Skip to content

Starka reaktioner efter friande domen i Fittjamålet - "en skam för rättssystemet"

En demonstration till stöd för offret i den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Fittja hölls på torget i Fittja centrum på tisdagskvällen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter att tingsrätten meddelat sin friande dom i det så kallade "Fittjamålet" har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Offrets målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz kallar det "en skam för Sveriges rättssystem" och kriminologen Nina Rung pekar på vad hon kallar för "ett kasst polisarbete".

 

I går frikändes de fem män som åtalats för gruppvåldtäkten i en trappuppgång i Fittja i augusti förra året. I domen underkänns bevisningen fullständigt och chefsrådmannen Erica Hemtke riktade även själv skarp kritik mot polisutredningen och åklagarens bevisning.

Här är några av reaktionerna som kommit fram i media om domen:

Offrets målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz i en intervju med Sveriges Radio:

"Jag tycker domen är en skam för Sveriges rättssystem. Det handlar om en våldtäkt som är den värsta som jag sett under 26 år, och då har jag sett mycket i min yrkesutövning". 

Nina Rung kriminolog i en intervju med TT: 

"Det är väldigt tydligt i domen att det har varit ett rätt kasst polisarbete, om man ska vara krass. De misstänkta har dessiutom haft all tid i världen att prata med varandra och komma fram till en samstämmig historia". 

Journalisten Stefan Lisinski skriver i en kommentar i DN:

"Den välskrivna domen visar att den utsatta kvinnan verkligen har varit utsatt, på alla ­möjliga sätt. Hon har haft svåra missbruks­problem och var också drogpåverkad vid detta tillfälle. Men det är svårt att tro att en fällande dom kan bygga på hennes motsägelsefulla berättelse".

Kriminologen Jerzy Sarnecki i en intervju med SVT: 

"Polisens resurser är ytterst begränsade då blir det så att ärenden får ligga. Dels har polisreformen inte inneburit de effektiviseringar som man hoppats på. Dels har vi en situation där vi har fått en kraftig ökning av mycket grova våldsbrott. Då går stora delar av resurser till de brotten och då blir de andra nedprioriterade"

Poliskommissarie Anders Franke, ansvarig för utredningen, i en intervju med DN:

"Jag önskar att vi hade haft mer resurser och kunnat jobba med fler handläggare" säger han. Men han vill inte kommentera enskilda utredningsåtgärder innan han har gått igenom domen och förundersökningen tillsammans med åklagare.

"Det fanns en tro att materialet skulle räcka för en fällande dom", säger han också.

Douglas Blidberg, advokat och försvarare för en av de åtalade, i en intervju med Expressen:

"Vi är bägge två mycket nöjda med domen. Vi försvarare har stångat oss blodiga sedan början och legat på för större och bättre utredningsåtgärder. Min uppfattning är dessutom att utredningen inte bedrivits objektivt utan man har valt ett spår och sedan kört på det istället för att utreda som man ska. 

Hanna Lindblom, advokat och försvarare för en av de åtalade, i en intervju med Expressen:

"Jag som försvarare är inte förvånad över domen. Tingsrätten har ju funnit att hon inte är tillförlitligt, hon är inte trovärdig och det är flera av uppgifterna som inte stämmer. Sedan ska man inte glömma att de åtalade är friade på grund av att det inte funnits någon stödbevisning. Det finns inte tillräckligt med bevis för en fällande dom". 

Förundersökningen JO anmäld

En privatperson har tagit initiativet att JO-anmäla polisutredningen. 

”Brister i utredningen gör att målsäganden inte kan få sin rätt prövad på ett korrekt/rättvist sätt. Hennes tillförlitlighet ifrågasätts pga utredningen, även om hon skulle vara trovärdig”, skriver anmälaren uppger DN. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

25 comments

De har så svårt att acceptera att domen är korrekt, och att männen är oskyldiga till brott att någon måste belastas för detta, och i det här fallet skylls det på polisen. Jag ser ingen som uttalar sig om att det lika gärna hade slutat precis likadant oavsett polisens arbete i just detta fall. Sedan ser man däremot aldrig demonstrationer på några torg över oskyldigt dömdas domar. Det klagas däremot konstant på friande domar för att konstant vilja få nya lagstiftningar, och att det också blir på det sättet är otroligt. Att demonstrationer lyckas förändra lagstiftningar är ett under i sig. Det att människor som stirrar blint i tunnelseende att brott måste ha begåtts i alla fall där domen är friande och sedan gapa åt det hållet, och lyckas få politiker att hela tiden vilja få fler fällande domar är otroligt märkligt i dessa moderna år vi lever i.

Plakat med texten vi kräver att de skyldiga döms, är ju ytterst märkligt, då det visat sig att de just inte är skyldiga? Ja jag har aldrig sett plakat med texten , vi kräver att de oskyldiga frias?

Déjà vu, ja det blir ju lite så att ett gäng okompetenta människor som inte har den blekaste aning står och gapar efter olika diverse friande domar, med sedan lika okompetenta politiker som dansar efter deras pipa och hela tiden vill se fler fällande domar, och sedan ganska fega advokater och domare som inte vågar vara raka och tydliga mot allmänheten och tala öppet om falska anmälningar, ja då går ju allting mot ett enda håll. Nya demonstrationer över alla olika sorters sex som finns, för att införa nya lagstiftningar för varje enskild situation som inte passar vissa enstaka människor i landet, och att dom verkligen lyckas förändra lagen gång på gång är ju ändå nästan fascinerande. Låt de fortsätta, för att som med allting så kommer bägaren att rinna över till slut när man bara stirrar åt ett enda håll.

Sedan verkar det vara samma uttjatade upplägg hela tiden. 1 , domen kommer och några personer ur allmänheten gapar. 2 Massmedia kritiserar tillsammans med deras gudar Elisabeth Massi Fritz, Nina Rung, Madeleine Lejonhufvud. 3. Politikerna ska visa hur rasande de är och framföra att åtgärder skall ske och nya lagstiftningar, dels utan att ha den blekaste aning om ifall domen är korrekt, och sedan i samma veva fiska röster. Denna repris ser man hela tiden. Jag menar vilken politiker har genom tiderna stått upp i mikrofon och uttryckt att nu är vi i ett läge där vi måste börja ta falska anmälningar på allvar? Det ska bli intressant att se när detta sker, för då skrivs det historia.

Hahaha kan vara den mest patetiska kommentaren jag har läst om detta fallet! Du är sannolikt en vit kränkt man som säkert hatar kvinnor, GARANTERAT! (Märks på dina kvinnohatiska åsikter)
Du sover la under en sten vardagligen och känner dig kränkt, är rädd för feminister samt tycker att #metoo ”har gått förlångt”

Tack för att du bevisar dom har rätt!

Ja vad man säger är ju naturligtvis att domen är fel. Vilket ett barn kan förstå. Inga märkligheter här om man frågar gemene man, vilket uppenbarligen inte du är eller någon av flöjterna ovan.

Jag har hittills inte sett en enda person som kritiserat domen utan att lämna falska uppgifter om innehållet.
Det är det som är grejen med idioterna, de har inte läst domen innan de tycker att den är fel.

"Grejen med idioterna"...vilket utömmande intelligent inlägg hahaha undrar vem som är idioten du. Det är intelligenta människor som besöker här har du inte förstått det?
Good luck dummy. "Musse"..inte så Pigg i huvudet va?

Berätta gärna om din tolkning av domen.
Vad är det du tycker är fel med domen?
Hur tolkar du bevisningen?

"De" har civilkurage att stå upp för en felaktig dom, något alla som inte ljuger för sig själv alternativt har andra motiv med lätthet kan förstå. Vi behöver mer mod i samhället, detta är en fruktansvärd dom och den sprider sig över hela världen just nu as we speak. Pinsamt är bara förnamnet.
Folk utomlands ringer mig och frågar vad i hela friden som pågår.
För många ynkryggar säger jag.

Att så många är så korkade är en skam för Sverige.

Musse, ja ibland undrar jag på fullaste allvar vilken värld de lever i eller om de saknar tv hemma, eller att de helt enkelt inte kan relatera och identifiera sig med sättet de hade sex på att det enligt deras mall inte får gå till på det sättet även fast det var frivilligt. Jag skulle rekommendera dom att bara bläddra igenom några dokusåpor lite snabbt så lär de få se liknande situationer av sex förekomma lika ofta som de byter strumpor. Det är lite märkligt att ingen demonstrerat mot dokusåpor ifrån tv rutan under alla dessa år, men så fort dokusåpan av samma typ kommer ifrån en domstol blir det hysteri. De är så ivriga och spända och vill så gärna se en fällande dom att allt annat inte spelar någon roll, inte ens om kvinnan erkänner rakt i ansiktet på dom.

Detta är verkligen skam för rättssystemet, det går att döma och hänga ut män för meetoo, för något som kan vara en misstänkt klapp på rumpan, och dessutom är händelsen 15-20 år gamla, men när det gäller verkliga brott då kommer dem undan. Hoppas innerligen att beslutsfattare kollar dem sociala medierna, för folk kokar ju, och därmed meetoo har förlorat sin trovärdighet!

Hur har du kommit fram till att det är ett verkligt brott?

Viol, sociala medier är just sådana som varken träffat männen eller kvinnan, och varken läst FU eller suttit med innanför de stängda dörrarna som sedan kommit fram till att de är oskyldiga, eller om man vill använda sig av ett mildare uttryck, att det inte var bevisat att brott begåtts. Hur kan du som inte ha den blekaste aning om varken klapp på rumpan eller detta fall ha som utgångspunkt att brott har begåtts. Det har du ingen aning om vare sig det gäller rubriken om klapp på rumpan eller detta fall som det handlar om. Domstolen och domarna som häktade dom ifrån början och trodde att de var förövare kokade också inledningsvis, men till slut fick de behärska sig och inse att brott ej är bevisat, därav också domen.

Om jag anstränger mig för att se något positivt med händelsen i Fittja så ska det vara att fokus flyttas till ett bredare perspektiv än vad "metoo ger sken av att sexbrott handlar om samt polisens bristande resurser.

Oavsett domen, så är den värsta skandalen att de här gynnarna inte tidigare körts till gränsens med tanke på deras tidigare förehavanden.

Rättsväsendet har ett pedagogiskt problem med att förklara för allmänheten hur lagen ser ut och hur det tillämpas och politikerna har ett liknande pedagogiskt problem med att förklara hur Sverige kan vara tryggt när skjutningarna ökar,fenomenet gruppvåldtäkt sprider sig,krigshotet mot landet ökat och så vidare och så vidare.
Enbart de enfaldiga, som inte kan tänka själva, tror på ljugande politiker och journalister.
Tills man säger sanningen och handlar rationellt kommer ingenting att bi bättre-tvärt om pöbelmentaliteten göds av allt mörkande.

Totalt fiasko som vanligt.

En utredning som var sent startad, långsamt genomförd och belamrad med felaktigheter gör det omöjligt för ett brottsoffer att få upprättelse.

Och en girig, skandalkåt och lösnummersäljande journalistkår som beskriver händelsen som om det var fastslaget vad som hänt och hänger ut allt utom namn och färgbild på de åtalade gör att de döms i pöbeldomstol. Bilden som målas upp är en där vidriga förövare går fria på grund av en dålig utredning. Höga jurister förstärker den bilden när de skyller på utredningen. De åtalade får därmed inte heller någon upprättelse. Vi ser redan hur det springer omkring en massa skränande aktivister med plakat. Och om grabbarna någonsin hade en framtid utanför den kriminella världen så har de inte det nu längre.

Det tråkigaste är att varken jurister, poliser eller journalister kommer att lära sig något av det de gjort. Särskilt journalistkåren kommer inte ens att förstå att de gjort något fel.

Johannes Ek, du börjar med att som många andra skriva att utredningens misskötsamhet gör det omöjligt för ett brottsoffer att få upprättelse? Vad vet du om hon är ett brottsoffer som ej fått upprättelse? Vad vet du om det inte är männen som är de riktiga offren som suttit häktade och fått hela sitt liv förstört? De är inte dömda, och hon ljög om att hon skulle ha blivit slagen i ansiktet, så varför kan inte utgångspunkten lika gärna vara att varför åtalades hon inte direkt ifrån början för falsk anmälan alternativet att männen inte ens skulle ha blivit häktade ifrån första början? Domaren som gått ut i media och talat är medveten om att det är hennes domarkollegor som gjort misstaget ifrån början att häkta dom, men nu istället skylls det på polisarbete, för att rädda domarkollegorna ( som vanligt).

Nej, det vet jag inte. Måhända borde jag ha varit tydligare och skrivit ett eventuellt brottsoffer.

Min poäng är att hela hanteringen från både jurister, poliser och journalister bara gjort saken värre. Inget har blivit klarlagt från rättsväsendets sida. De har varken fastslagit skuld eller frånvaro av skuld. Samtidigt har journalisterna har ohämmat kräkts ut sådant de inte har belägg för, vilket nu bland annat leder till att diverse plakatviftande aktivister fått vatten på sin kvarn.

Om man läser domen så är det ganska tydligt att tingsrätten, som i alla friande sexualbrottsmål, kommit fram till att de tilltalade är oskyldiga.
Men domstolens uppdrag är ju att avgöra om det är bevisat att de är skyldiga eller inte bevisat att de är skyldiga. Det gör ju att tingsrätten prövar först om det åklagaren har åberopat räcker för att fälla, innan man ens prövar försvarets bevisning. Om det åklagaren fört fram inte räcker, som här, så går inte tingsrätten vidare för att se om försvaret bevisat de tilltalades oskuld.
(Men i verkligheten är det ju så att män bara kan frias från sexualbrottsanklagelser om domstolen är övertygad om deras oskuld, och ibland inte ens då.)

Johannes Ek, ja eventuellt brottsoffer lät mycket rimligare ja. Hon har sannolikt redan fått ut pengar ifrån sitt försäkringsbolag oavsett firande som fällande dom, vilket de flesta betalar ut redan vid en anmälan. Jag kan också lova dig att hade domstolen funnit minsta lilla att döma de på så hade de gjort det, men jag kan tänka mig hur illa hennes version måste ha klaffat med allt annat innanför domstolarnas stängda dörrar. Männen borde inte ens ha blivit häktade ifrån början, redan när hon påstod att hon blev slagen i ansiktet och ingen finner skador där liksom. Sådana som henne bör inte ens få utrymme till en rättegång, för de förstör för dom där enstaka som blir utsatta på riktigt, och blir det för många bluffanmälningar så hamnar slutligen den där enstaka korrekta i en säck av masa falska anmälningar till slut tyvärr, och gör det ännu svårare för polis och åklagare att finna. Istället kommer de att vilja åtala allt och alla med påståenden om avsaknad samtycke, och då vänder det med riskerna med ännu fler oskyldigt dömda, för att tro sig ha dömt någon enstaka skyldig. Värre kommer det bli nästa år då anmälningar av Kroner och Timell varianter kommer översvämma polis och åklagare, då de vill försöka finna en av hundratusen anmälningar där någon snuddat på rumpan med uppsåt ofrivilligt, istället för att satsa på den som ordagrant blivit våldtagen med ofrivilligt våld. Sådana som henne som ljuger så öppet bör inte ens få utrymme till rättegång. Lagstiftningen har blivit så bred att alla kommer få plats med en anmälan, men tyvärr kommer de flesta anmälningar med falska påståenden att öka ännu mer i och med detta. Ingen upplyser ju Löfven (svetsaren & postbudet) och Johansson, om vad de sysslar med och effekterna, för att advokater och domare inte ryter till ordentligt, och massmedia fortsätter trycka på politikerna efter varje besvikelse över varje friande dom, (som dessutom visat sig vara i sin ordning).

Domen är korrekt !!!! Domare skall tänka med hjärna som i detta fall och inte med ögonen som de flesta motståndare till Domen. Kvinnan frivillig utförde sexuella tjänster bara för att få NARKOTIKA. Kvinnliga och manliga narkomaner och kvinnliga och manliga alkoholister själva erbjuder olika tjänster då DERAS ABSTINENS BESVÄR överta deras tänkande och deras JAGFUNKTIONER. Redan unga tjejer prostituerar sig för att få pengar. Det är samtycke som Stefan LÖFVEN uttrycker sig. MÅNGA PROSTITUERADE kvinnor kräver mera betald efter SAMLAGET I ANNAT FALL HOTAR DE MED VÅLDTÄKTEN? Det är SAMTYCKE OCH UTPRESSNING PÅ PENGAR SOM DRABBAS MÅNGA lastbilschaufförer
SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT DÖMDE RÄTT. BRAVO TILL BESLUTSFATTARE..

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.