lekskolelärarinnor, undersköterskor, renhållningsarbetare, plåtslagare och gruvarbetare?

Betydligt fler människor är aktiva inom dessa yrken än inom styrelser i stora bolag.

Den dagen det är förknippat med makt och hög inkomst att tillhöra dessa yrken.

Är det hög inkomst att sitta i en valberedning? Knappast.

En hamnarbetare i Göteborg (alla är män) kan komma upp i över 40 000 månad brutto, med alla övertidstillägg och extra påslag. Det är ungefär som en domare. Ändå debatterar man aldrig sned könsfördelning i denna yrkesgrupp.

Inte ett ord om att mer än 70% av alla chefer i landsting och kommuner är kvinnor (SCB), inte ett ord om att vi har myndigheter med 100% kvinnor anställda, vi har alltså myndigheter där det inte finns EN ENDA MAN, det är 0% jämställdhet. Inte ett ord om att rättsvårdande myndigheter består av mer än 70% kvinnor, några områden nästan 90%.
Är dagens juridik kapabla utföra objektiv journalistik eller är detta en propaganda kanal ?
Könsmaktordning ?

När det gäller inkvotering på höga poster av kvinnor hör man aldrig ordet kompetens som ett argument utan enbart vad som finns mellan benen-visst är det konstigt?

Tack för din kommentar.

Dagens Juridik rapporterar regelbundet om könsfördelningen i juristbranschen (se länkar nedan för exempel). Just den här artikeln handlar dock om börsbolagens styrelser och valberedningar, vilket är ett annat ämne som vi regelbundet rapporterar om.

Alla artiklar kan inte ta upp alla aspekter.

MVH

Stefan Wahlberg
Chefredaktör Dagens Juridik

http://www.dagensjuridik.se/2014/02/kvinnorna-har-gatt-om-mannen-i-domar...
http://www.dagensjuridik.se/2014/03/kvinnorna-har-gatt-om-mannen-aven-in...
http://www.dagensjuridik.se/2016/10/fler-kvinnor-man-tar-examen-fran-jur...

Anledningen till att ens besvara detta är att det är en tämligen vanlig och alltid lika usel bortförklaring. Alla artiklar kan inte ta upp alla aspekter, men vissa och oftast samma aspekter tas inte upp alls.

Det finns ingenting som säger att posterna i börsbolagens styrelser eller valberedningar ens borde vara jämnt fördelade, speciellt inte med den könsuppdelning som finns på arbetsmarknaden och som man sedan länge vet inte korrelerar med diskriminering utan tvärtom korrelerar med graden av jämställdhet i samhället.

Könsfördelning inom myndigheter borde i allra högsta grad vara relevant för DJ om den är relevant inom börsbolagens styrelser och det är knappast så att ni aldrig skriver om myndigheter.

Tack Stefan för att du tar dig tid att svara på min kommentar.
Jag bifogar en länk som förtydligar min tidigare kommentar.
https://www.expressen.se/nyheter/vi-ska-vara-dar-det-finns-makt-over-pen...

OM Inga-Britt Ahlenius får en befattning så kommer man att skriva om att nu har en KVINNA fått platsen, men så är det ju inte. Hon fick platsen för att hon var Inga-Britt Ahlenius! Det är inte så i näringslivet att platser tillsätts med MÄN eller KVINNOR. Om fru Stenbäck letar talang till styrelsen är kraven desamma som alltid.

Det är inte så konstigt att de fattas kvinnor i styrelserna. De sitter ju och dömer i tingsrätterna. Där är de i majoritet och det märks på domsluten.

Det är ju bara att se till den nuvarande maktkampen inom Fi för att konstatera vilket oerhört mervärde feminism och identitetspolitik skulle tillföra bolagen.

Frågan är fortfarande varför man ska lyssna på rättviseargument från en stiftelse som tagit sitt namn från en folkmördare som är mest känd för sitt uttalande om att de politiska målen var värda 500 000 döda irakiska barn.

Musse,
Det låter som att du är antisemit...

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.