Skip to content

"Rinkeby som en krigszon" - chefsåklagare tittar på metoder från Colombia och El Salvador

Chefsåklagare Lise Tamm blir chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet vid årsskiftet. Foto: Dagens Juridik

Situationen i Rinkeby är så allvarlig att den kan jämföras med en krigszon. Det anser chefs-åklagare Lise Tamm som vid årsskiftet tillträder som chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. 

 

Lise Tamm tror att lösningen på problemen kan hämtas från konfliktlösningar i till exempel Colombia och El Salvador. 

- Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, säger hon till Sveriges Radio.

- Och då tänkte jag: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut?

- Hur har man gjort i andra delar av världen där man har haft sådana här väldigt stora problem i många, många år? Finns det någon lösning, man måste tänka utanför boxen. 

"Polisen gör ett bra jobb"
Anders Ygeman (S), tidigare inrikesminister och nu Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, håller inte med Lise Tamm när det gäller bilden av Rinkeby. 

- Polisen där är aktiv och gör ett bra jobb. Om vi tittar på andra utsatta områden, som Biskopsgården, där har vi i princip noll skjutningar nu, säger Ygeman till SR.

- Vi har ett bra och aktivt polisområde i alla de här områdena. Så vi behöver inte överdramatisera situationen, den är allvarlig nog som den är, säger Anders Ygeman till SR. 

"Ska inte överdriva"
Även lokalpolitiker i Järvaområdet vänder sig emot beskrivningen av Rinkeby som en krigszon.

- Jag bor själv i Rinkeby och har bott i Tensta som barn. När jag hör ordet krigszon så börjar jag tänka på Syrien, Jemen, andra länder som på största allvar ligger i krig, säger Mohammed Nuur som är ordförande för socialdemokraterna i Tensta, säger han till SR.

- Vi har problem och utmaningar men man ska absolut inte överdriva hur situationen ser ut. 

 

Ämnet diskuterades nyligen i Veckans Juridik där bland annat chefsåklagare Lise Tamm medverkade. Se hela det programmet här:

Eget rättssystem, våldskapital och hederskultur - det parallella samhället växer i förorterna 

 

 


  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt