Skip to content

Ny rapport idag - glest med kvinnor i börsbolagens "dolda maktrum" efter sex år

Tove Dahlgren, tillförordnad vd hos Allbright. Foto: Linnéa Jonasson/Appendix Fotografi och Allbright

Valberedningarna är börsbolagens dolda makt-havare - och styrs av män. Det konstaterar Allbrightstiftelsen i den rapport som kom idag om den sneda könsfördelningen i börsbolagen. 

 

13 procent kvinnor och 87 procent män. Så ser fördelningen ut i börsbolagens valberedningar - de valberedningar som ska borga för en jämn könsfördelning i styrelserna.

"Därtill vittnas om ett resonemang bland ägare att jämställdhet bara är tjafs", skriver Tove Dahlgren, tf VD för AllBright, i en kommentar till rapporten "Börsens dolda makthavare".

Noll utveckling
Det har gått sex år sedan AllBright senast granskade valberedningarna och Tove Dahlgren konstaterar att det inte skett "någon som helst utveckling".

Bara nio procent av bolagen har jämställda valberedningar enligt rapporten och valberedningarna är avgörande för att få med kvinnor i styrelserna.

57 procent av börsbolagen har enligt Allbrigth valberedningar som är helt dominerade av män. Av dessa bolag är det 76 procent som inte heller är jämställda i styrelsen.

"Flyger under radarn"
"Könsfördelningen i styrelser har länge varit under lupp och förändringen pressats fram. Men valberedningarna flyger fortfarande under radarn", skriver Tove Dahlgren. 

När det gäller ordförandeposten i valberedningarna är det ännu glesare.

Endast 11 procent utgörs av kvinnor. Det är då samma kvinnor som dyker upp på flera ordförandeposter.

Några av de namn som enligt Allbright återkommer är Cristina Stenbeck, Helena Stjernholm och Petra Hedengran. 

 

Läs rapporten här >>

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt