Skip to content

M: Gängkriminella ska få dubbla straff – "viktigt hålla dem borta från samhället"

Det bör införas dubbla straff för brott som har samband med uppgörelser i kriminella grupper. Det säger moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé i Veckans Juridik Valspecial. Han vill också ändra regeln om ”mängdrabatt” vid flera brott - och att fler brottslingar utvisas.  

 

- Vi ska gå fram med det man har i Danmark, en ”gängbestämmelse” som skulle kunna innebära att vi dubblar straffen när vi ser brottslighet som sker i de kriminella grupperingarna.

- Vi har ungefär 200 kriminella gäng i Sverige. Vi måste möta dessa med polisinsatser och långsiktigt med att förhindra rekrytering.

Tomas Tobé anser därför att vi inte ska underskatta behovet av att det finns ett antal individer som han beskriver som "direkt samhällsfarliga" och som därför borde hållas borta från samhället en längre tid.

Att fördubbla straff för brott som riktar sig mot andra grovt kriminella, det innebär att det ska vara högre straff för att ge sig på en grovt kriminell än för att ge sig på en vanlig hederlig människa?

- Vi har ju i många olika delar straffskärpningsgrunder som vi kan använda oss av. När vi tittar på verkligenheten så har vi en situation i Sverige med rekordmånga människor som skjuts ihjäl.

- Vi har haft organiserad brottslighet i Sverige även tidigare men det är mycket råare nu. Jag tror att vi behöver ge polisen mer muskler, vi behöver också ge rättssystemet mer muskler.

Tomas Tobé understryker att han ser "ett egenvärde" i att ett antal individer under en längre tid befinner sig i fängelse istället för att vara ute i samhället.

Men finns det stöd i det allmänna rättsmedvetandet för att ett våldsbrott som riktar sig mot en kriminell person ska leda till ett högre straff än om det riktar sig mot en vanlig hederlig människa?

- Jag tror att det finns ett stöd för detta och jag tror att vi behöver gå fram med denna typ av åtgärder.

 

 

Se Veckans Juridiks utfrågning av partierna

Centerpartiet>>
Moderaterna>>
Sverigedemokraterna>>
Miljöpartiet>>
Vänsterpartiet>>
Liberalerna>>
Socialdemokraterna>>
Kristdemokraterna>>

 


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt