Skip to content

Träffade aldrig sina offer - men får tio års fängelse för grova barnvåldtäkter via nätet

Foto: Bertil Ericson/TT

För första gången har en man fällts för våldtäkt utan att ens ha träffat sina offer. Det handlar om flera fall av grova våldtäkter som enligt tingsrätten har genomförts mot barn via Internet. Mannen döms nu till tio års fängelse.

 

Den 41-årige mannen åtalades vid Uppsala tingsrätt för en rad sexuella övergrepp mot ett stort antal barn via internet.

De 27 barnen har genomgående utsatts för ett likartat handlingsmönster där mannen har använt allvarliga hot mot barnen och deras familjer för att få dem att begå sexuella handlingar på sig själva och spela in eller livestreama dessa till mannen över nätet.

Hund och ett annat barn
Åklagaren har begärt att ett stort antal gärningar ska rubriceras som våldtäkt mot barn eller våldtäkt - trots att de har begåtts via nätet utan att offer och gärningsman har träffats fysiskt.

Tingsrätten går här huvudsakligen på en annan linje och bedömer gärningarna som grovt sexuellt övergrepp mot barn eller sexuellt tvång.

Några av fallen innefattar dock så allvarliga kränkningar att de når upp till gränsen till våldtäkt, anser tingsrätten. Det handlar här om barn som har tvingats utföra sexuella handlingar med hundar och ett specifikt fall där ett barn utfört sexuella handlingar på ett annat yngre barn.

Instruerade barnet
I det sistnämnda fallet har det yngre barnet utsatts för en våldtäkt men det är mannen som har drivit på och instruerat det äldre barnet. 41-åringen ska därför dömas för våldtäkten även om han inte har varit fysiskt närvarande.

Tingsrätten bedömer genomgående alla våldtäktsbrott mot barn under 15 år som grova – någonting som primärt motiveras med att barnen har hotats.

Eftersom mannen sparat filmerna döms han också för grovt barnpornografibrott.

Tio års fängelse
Mannen anses inte lida av någon allvarlig psykisk störning och han ska därför dömas till fängelse, slår tingsrätten fast.

De fyra fallen av grov våldtäkt mot barn har högst straffvärde men mannen döms även för en våldtäkt och tolv grova sexuella övergrepp mot barn.

Mannen döms till tio års fängelse och 1,1 miljoner kronor i skadestånd.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt