Skip to content

Samtliga misstänkta frikänns från uppmärksammad gruppvåldtäkt i Fittja - bevisningen underkänns

Foto: Polisens förundersökning

Södertörns tingsrätt frikänner de fem män som åtalats för den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Fittja sommaren 2016. Tingsrättens chefsrådman avfärdar åklagarens bevisning som "sviktande". 

 

- Alla parter har varit överens om att utredningen haft brister. Under förhandlingen har det blivit tydligt att den grund som åtalet bygger på sviktar, säger chefsrådmannen Erica Hemtke i en presskommentar om dagens dom i fallet med en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Fittja förra sommaren

Som Dagens Juridik tidigare rapporterat har polisutredningen uppvisat stora brister. Något som tingsrätten också konstaterar.

Enligt åklagaren ska kvinnan ha tvingats till orala, anala och vaginala samlag med våld och hot. Men nu frias alltså samtliga fem åtalade.

Dokumenterade skador och oralsex
Av domen framgår att kvinnan har haft dokumenterade skador i form av hudmissfärgningar och hudavskrapningar. Utöver detta har sperma från flera män påträffats på hennes kläder och det har varit "uppenbart att hon har haft ont".

Dessutom anses det klarlagt att det förekommit oralsex mellan kvinnan och tre av de åtalade.

Lämnat motstridiga uppgifter
Kvinnan hade flera narkotikasubstanser i blodet vid händelsen och tingsrätten konstaterar att hon har lämnat olika uppgifter i polisförhör och i rätten. Enligt tingsrätten har även kvinnans berättelse innehållit "svårförklarliga inslag"  och en del av hennes uppgifter har motbevisats av den övriga utredningen.

Tingsrätten understryker dock att om "ett händelseförlopp väl kunnat bevisas saknar målsägandens bakgrund och eventuella missbruk betydelse. Det finns ingen anledning att se mindre allvarligt på brottslighet som riktar sig mot personer som t.ex. har eller har haft ett missbruk"

Tingsrätten bedömer trots detta kvinnans trovärdighet som låg. 

Saknas tillräcklig bevisning
Mot bakgrund av kvinnans låga trovärdighet samt den i övrigt bristfälliga bevisningen i målet anser tingsrätten att "det saknas tillräcklig bevisning som ger stöd för kvinnans uppgifter om vilka slags övergrepp hon utsatts för, var övergreppen har ägt rum och vem eller vilka som utsatt henne för den påstådda våldtäkten". 

Alla fem männen som åtalats för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt frikänns därför från alla åtalspunkter.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt