Skip to content

"Tungt vägande skäl mot förslaget" - därför sågar lagrådet kriminalisering av sexköp utomlands

En kvinna kollar sin mobil i väntan på kunder på en bordell i Surabaya i Indonesien. Foto: Dita Alangkara/AP/TT

Om Sverige skulle utsträcka sin domsrätt till andra länders territorier skulle andra länder kunna göra samma sak mot Sverige. Det konstaterar lagrådet som sågar regeringens förslag om att kriminalisera sexköp utomlands.

 

Regeringens planer på att göra det straffbart att köpa sexuella tjänster utomlands underkänns nu även av lagrådet. Tankarna om en sådan lagstiftning fick kritik redan 2014 då utredningen tillsattes då en majoritet i riksdagen sade sig vara emot.

När utredningen sedan presenterades visade det sig att man avrådde från en kriminalisering eftersom "det inte bör vara möjligt att döma en person i Sverige för ett sexköp som denne begått i ett land där köp av sexuell tjänst inte är kriminaliserat". Även ett flertal remissinstanser har därefter kritiserat förslaget.

Men regeringen valde att gå vidare trots kritiken och konstaterade att "köp av sexuella tjänster är oacceptabla oavsett om de sker i Sverige eller utomlands".

"Tungt vägande skäl"
Lagrådet konstaterar nu att "det finns tungt vägande skäl mot förslaget". Man pekar på den så kallade "non-interventionsprincipen" som bygger på tanken om respekt och lojalitet mellan länder när det gäller att kriminalisera olika handlingar. 

Om Sverige skulle "utsträcka sin domsrätt till andra länders territorier" när det gäller en gärning som endast få länder har valt att kriminalisera öppnar Sverige enligt lagrådet samtidigt för att andra länder skulle kunna agera på motsvarande sätt.

Svensk abort kan straffas
Det skulle enligt lagrådet kunna innebära att ett annat land skulle kunna åtala personer som genomfört en abort på ett svenskt sjukhus. På liknande sätt skulle ett land där homosexuella relationer är brottsliga kunna döma över homosexuella handlingar i Sverige. 

Lagrådet varnar för att "ta steg mot en uppluckring av den internationellt accepterade grundprincipen om krav på dubbel straffbarhet".

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt