Skip to content

M: Gängkriminella ska få dubbla straff – "viktigt hålla dem borta från samhället"

Det bör införas dubbla straff för brott som har samband med uppgörelser i kriminella grupper. Det säger moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé i Veckans Juridik Valspecial. Han vill också ändra regeln om ”mängdrabatt” vid flera brott - och att fler brottslingar utvisas.  

 

- Vi ska gå fram med det man har i Danmark, en ”gängbestämmelse” som skulle kunna innebära att vi dubblar straffen när vi ser brottslighet som sker i de kriminella grupperingarna.

- Vi har ungefär 200 kriminella gäng i Sverige. Vi måste möta dessa med polisinsatser och långsiktigt med att förhindra rekrytering.

Tomas Tobé anser därför att vi inte ska underskatta behovet av att det finns ett antal individer som han beskriver som "direkt samhällsfarliga" och som därför borde hållas borta från samhället en längre tid.

Att fördubbla straff för brott som riktar sig mot andra grovt kriminella, det innebär att det ska vara högre straff för att ge sig på en grovt kriminell än för att ge sig på en vanlig hederlig människa?

- Vi har ju i många olika delar straffskärpningsgrunder som vi kan använda oss av. När vi tittar på verkligenheten så har vi en situation i Sverige med rekordmånga människor som skjuts ihjäl.

- Vi har haft organiserad brottslighet i Sverige även tidigare men det är mycket råare nu. Jag tror att vi behöver ge polisen mer muskler, vi behöver också ge rättssystemet mer muskler.

Tomas Tobé understryker att han ser "ett egenvärde" i att ett antal individer under en längre tid befinner sig i fängelse istället för att vara ute i samhället.

Men finns det stöd i det allmänna rättsmedvetandet för att ett våldsbrott som riktar sig mot en kriminell person ska leda till ett högre straff än om det riktar sig mot en vanlig hederlig människa?

- Jag tror att det finns ett stöd för detta och jag tror att vi behöver gå fram med denna typ av åtgärder.

 

 

 

Se tidigare avsnitt av Veckans Juridik Valspecial>>

 


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

28 comments

Vill återigen framhålla att ett studiebesök i Portugal vore av godo för politiker som är engagerade i denna typ av frågor.

Jag blir nyfiken på när du refererar till Portugal...kan du vara vänlig att utveckla det. Trevlig helg!

Vet ej om det är min sak att svara i denna fråga. Jag är bara en medborgare som sedan två decennier dragit mig tillbaka till lugnet på landsbygden och arbetar så lite som möjligt med uppgifter som inbringar skatt då jag ej uppskattat samhällsutvecklingen. Du borde fråga ansvariga politiker eller den svenska pressens representanter. Eller kanske berörda myndigheter. Som jag ser saken är det nämligen inte mycket vi medborgare kan göra då vi definierar demokrati som rätt att välja vart fjärde år. Och däremellan ingenting. Jag tror ej på det utan skulle vilja se en livaktig demokrati liknande den i Schweiz. I Sverige har politiker, press och myndigheter för stor makt.

De ""gäng" som bekymrar ordföranden i justitieutskottet sysslar mest med narkotikaförsäljning. Vinsterna kommer huvudsakligen från cannabis. Så i min värld är det förd narkotikapolitik som till största del öppnat upp för den våldsamma utveckling vi sett de senaste åren.
I Portugal förs sedan femton år en annan politik. Där finns inga gäng som krigar med varandra vad jag vet. Där dör inte heller hundratals unga människor varje år av annan narkotika än cannabis som i Sverige. Det är helt enkelt mänskligare och mindre våldsamt i Portugal. Norge skall nu ta efter vilket går att läsa om på deras officiella site i frågan. Ett annat exempel är Uruguay där illegal cannabisförsäljning i princip utrotades över en natt när staten istället tog hand om inkomsterna.
Varför det är som det är i Sverige förstår jag ej. Inte heller hur svensk väljare enl uppgift anser att moderaterna är bäst på "lag och ordning". För inte lär det bli mer av det med den politik som förs inom narkotikaområdet. Dessutom finns ju hur många som helst andra uppgifter för polisen.
Men den organisationen verkar ju också "gilla" läget. Vilket jag verkligen inte kan förstå.

Moderaterna börjar servera valfläsk redan innan snön har smält.

Själv har jag svårt att tro att folket vill ha olika straff för samma brott.
Men varför de politiskt tillsatta nämndemännen regelbundet dömmer
UNDER MINIMUMSTRAFF - ja, det är svårt att begripa.

Regelbundet säger du?
Kan du ge exempel?

Mr. see no evil & hear no evil har talat.

Skönt med lite semester

https://petterssonsblogg.se/2018/03/09/det-som-ar-bra-for-amir-ar-bra-fo...

Speciellt när det är på skattebetalarnas bekostnad.

Här brister juridiken än en gång till förmån för ett populistiskt förslag i valtider. Röster snarare än resultat och rättssäkerhet. Skärp straffen istället utifrån vad som varit brukligt. Användning av tillhygge, vapen, svårare skador på offret osv bör föranleda allvarligare straff. Även den påverkan som brottet/brotten har på omgivningen bör kunna ses som försvårande. Kriminalitet som utförs systematiskt och i ett led av annan kriminalitet (läs organiserad brottslighet) bör föranleda högre straff då denna form av kriminalitet inte utgörs av enstaka orelaterade brott utan snarare en kedja av straffbelagda handlingar. Dock krävs det då att man kan fastställa med viss säkerhet att det rör sig om just gängkriminalitet/organiserad brottslighet. Bedömning och dom enligt det populistiska förslaget är ett utan rättssäkerhet vilket endast är till för att blidka den oinvigde nyhetskonsumenten.

Jag håller med. Dubbelbestraffning är väl för övrigt inte tillåtet i Sverige. Menar man en 'fördubbling' av påföljden bör man skriva det.

Skattelagstiftningen är en dubbel bestraffnings lagstiftning.

"Vi ska gå fram med det man har i Danmark"
Vilken tur att vi har Danmark som kan vägleda svenskarna i hur de ska sköta ett land.

Ofattbart pinsamt.

Efter "skandaldomen" i Solna visar politikerna ånyo att de bör hålla sig borta från rättstillämpningen.

Frågan är om man inte borde ta ifrån dem lagstiftningsrätten också...

Jaha, buset är inte ifrån "bra familj" och skall ha dubbel bestraffning jämfört med de som är ifrån "fin familj".

Byt ut "familj" mot "gäng" så har ni M-politiken.

Oj oj oj......
Nu är det snart val, och paniken ökar i 7-klövern.

Men fantastiskt att partierna, om än sent omsider, tar tag i frågan.

Snart kanske vi till och med har en three strikes law i Sverige.

Moderaterna känner hur de dras med i dyn efter att deras ALLIANS partner ShariaCentern klivit ner i kvicksanden. fullständigt obegriplikt hur normalt funtade Svenskar och invandrare för den delen fortsätter år efter år att rösta på denna Sosse/Moderat elit etc dynga?

Fortfarande inte ett enda lag förslag om förbud att vara med i terror organisation, tex Hellsangels Bandidos Musslimska brödraskapet, All Nussra, Sossarna, Moderaterna, Centern MP etc. Danskarna har ju tydligen klarat av det.

När begreppet "otur när man tänker" får ännu en dimension! Strängare straff när BO utgörs av en kriminell person? Stöd får detta i det allmänna rättsmedvetandet?

Jag ger givetvis moderaterna förtroende att hantera den omfattande problematik som man med hot och lögner har gjort till vardag i Sverige.

Ja, denna situation har Moderaterna och övriga 6 partier i 7-klövern skapat.
Med mandat från 85% av väljarna.

Eller?

Som man bäddar får man ligga. Så enkelt är det.

Jag har i alla fall inte bidragit till detta vansinne genom att t.ex. rösta för ett EU-medlemskap (vilket innebar att vi förlorade kontrollen över våra gränser) eller på 7-klövern.

Hoppas i alla fall att ni övriga är nöjda med hur det nu ser ut i landet.
Böneutrop, gruppvåldtäkter, skottlossningar, handgranatsattacker, bilbränder och annat ”stök”...
Allt till en kostnad av hundratals miljarder.

Einstein hade verkligen rätt. Människors dumhet är oändlig.........

Som bekant finns redan lagstiftning som ökar straffvärdet vid s.k. hatbrott. Ser därför inget konstigt i att gängkriminella får strängare straff. Finns många positiva konsekvenser med ett sådant förslag. Det borde dock vara lite pinsamt för våra folkvalda att deras naivitet försatt Sverige i nuvarande situation, som kräver extraordinära åtgärder och som till och med bekymrar USA:s president m.fl. Sverige har blivit ett avskräckande exempel.

Hatbrott? Är det ett brott att hata? Det bär utför med civilisationen och vi åker med. Det är ingen f*n som orkar simma uppför Stockholms ström.

Mest effektivt borde vara automatisk utvisning för utländska medborgare för brott där två års fängelse ingår i straffskalan. Gärna även en "grace period" för medborgarskap, ex vis genom att fråntas detta inom tre år från erhållandet, för det fall man begår allvarliga brott.

Skulle inte hjälpa ett skit!

http://www.dagensjuridik.se/2017/01/tre-av-fyra-brottslingar-som-doms-ti...

Och sedan så spelat det ingen roll. Sverige är bortom räddning. Ni har bara inte fattat det än.......

Få se när det sovande folket ska vakna...

Ja, det är många som har varnat. Men ingen som har lyssnat.

https://nwt.se/asikter/ledare/2018/03/10/manga-har-varnat-lange

Det sovande folket ja, tja den som sov mest var väll författarens själv Frydrich Reichfeldt
så mycket som han havererdade banalandet Svärje, "öppna era hjärtan" var den femtekolonarens och neoglobalistens sista ord innan han springandes lämnade scenen efter
att halva befolkningen buade ut hans pjäs likt Gustaf den 3'dje. Go afton vackra mask.

Hårdare straff för gängkriminella, absolut. Men inte beroende på vem offret är.
Även hårdare straff för utlänningar vore välkommet. Och en rejäl straffskärpning för övergrepp i rättssak.

Om jag trodde att moderaterna menade allvar kanske de vore värda en röst. Men den som varit med ett tag vet att moderater visserligen gärna pratar om hårdare tag mot brottslingar när de sitter i opposition men aldrig agerar på det när de väl kommer till makten.
Då slår de istället mot oskyldiga, med hårdare tag mot arbetslösa och sjukskrivna samt lobbyist-drivna förslag om massövervakning av personer som INTE begår brott.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.