Skip to content

Över 300 skjutningar i Sverige i år - Stockholm i topp när polisen sammanställer statistiken

Polisens avspärrning efter skottlossning från ett fordon mot ett annat i Mariehäll nära Bromma flygplats i november. Foto: Jessica Gow/TT

Stockholm toppar listan över flest antal skjutningar i landet. Det visar polisens sammanställning av 306 konstaterade skjutningar hittills i år, där 41 personer har fått sätta livet till och 135 har skadats. 

 

Polisen har sammanställt statistik över alla årets skjutningar uppdelat på landets sju polisregioner. Region Stockhom är den plats som har haft flest antal skjutningar under året med 110 stycken. Region syd kommer tvåa med 92 stycken medan region nord endast haft fem stycken skjutningar i år och därmed färre än någon annan region.

Skjutningarna anses också vara mer omfattande och hänsynslösa än tidigare.

- I dag skjuter man mer urskillningslöst, tre magasin i stället för tre skott, säger Patrik Hertzman förste forensiker och vapenundersökare på Nationellt forensiskt centrum, i ett pressmeddelande. 

Mot bilar och bostäder
Enligt polisens rapport har en majoritet av skjutningarna skett på allmänna platser i tättbebyggt område. Vanliga brott är också skjutning mot bilar, mot bostäder eller mot andra typer av byggnader. 

En stor andel av skjutningarna uppges vara kopplade till konflikter mellan kriminella och bottnar ofta i narkotikauppgörelser, rivalitet och hämndaktioner. 

Minska antalet vapen
Polisen har ökat sina insatser i ett försök att minska antalet vapen i omlopp. 

- Svensk polis samarbetar strategiskt och operativt med samtliga länder på västra Balkan och övriga Europa för att upptäcka och motverka de nätverk och individer som smugglar vapen, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på Nationella operativa avdelningen.

Polisen arbetar även med spaning på internet och darknet för att upptäcka handel med illegala vapen.

- Vi vill till exempel få möjlighet att få tag på de kriminellas datorkommunikation, säger Linda Staaf.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt