Skip to content

Inte bevisat att maken mördades - därför frias "Arbogakvinnan" i den delen

"Arbogakvinnan" förs in till rättegången i Svea hovrätt. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Den 43-åriga kvinnan i det så kallade "Arboga-fallet" friades i dag av hovrätten när det gäller åtalet för anstiftan till mord på sina man. Hon döms dock, tillsammans med sin tidigare pojkvän, för mord och mordförsök på sina föräldrar. Kvinnan döms till livstid och pojkvännen till 14 års fängelse.

 

Kvinnans före detta man hittades i augusti 2015 död i Hjälmaren vid kvinnans föräldrars sommarhus utanför Arboga.

Händelsen betraktades först som en olyckshändelse men sedan försäkringsbolaget intresserat sig för den livförsäkring som hade tecknats för mannen - och där kvinnan var förmånstagare - inledde polisen till slut en mordutredning i samband med en ny händelse i sommarstugan ett år senare.

Föräldrarna angreps
Då angreps kvinnans föräldrar i samma sommarhus. Pappan knivmördades och mamman skadades livsfarligt.

Misstankarna riktades mot den idag 43-åriga kvinnan och hennes pojkvän.

Västmanlands tingsrätt dömde i augusti förra året kvinnan till livstids fängelse för att ha anstiftat mord på sin före detta man i augusti 2015 och för att hon - tillsammans med sin pojkvän - hade gjort sig skyldig till mord och mordförsök på föräldrarna året därpå.

Stämpling till mord
Pojkvännen, som erkände gärningarna, dömdes till 14 års fängelse och utvisning.

Kvinnan har hela tiden nekat till anklagelserna men dömdes också för bland annat stämpling till mord och stämpling till grov misshandel, riktat mot sin före detta man.

Idag kom domen i Svea hovrätt.

Hovrätten gör samma bedömningar som tingsrätten när det gäller mordet och mordförsöket på kvinnans föräldrar 2016 och fastställer därför tingsrättens dom i den delen.

Mord inte bevisat
Kvinnan och hennes pojkvän ska dock betala ett högre skadestånd till kvinnans mor och syster än vad tingsrätten dömde ut.

Hovrätten skriver:

"När det gäller åtalet för anstiftan av mord på maken 2015 konstaterar hovrätten att det finns en rad mycket besvärande omständigheter men att bevisningen inte räcker för att fastslå att mannen blev mördad."

Kvinnan frias därför från den delen av åtalet och behöver inte heller betala skadestånd till sin före detta mans anhöriga.

Trots att kvinnan nu frikänns i denna del döms hon till livstids fängelse.

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt