Skip to content

"En av Sveriges främsta jurister inom civilrätten" - professor Jan Ramberg är död

Jan Ramberg - en av Sveriges främsta jurister inom civilrätten. Foto: DJ

Den före detta advokaten och professorn Jan Ramberg är död. Han gjorde sig känd som en av Sveriges främsta jurister inom civilrätten och var även internationellt erkänd.


- Jan var en varm person och en fantastisk föreläsare som i över tio år höll i kurser för oss på BG Institute. Hans kurs ”Modern avtalsrätt”, som han höll tillsammans med sin dotter Christina Ramberg som ju också är professor i civilrätt, är en klassiker, säger Staffan Engström som har varit ansvarig för flera av de kurser som Ramberg har hållit vid Blendow Group genom åren.

- Han har gjort stora insatser för juridiken i Sverige och att han nu har lämnat oss är en stor förlust.

Jan Ramberg tog sin juristexamen vid Uppsala universitet 1955 och arbetade under sin karriär både som advokat och rättsvetenskapsman, bland annat som professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Han var specialiserad inom avtalsrätt, köprätt och transporträtt och skrev flera uppmärksammade böcker inom civilrättens område, bland annat tillsammans med sin dotter Christina Ramberg.

Jan Ramberg arbetade också internationellt. Han var rektor för Riga Graduate School of Law och aktiv i internationella organisationer som Commission on European Contract Law, ICC:s kommission för Commercial Law and Practice samt CISG Advisory Council.

Han var därutöver verksam som skiljeman i nationella och internationella skiljeförfaranden.

Jan Ramberg avled i söndags. Han skulle ha fyllt 86 år idag.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt