Skip to content

Hade skrikit och avlossat varningsskott - därför frias jägaren som sköt ihjäl varg vid hundattack

Den skjutna vargen. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll och Henrik Montgomery/TT

Det är "uppenbart" att vargen just skulle anfalla jägarens hund och jägaren hade därför rätt att skjuta ihjäl vargen efter att han avlossat varnings-skott och skrikit till vargen. Åklagaren har inte motbevisat hans berättelse och han frias därför från åtalet om grovt jaktbrott.

 

Den 75-årige jägaren åtalades vid Södertälje tingsrätt för grovt jaktbrott efter att skjutit ihjäl en varg i Södertäljetrakten år 2015.

Händelsen inträffade i det så kallade Sjundereviret där det tidigare under året hade skett ett stort antal vargangrepp på tamdjur. Skyddsjakt hade också bedrivits i reviret men blivit resultatlös.

Bor i reviret
75-åringen är bosatt i reviret och har 50 års erfarenhet av jakt - bland annat som lärare för jägarexamen. Han hade också deltagit i skyddsjakten.

Enligt åklagaren hade mannen under drygt två veckor - efter det att skyddsjakten var avslutad - bedrivit otillåten vargjakt. Han skulle då ha "vandrat runt i trakten runt sin bostad" beväpnad med gevär tillsammans med två kopplade hundar och en mindre lösspringande hund.

Åklagaren har också pekat på att mannen efter att ha skjutit vargen skickat ett SMS till sin granne med texten "The target is eliminated".

Var på morgonpromenad
Mannen har, å sin sida, förklarat att han har varit ute på morgonpromenad med hundarna – där den mindre hunden inte varit kopplad eftersom den aldrig springer iväg någon längre bit. Utanför bostaden mötte han vargen på en väg och på cirka 20 meters avstånd - en situation där den lösspringande hunden sprungit i förväg.

Enligt mannen vände sig vargen mot hunden samtidigt som mannen skrek så starkt "att han blev hes" – dels för att få hunden att springa tillbaka, dels för att skrämma vargen.

Han sköt därefter ett varningsskott men vargen reagerade inte utan närmade sig i stället hunden i "en nedsjunken och smygande ställning". Mannen beslutade sig för att skjuta vargen när den befann sig på fyra-fem meters avstånd från den lösspringande hunden.

Geväret som skyddsåtgärd
Enligt mannen var han inte på något sätt ute på jakt utan hade geväret med sig som en "skyddsåtgärd" - om han skulle stöta ihop med vildsvin, eller som i det här fallet, varg. men det var ingenting som han planerade eller "hoppades på":

Eftersom mannens uppgifter inte framstår som osannolika och inte är motbevisade av åklagaren lägger tingsrätten uppgifterna till grund för sin bedömning.

Angrepp mot tamdjur
Hans berättelse får dessutom stöd av resultaten från den obduktion som genomfördes på vargen och de fynd som personal från länsstyrelsen gjorde på platsen. Tingsrätten skriver i sina domskäl:

"Utredningen inte ger stöd för annat än att det var uppenbart att ett angrepp mot tamdjur från ett rovdjur var omedelbart förestående och att vargen därmed dödades på ett sätt som är förenligt med det åberopade undantaget, om skyddsjakt på eget initiativ, från förbudet att döda fredat vilt."

"Rätten har således funnit att X (den tilltalade) före påskjutningen vidtog de åtgärder - ett högt skrik och ett varningsskott - som kan krävas i en situation som den här aktuella."

Mannen frias därför.

 

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

26 comments

Det är en desperat åklagare som inte lyckas få fällande domar och försöker jaga "pinnar" inom den egna myndigheten. Kunskaper om illegal jakt, paragraf 28 och Länsstyrelsen undersökning som friar mannen verkar vara sekundärt hos denne åklagare.

Jag tycker att det är mycket konstigt att det alltid är jägares hundar som blir attackerade.
Och att dom alltid råkar ha bössan med sig, som i detta fallet.
Jag har också alltid med mig bössan när jag går på morgonpromenad.

Sedan så är det ju bara en vandringssägen att hundar i mängder blir uppätna av vargar.

Jägaren själv är farligare för hunden än vad vargar är:
http://www.arbetarbladet.se/gastrikland/sandviken/for-hundarna-ar-jagarn...

För att inte nämna dom JÄTTEFARLIGA korna:
http://www.nsk.se/2014/05/28/se-upp-for-kossor-om-du-har-hund/

Och en sista myt att avliva är den att det alltid är vargar som ligger bakom attacker på får.
Så är det inte. Det är oftast hundar.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5723958

Vanligt folk förstår inte vilket hat det finns inom vissa grupper mot rovdjur.

Ja, dessa riktiga karlakarlar till jägare... som ser människoätande björnar och vargar överallt...
Och farliga kossor...

En sann historia om hur ett gäng tuffa jägare ringer till en helikopterpilot och berättar att dom inte törs gå ut ur tältet för att det är en massa björnar utanför...
Men, det visar sig sedan nästa dag att det var 3 kossor...

http://www.kuriren.nu/nyheter/norska-kossor-skramde-svenska-jagare-69413...

Nej, jägare är inte farligare för hunden än vargar. Nu är det på det viset att det jagas över hela Sverige medan varg bara finns på en begränsad del av Sveriges yta. Jakthundar kan alltså bli vådaskjutna på en mängd ställen där det inte finns en varg på 50 mils avstånd men det är på en rätt liten del av Sveriges yta som hundar blir dödade av varg. Vid en rättvis jämförelse skulle man jämföra hur många hundar som vådaskjuts respektive dödas av varg i t.ex. Värmlands län. Om det överallt i Sverige var lika gott om varg som i skogslänen så skulle antalet vargdödade hundar vara mångdubbelt högre. En jägare i Västerbotten eller Skåne löper i princip ingen risk alls att få sin hund dödad av varg men för den som jagar i Dalarna eller Värmland finns en påtaglig risk.

Hmmmm....... ”för den som jagar i Dalarna eller Värmland finns en påtaglig risk”.
Kan du kvantifiera denna påtagliga risk?

Det är mycket som är riktigt av det du säger men det är väl inte konstigt att det är just jakthundar som råkar ut för varg och att det är när bössan är med.
När annars släpper man hunden ur sikte djupt inne i skogen?

Efter att ha läst domen från Södertälje tingsrätt 20180306 B 1438-17 får jag en stark känsla av att domstolen försökt ursäkta allt som pekar mot den fanatiske jägaren som berättat att "Jakten är en stor del av hans liv". Han var väl medveten om risken för varg men lät ändå sin ena hund springa lös ca 20 meter ifrån sig.

Efter att ha dödat vargen kontaktade han sina varghatande vänner och rapporterade "The target is eliminated" varpå de gratulerade honom och en kvinna utsåg honom till sin hjälte. Att det fanns tecken på illegal vargjakt i området ser inte domstolen som graverande.

Han ansågs ha redogjort för sin "bragd" på ett trovärdigt sätt och "att det var uppenbart att ett angrepp mot tamdjur från ett rovdjur var omedelbart förestående". Ett uttalande som enbart bygger på den "trovärdige" 75-åringens egen berättelse!

Som flera framhållit är det inte bara vilda djur som löper risk att skadas eller dödas, men domstolarna är alltid lika förstående och frikänner i regel de livsfarliga jägarna.

"Ett uttalande som enbart bygger på den "trovärdige" 75-åringens egen berättelse!"
Jag ser inget konstigt med det.
Ett trovärdigt vittne som lämnar en tillförlitlig berättelse som bär det självupplevdas prägel,fri från motsägelser i väsentliga delar, logisk och bla bla bla bla bla har skickat folk i fängelse på åratal.

Förstår verkligen en varg vad varningsskott betyder?

En varg med normal skygghet skall inte vara i närheten av människor, den skall inte heller angripa hundar som är med människor.

Påståendet om att det i huvudsak är jakthundar som angrips av varg är trubbigt och i del skevt.

Eftersom det stora flertalet av hundar aldrig får vistas i skogen där vargen huvudsakligen lever är det inte så konstigt att det är hundar som används vid jakt som möter varg. För det fall att man ser till antalet hundar och boskap som dödas kring gårdar och bostäder så är det ingen skillnad i utfall om hunden är försäkrad som jakthund eller sällskaps/brukshund, de rivs av vargen i samma utsträckning.

Angående domen finns det nog en del frågetecken kring 75-åringens agerande, dock inte av sådan grad eller art att de vid en straffrättslig prövning medför ansvar för grovt jaktbrott.

Men det är klart, det har en del personer svårt att acceptera, det är inte längre åklagaren som har bevisbördan utan den tilltalade skall tydligen exculpera sig.

Nåja, inte framstår väl den historien som särskilt sannolik. Varför skulle en mycket erfaren jägare låta lill-hunden springa lös i ett område där det finns en varg som tidigare gett sig på tamdjur?

Jag utgår att flertalet kommentatorer ovan lever i urbaniserad miljö och inte har den ringaste
aning om själva sakfrågan dvs handlande i nöd vid rovdjurs attack.

Avser du mänskliga rovdjur med bössa i handen?

Tror han syftar på korkade stadsbor.

Det finns säkert gott om mänskliga rovdjur även i våra städer som längtar efter att få stilla sin blodtörst i landsbygdsmiljö eller "njuta av naturen" som en del behagar kalla sina skogsutflykter.

Ni kan refusera mig hur mycket ni vill. Jag kommer ändå alltid att förakta "jägare" som dödar för dödandets skull. Det gäller alla från "storviltsjägare" som åker till Afrika till de som helt i onödan skjuter inhemska "rovdjur". Sen är det givetvis som så att viss skyddsjakt ibland måste tillåtas. Men det är en helt annan femma.

Jag kommer alltid förakta folk som tror att jägare dödar vilt för dödandets egen skull.
Jag är personligen inget fan av Afrikansk storviltjakt. Däremot fattar jag att det är nödvändigt.
Det är nödvändigt av flera orsaker. En är att dom får in pengar så dom kan vårda sina viltstammar och skydda/bevara vissa arter som annars skulle bli utrotade.

Tror inte Du är så välinformerad. Läs på så kommer Du att se hur illa ställt det är med viltstammarna i Afrika. Sen har jag svårt att se hur Du kan tala för jägare generellt. Känner Du alla och vet hur de beter sig? Men förakta mig gärna. Det tar jag närmast som en komplimang! :)

Det är stora problem för vissa arter i Afrika. En del är utrotningshotade.
Det är inte den legala jakten som är orsak till det utan det är tjuvjakt. Då det ligger mycket pengar i vissa djurdelar, i synnerhet inom den asiatiska alternativmedicineringen.
Den legala jakten gör att dom får in pengar så dom kan ha viltbevakare som stävjar tjuvjakt.
Tack vare den legala jakten så får dom in pengar så dom kan ha gps i exempelvis noshörningen horn.
I den legala jakten så tar dom av överskottet, alltså lämpliga individer som bör tas bort av olika anledningar . Det påverkar viltstammarna positivt. Jag känner många jägare och mig veterligen så är det ingen av dom som är ute efter att bara döda för dödandets egen skull.
Dom flesta jägare bedriver mycket viltvård och vårdar viltstammarna. Och man skjuter av räntan inte kapitalet. Och det sker på egen mark eller arrenderad där är viltet betar.
Visst det finns säker något enstaka rötägg inom jägarkåren också precis som det finns i alla kategorier av folk.
Men du vill väl att folk ska upplåta sina marker helt gratis och inte tjäna något på det.
Men det är ju fritt, du kan köpa eller arrendera mark och inte jaga på den. Du lär få se hur viltstammarna ser ut efter ett tag.

Jag kan inte se varför man skall resa till Afrika för att jaga öht och hoppas att allt onödigt flyg som skitar ned vår planet skall få betala på samma sätt som andra nedskräpare vilket torde minska benägenheten att fara till Afrika på jakt "för att rädda viltet" ganska avsevärt. (Se t ex artikel i dagens SvD i flygfrågan och dess inverkan på klimatet)
Jag känner en del jägare då jag råkar vara innehavare av några hektar gammelskog som grannarna får jaga på....gratis. Men tror Du att de orkar skjuta av lite rådjur. Icke sa Nicke. Älg ska det va, Eller LO. Annorlunda bara för några decennier sen då rådjuren dög de också.
Men jag har stor respekt för den granne som håller vildsvinen borta genom att utfodra dem en bit bort. Vildsvinen som inte jag bett om iaf.
Vad gäller Sverige och "rovdjursfrågan" anser jag att det mest verkar skapa problem och hat mellan människor. Fast vi är så få på så stor yta. Men det har nog något med den svenska moderna "mentaliteten" att göra. Verkar inte vara mkt som funkar som det kunde göra. Eller borde.

Nu råkar det vara i Africa det viltet finns, så dom som har det intresset har bara ett alternativ.
Både jakten och likaså safaribesökare ger kapital till att bevara viltet.
Det antal jägare som åker till Africa kontra "Toyboy" jagande kärringar är nog försumbart.
Beträffande flyg så kan man störa och blöta det på många vis. Likaså klimathotet. självklart behöver vi göra en massa saker för att få ner miljöbelastningen. Exempelvis rökgasrening i våra storstäder och industritäta delar av jorden, övergödning som släpps ut direkt i havet likaså plaster läkemedel osv. Det finns fruktansvärt många områden där det gör mer nytta.
Men våra politiker siktar in sig till största del på koldioxid som ligger på en kritisk låg nivå. Den ligger på ca 350- 400 ppm för en 5-8 är sen dog en hel del grenar på ekar då var den nere på under 350 ppm sen löste några vulkaner ut och rättade till siffrorna lite. Vid 250 ppm dör dom flesta av våra växter.
Personligen jagar jag hellre rådjur än älg och vildsvin. Vildsvinen tror jag vi kommer få stora problem med så småningom. Av våra rovdjur så är det väl Järv lodjur och brunbjörn som vi ska försöka hålla på en lagom nivå så dom inte blir utrotade. Dom Ryssland importerade vargarna finns det över hundratusen av så dom är inte utrotningshotade på något vis.
Att lägga alla dessa hundratals miljoner det kostar "skatteslavarna" i Sverige varje år för att hålla en vargstam anser jag är vansinnigt. det finns många viktigare "hål" att stoppa dom pengarna i.

Om Du nu inte tycker om statens vargpolitik kanske Du skulle lägga Din energi på att förändra den istället för att bli uppretad på mig. :)

Det var ditt ovanligt korkade påstående om att jägare dödar för dödandets egen skull.
Samt att det skjuts inhemska djur i onödan. Det var det jag invände mig emot.
Legal jakt är nödvändigt både i Africa och här liksom i dom flesta länder.

Vilken tur då att det finns människor som Du som vet "hur det ligger till" och kan påtala för de korkade vad som är korkat eller ej. Du kanske borde bli politiker Hasse. :)

Jag påstod inte att du var korkad, utan att du gjorde ett korkat påstående.
Nej jag vill inte vara politiker, Jag är en av den minskande skaran av "skatteslavar" som gör någonting produktivt i landet som inte har min utkomst av skattefinansierad verksamhet.

Jag skulle vilja påstå att Du inte borde uttryckt Dig som Du gjorde. Men det är ju bara ytterligare en åsikt. Kanske även den är "korkad" i Din värld Hasse. :)

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.