Skip to content

Kvinna får finna sig i "ständig stank av fårlukt" - har valt att bo på landsbygden

Foto: Laurent Cipriani/TT

Kvinnan vill inte ha en fårhage intill sitt hus efter-som "den förhärskande vindriktningen" kommer att innebära "en ständig stank av genomträngande fårlukt". Domstolarna konstaterar dock att hon bor på landet och därför får finna sig i djurhållning.

 

Det var Bygg- och miljönämnden i Torsås kommun som beslutade att ett planerat fårbete inte skulle komma att utgöra någon olägenhet för vare sig människors hälsa eller miljön.

Fåren skulle beta på det som tidigare hade varit en skogsfastighet – någonting som den närmsta grannen hade synpunkter på. Grannens hus låg ett trettiotal meter från den planerade fårhagen.

Avverkad skog
Skogen hade avverkats ett par år tidigare och tanken hade då varit att återplantera skogen men den nya ägaren planerade alltså att istället ha betande får på marken.

Grannen överklagade beslutet till Länsstyrelsen i Kalmar. Kvinnan ansåg att avståndet till fåren var för kort - bland annat eftersom det saknades skyddande buskage eller liknande och med tanke på den "förhärskande vindriktningen".

Grannen hänvisade också till sina hälsoproblem med känsliga luftrör och hävdade att "en ständig stank av genomträngande fårlukt både i trädgården och inomhus skulle påverka henne menligt och vara mycket negativt för hennes hälsa".

Lantlig karaktär
Länsstyrelsen konstaterade att man i och för sig ska ta hänsyn till överkänsliga personer som till exempel allergiker vid den här typen av bedömningar. Samtidigt handlar det om ett område av "lantlig karaktär" och på landsbygden måste djurhållning i princip accepteras.

Länsstyrelsen avslog därför överklagandet.

Grannen överklagade till Mark- och miljödomstolen i Växjö och pekade på att fårbetet kommer att "förstöra boendemiljön på alla sätt, både ur trivselsynpunkt och ur hälsosynpunkt".

Förlorar i domstol
Även mark- och miljödomstolen avslog dock överklagandet.

Grannen överklagade till Mark- och miljööverdomstolen som nu slår fast att det saknas skäl att förbjuda fårbetet. Överklagandet avslås därför.

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

10 comments

Jag föreslår att damen nästa gång köper ett hus med större tomt. Eventuellt på Gotland. Där finns inga får bara lamm. Som sagt Torsås ligger ute på landet. Där finns kor och mängder av flugor. I varje innan jag flyttade därifrån.

En gång hade det förirrat sig ut ett halvt dussin ungdjur på vägen när jag skulle köra till jobbet. Jag bankade upp en gubbe på ett ställe intill vägen. Det var inte hans kvigor men vi hjälpes åt att mota in dem i en hage. Sedan frågar gubben var jag kommer ifrån. "Kommer han från Torsås och sån hand med kräk?"

Jag tror inte damen är från Torsås. Knappt ens från Småland. Kanske Kalmar eller Nybro.

Borde väl rimligtvis vara så att kvinnan inte borde behöva tolerera detta när hon var där först och grannfastigheten var skogsfastighet tidigare.

Om inte annat borde väl fårhållaren ha blivit åläggas att ha en buffertzon på sin sida samt plantera häck mellan för att förminska problemen. Borde väl ha gjort det självmant kan tyckas?

Bor man på landet så får man finna sig att det finns djur och djurhållning. Annars är det bara att flytta. Kalmar eller Nybro kan gå på ett ut. Kan tyckas? Helst inte Karlskrona. Tål hon inte grannar kan hon flytta till Ölands södra grund. Där är det friska fläktar eberoende den förhärskande vindriktningen.

I byn därhemma var det en stockholmare som köpte den gamla prästgården. Sen stämde han hälften av byns invånare inför tinget. Det skulle han inte ha gjort. Sedan flyttade han till Stockholm.

Varför ska hon behöva tåla det? vad ska man behöva räkna med i stan? buller? fester på natten hos grannar?

Får får inte festa på nätterna.

Om det är normal användning av fastigheten så borde det väl få accepteras?
Om du bor i villa och grannen säljer sin villa till en barnfamilj vilket leder till stojande barn i grannträdgården, borde du som var där först inte behöva tolerera det?

Mat på bordet vill de fina kärringarna ha bara det inte är närproducerat.

Bor man i stan får man finna sig i bilar och avgaser.

Varför den som värnar sin hälsa bor på landsbygden där luften fortfarande går att andas.

Den fårluktsogillande kvinnan skulle ju kunna skaffa några rävar och ha dem på sin tomt.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.