Skip to content

Starka reaktioner efter friande domen i Fittjamålet - "en skam för rättssystemet"

En demonstration till stöd för offret i den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Fittja hölls på torget i Fittja centrum på tisdagskvällen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter att tingsrätten meddelat sin friande dom i det så kallade "Fittjamålet" har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Offrets målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz kallar det "en skam för Sveriges rättssystem" och kriminologen Nina Rung pekar på vad hon kallar för "ett kasst polisarbete".

 

I går frikändes de fem män som åtalats för gruppvåldtäkten i en trappuppgång i Fittja i augusti förra året. I domen underkänns bevisningen fullständigt och chefsrådmannen Erica Hemtke riktade även själv skarp kritik mot polisutredningen och åklagarens bevisning.

Här är några av reaktionerna som kommit fram i media om domen:

Offrets målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz i en intervju med Sveriges Radio:

"Jag tycker domen är en skam för Sveriges rättssystem. Det handlar om en våldtäkt som är den värsta som jag sett under 26 år, och då har jag sett mycket i min yrkesutövning". 

Nina Rung kriminolog i en intervju med TT: 

"Det är väldigt tydligt i domen att det har varit ett rätt kasst polisarbete, om man ska vara krass. De misstänkta har dessiutom haft all tid i världen att prata med varandra och komma fram till en samstämmig historia". 

Journalisten Stefan Lisinski skriver i en kommentar i DN:

"Den välskrivna domen visar att den utsatta kvinnan verkligen har varit utsatt, på alla ­möjliga sätt. Hon har haft svåra missbruks­problem och var också drogpåverkad vid detta tillfälle. Men det är svårt att tro att en fällande dom kan bygga på hennes motsägelsefulla berättelse".

Kriminologen Jerzy Sarnecki i en intervju med SVT: 

"Polisens resurser är ytterst begränsade då blir det så att ärenden får ligga. Dels har polisreformen inte inneburit de effektiviseringar som man hoppats på. Dels har vi en situation där vi har fått en kraftig ökning av mycket grova våldsbrott. Då går stora delar av resurser till de brotten och då blir de andra nedprioriterade"

Poliskommissarie Anders Franke, ansvarig för utredningen, i en intervju med DN:

"Jag önskar att vi hade haft mer resurser och kunnat jobba med fler handläggare" säger han. Men han vill inte kommentera enskilda utredningsåtgärder innan han har gått igenom domen och förundersökningen tillsammans med åklagare.

"Det fanns en tro att materialet skulle räcka för en fällande dom", säger han också.

Douglas Blidberg, advokat och försvarare för en av de åtalade, i en intervju med Expressen:

"Vi är bägge två mycket nöjda med domen. Vi försvarare har stångat oss blodiga sedan början och legat på för större och bättre utredningsåtgärder. Min uppfattning är dessutom att utredningen inte bedrivits objektivt utan man har valt ett spår och sedan kört på det istället för att utreda som man ska. 

Hanna Lindblom, advokat och försvarare för en av de åtalade, i en intervju med Expressen:

"Jag som försvarare är inte förvånad över domen. Tingsrätten har ju funnit att hon inte är tillförlitligt, hon är inte trovärdig och det är flera av uppgifterna som inte stämmer. Sedan ska man inte glömma att de åtalade är friade på grund av att det inte funnits någon stödbevisning. Det finns inte tillräckligt med bevis för en fällande dom". 

Förundersökningen JO anmäld

En privatperson har tagit initiativet att JO-anmäla polisutredningen. 

”Brister i utredningen gör att målsäganden inte kan få sin rätt prövad på ett korrekt/rättvist sätt. Hennes tillförlitlighet ifrågasätts pga utredningen, även om hon skulle vara trovärdig”, skriver anmälaren uppger DN. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt