Skip to content

River upp dom om våldtäkt på ungdomsfest - smyginspelat samtal har "särskild tyngd"

Foto: Micke Larsson/TT

Enligt tingsrätten hade de två 17-åriga pojkarna utnyttjat att den 16-åriga flickan befann sig i "en särskilt utsatt situation" när de hade samlag med henne. Hovrätten slår dock fast att det inte hand-lade om någon "särskilt utsatt situation" - och att ett smyginspelat samtal mellan pojkarna med "särskild tyngd" talar mot att det var en våldtäkt.

 

De båda 17-åriga pojkarna åtalades vid Göteborgs tingsrätt för grov våldtäkt mot en 16-årig flicka på en ungdomsfest i våras.

Flickan har själv berättat att hon under kvällen blev så berusad att hon kräktes och att hon efter det hade lagt sig i en säng och sovit några timmar.

"Kunde inte röra mig"
På natten hade en av pojkarna kommit in i rummet och genomfört ett samlag med henne. Flickan beskrev det i tingsrätten som att "hon visste inte vad hon skulle göra och hon kunde inte röra sig" och att hon låg stilla och "bara lät det hända".

Efteråt kom den andra pojken in i rummet tillsammans med andra festdeltagare och genomförde ett samlag med henne framför de andra. flickan beskrev detta som att "det var jobbigt för ingen gjorde något" och att "hon försökte komma därifrån men hade inga krafter".

Hon berättade också att hon "var borta" och att det inte hade kommit något ljud när hon försökte prata eller skrika. Samlagen hade gjort ont och efteråt hade flickan haft en skada i underlivet som dokumenterades på sjukhus.

Väninna kom in efteråt
Efteråt kom en väninna och sa att deras buss strax skulle gå – någonting som enligt flickan gav henne "ny energi och kraft" och gjorde att hon av egen förmåga kunde ta sig upp ur sängen och lämna lägenheten.

De båda pojkarna medgav att de hade haft samlag med flickan men att hon hade varit aktiv och varit den som hade initierat samlagen. Före det första samlaget skulle målsägandens väninna ha kommit in i rummet flera gånger för att se till att allt stod rätt till.

Tingsrätten ansåg att flickans uppgifter var både "trovärdiga och tillförlitliga" och att det var uppenbart att pojkarna hade genomfört samlagen mot hennes vilja. Enligt tingsrätten hade flickan också på grund av illamående, berusning och trötthet befunnit sig i en "särskilt utsatt situation".

Grov våldtäkt
Tingsrätten slog fast att männen hade haft uppsåt till att utnyttja situationen och de dömdes för våldtäkt respektive grov våldtäkt. Anledningen till att ett av brotten skulle rubriceras som grov våldtäkt var enligt tingsrätten att den pojken hade genomfört samlaget - trots att han visste att målsäganden precis hade haft samlag med en annan.

Pojkarna dömdes till ett års respektive sju månaders sluten ungdomsvård och 170 000 kronor i skadestånd till flickan.

Domen överklagades till Hovrätten för Västra Sverige som friar pojkarna helt.

Inspelningen har särskild tyngd
Hovrätten konstaterar att det "med en översiktlig blick på bevisningen finns omständigheter som starkt talar för att målsäganden utsattes för ett sexuellt övergrepp". Hovrätten pekar här på flickans egna uppgifter, hennes skador och vittnesmål om hur hon betett sig efter händelsen.

Det finns samtidigt omständigheter som talar i motsatt riktning. Hovrätten beskriver ett av dem i sin dom:

"En sådan omständighet är att de inblandade pojkarna efter händelsen ondgjorde sig över att målsäganden först ville men att hon nu uppgav att hon inte ville. Uppgiften har särskild tyngd eftersom den kom fram i ett samtal som spelades in utan att de visste det."

Tämligen beskedligt alkoholintag
Enligt åklagaren har våldtäkterna utförts när flickan har befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Det har dock enligt hovrätten handlat om "ett tämligen beskedligt alkoholintag". Illamåendet bör enligt hovrätten ha hängt ihop med detta och har enligt bara begränsad betydelse vid bedömningen av om flickan verkligen har befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Utifrån vittnesmål och en film från festen drar hovrätten slutsatsen att flickan har varit trött vid samlagen men att hon varken kan ha varit nyvaken eller sömndrucken. Ingen av dessa omständigheter medför heller att flickan skulle ha befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

"Okänd plats, okända människor"
Åklagaren hänvisade också till att flickan har befunnit sig på en "okänd plats med okända människor".

Hovrätten konstaterar dock att flickan och hennes väninna har haft kontakt med flera av festdeltagarna tidigare och att det var en av de åtalade pojkarna som bjöd in dem till festen. Hovrätten konstaterar därutöver att flickans väninna - strax före det första samlaget - pratade med flickan och att hon efter att ha lämnat rummet funnits kvar i lägenheten.

Var inte utlämnad
Vid det andra samlaget har andra personer funnits närvarande i rummet - däribland en helt nykter flicka.

Hovrätten skriver:

"Målsäganden kan med hänsyn till dessa omständigheter inte anses ha varit utlämnad eller saknat möjligheter att agera på grund av att hon var med okända personer på en okänd plats."

Frias av hovrätten
Flickan var i och för sig "i någon mån illamående och trött och i viss utsträckning beroende av personer som hon inte kände", konstaterar hovrätten.

Omständigheterna kan dock inte ens vid en sammanvägd bedömning sägas ha medfört att hon befunnit sig i en sådan särskilt utsatt situation som krävts för att kunna fälla pojkarna för våldtäkt. De frias därför helt.

 

 

 

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt