Skip to content

Över 300 skjutningar i Sverige i år - Stockholm i topp när polisen sammanställer statistiken

Polisens avspärrning efter skottlossning från ett fordon mot ett annat i Mariehäll nära Bromma flygplats i november. Foto: Jessica Gow/TT

Stockholm toppar listan över flest antal skjutningar i landet. Det visar polisens sammanställning av 306 konstaterade skjutningar hittills i år, där 41 personer har fått sätta livet till och 135 har skadats. 

 

Polisen har sammanställt statistik över alla årets skjutningar uppdelat på landets sju polisregioner. Region Stockhom är den plats som har haft flest antal skjutningar under året med 110 stycken. Region syd kommer tvåa med 92 stycken medan region nord endast haft fem stycken skjutningar i år och därmed färre än någon annan region.

Skjutningarna anses också vara mer omfattande och hänsynslösa än tidigare.

- I dag skjuter man mer urskillningslöst, tre magasin i stället för tre skott, säger Patrik Hertzman förste forensiker och vapenundersökare på Nationellt forensiskt centrum, i ett pressmeddelande. 

Mot bilar och bostäder
Enligt polisens rapport har en majoritet av skjutningarna skett på allmänna platser i tättbebyggt område. Vanliga brott är också skjutning mot bilar, mot bostäder eller mot andra typer av byggnader. 

En stor andel av skjutningarna uppges vara kopplade till konflikter mellan kriminella och bottnar ofta i narkotikauppgörelser, rivalitet och hämndaktioner. 

Minska antalet vapen
Polisen har ökat sina insatser i ett försök att minska antalet vapen i omlopp. 

- Svensk polis samarbetar strategiskt och operativt med samtliga länder på västra Balkan och övriga Europa för att upptäcka och motverka de nätverk och individer som smugglar vapen, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på Nationella operativa avdelningen.

Polisen arbetar även med spaning på internet och darknet för att upptäcka handel med illegala vapen.

- Vi vill till exempel få möjlighet att få tag på de kriminellas datorkommunikation, säger Linda Staaf.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

17 comments

"Hund biter hund " är ett kinesiskt ordspråk. Frågan är varför polisen lägger ned så omfattande resurser på uppgörelser inom gängen samtidigt som det får som följd att man, enl uppgift, därmed tvingas lägga bla våldtäktsärenden på högen för avskrivning.

De aktuella kriminella har inte ens grundläggande kunskaper om skytte och vapenhantering. De avlossar vapnen (ofta uppborrade tidigare pluggade vapen med usel precision) utan hänsyn till oskyldiga personer i omgivningen. Eftersom den grova brottsligheten nu alltmer växt bortom myndigheternas kontroll finns också risk att gängen straffritt mördar utpressningsoffer som vägrat betala etc.

Polisen har redan slutat utreda 95 % av brotten, företrädelsevis de som har ett straffvärde på tre månader eller mindre.

Dessa skjutningar är en stark indikator på den växande sociala oron och brutaliseringen av det svenska samhället. Dessa skjutningar har inget med svenska folkets jakträtt från 1700-talet att göra, utan beror på den destruktiva massinvandringspolitiken, EU-medlemskapet och Schengensamarbetet. Så går det när det politiska etablissemanget sedan Carl Bildt-regimen är det mest antipatriotiska, globalistiska och EU-vurmande i hela EU.

Det är så djävla sorgligt att se hur det fina konungariket Sverige sedan 1980-talet har omvandlats från ett av västvärldens tryggaste länder till ett av de otryggaste.

"Polisen har ökat sina insatser i ett försök att minska antalet vapen i omlopp. "
Är det ingen som tänkt på att försöka minska antalet individer som skjuter?
För att låna ett uttryck från en "folkkär kommentator" här på forumet så kunde kanske inkapacitering fungera.

Jag såg Mats Löfving i Aktuellt i går kväll. Man blir bedrövad och det är uppenbart att polisen totalt tappat greppet ! Han står och bluffar rakt ut och vidhåller att polisen gör ett bra jobb och påstår att polisen är på väg att lyckas då facit är ett otvetydigt totalt misslyckande. Ingen av de senaste årets dödsskjutningar här har blivit uppklarad. Mats Löfving har det tunga ansvaret för att med sin polisiära kompetens ha vilsefört Dan Eliasson i tre år ! Det är faktiskt sedan omorganisationen allt har rasat, även om problemen fanns tidigare. Jag tänker ta upp några saker:
1/ Det är bara några få kontaktpoliser som finns i de utsatta områdena. Resten är kommandostyrkor som jobbar med militär strategi. Det patetiska beviset är kameror och mikrofoner som skall larma. Poliser måste finnas på plats hela tiden i varje kvarter och ha total koll på de busar som bor och uppehåller sej där !
2/ I över ett år har man känt till de fyra i "dödspatrullen". Man påstår att dessa punktbevakats. Det måste vara en fullständig lögn eftersom de kunnat sköta sin verksamhet obehindrat med hot,utpressning,narkotika,vapen,skjutningar och stulna bilar. Dödsskjutningarna i Uppsala är det konkreta beviset. Fastän de var punktbevakade kunde de åka kraftigt beväpnade i en stulen Porsche Cayenne med vapen och vita overaller till Uppsala, utföra uppdraget. Det visar total inkompetens !
3/ Det tredje är att Dan Eliasson och Mats Löfving inte gett ultimatum till politiker, jurister att kraven på bevisning har gått för långt och är orsak till att nästan inga skjutningar och sprängningar klaras upp. Det bästa beviset är handgranaten mot polisbussen full med poliser i Tumba där den misstänkte frikändes trots fingrar och dna på avtryckaren ! Då det gäller dessa grova brottslingar som är samhällsfarliga hela tiden kan man inte ställa samma krav på bevisning som då det gäller vanlig brottslighet !
4/ Nu blir det allt större problem med rekrytering och att poliser gett upp och slutar. Vem vill riskera livet då rättssamhället inte fungerar och gripanden saboteras av åklagare och domstolar ? Hur känns det för poliser som med livet som insats gripit grova förbrytare då de snart är på fri fot igen ? Det hjälper inte med hårdare lagstiftning då jätteproblemet är att det inte går att lagföra dessa samhällsfarliga !
5/ Det är oacceptabelt att situationen blir alibi för att annan polisverksamhet skärs ner in absurdum. Nu är våldtäkterna i fokus men tjuvligorna har gyllene tider. Åklagare och domstolar tvingas släppa hopplösa återfallsförbrytare därför att forensiska undersökningar av dessa grova skjutningar och sprängningar måste högprioriteras ! Ingen har väl undgått mitt engagemang beträffande återfallsförbrytarna !

Tyvärr missade Aktuellt som vanligt att kalla
dit ett urval av de domare / nämndemän som genom dumsnälla domar gjort det möjligt för buset att härja vidare. Man undrar hur 20-åringar med uppgivna brottsregister kan tillåtas gå lösa. Grova rån, narkotikabrott, övergrepp i rättssak mm borde väl rimligen innebära att de suttit bakom lås o bom de senaste sex åren ? Är det möjligen straffrabatten som spökar ?

Jag vill bredda dialogen genom att utveckla punkt 5.
I går skrev Metro om Tommy som är 51 år och har 277 avsnitt i belastningsregistret. Hans liv och leverne är nästan en exakt kopia av Timo som jag tog tag i år 2005 då han var 38 år och hade suttit 52 gånger i fängelse. Det gick upp och ner innan blev bestialiskt mördad av en kvinna år 2013. Han hade då c:a 70 noteringar i brottsregistret.

Med Timo startade mitt intresse för återfallsförbrytarna och det har jag utvecklat sedan jag gick i pension år 2010. Jag har följt upp brotten på Lidingö som har extremt låg brottslighet men plågas svårt av utländska ligor som står för hälften av bostadsinbrotten och våra lokala brottslingar som står för den andra hälften.

Just nu sitter en 27-åring med 18 noteringar i brottsregistret häktad för ett antal bostadsinbrott som han satte igång med direkt då han blev villkorligt frigiven. Han blev häktad i augusti men blev trots brott under villkorliga frigivningen släppt efter två veckor därför att bevisningen krävde forensisk undersökning. Han begick genast nya brott och sitter fortfarande häktad med hopp om åtal 11 januari och att undersökningen då är klar. Så lång häktning är inte rimlig !

En villkorligt frigiven 42-åring med 37 noteringar i belastningsregistret är på fri fot trots starka indikationer och modus som pekar på ett antal bostadsinbrott. Polisen försöker på allt sätt att undvika att ta tag i detta utan väntar på att han skall gripas på bar gärning. Samma sak gäller en 35-åring med 45 noteringar i belastningsregistret. En 22-åring med 8 noteringar i belastningsregistret som anträffats med laddad pistol, stridssele och annat och dömdes till fängelse 1 år och 2 månader har överklagat och är i frihet i väntan på rättegång i Svea Hovrätt 4 juni 2018 !!!!!!

Så ser det ut på fridfulla Lidingö ! Hur tror ni då att det ser ut i utsatta områden och på andra ställen ? Eftersom satsningarna på gängkriminaliteten inte lyckas trots att annan polisverksamhet avlövas, ser vi fram mot en total kollaps för all polisverksamhet. Detta får inte ske !

I kvällens Aktuellt sågade professor Bo Wennström och advokat Johan Eriksson Mats Löfvings försvarstal. Det är uppenbart att omorganisationen och dräneringen på kvalificerad polis är den största orsaken till att polisen tappat kraft och tempo. De köpte inte Löfvings förklaringar att tystnadskulturen är orsak till att brotten inte klaras upp.

Min reflexion är att polisen måste arbeta civilt och dolt med närvaro och tekniska hjälpmedel, buggning,pejling och punktmarkering av ledarna. En anonym kriminell menade att dödsskjutningarna här främst är krig mellan Wolfpack och Lejonen. Den kunskapen har ju polisen haft länge och det är närmast oförlåtligt att polisen inte satt högsta prioritet på att dra åt nätet där.

Då det gäller punkt 5 redovisar dagens Metro att det var Dan Eliasson som förra året tog beslutet att satsningen mot livsstilskriminella (återfallsförbrytarna) skulle upphöra. Det är den stora grupp som nu har orsakat den dramatiska ökningen av tillgreppsbrott och som nu nedprioriterats in absurdum till förmån för bekämpningen av gängkrigen ! Sammantaget visar allt detta att situationen är mycket allvarligare än någon kunnat tro !

Lamt allt är lamt. Övervakningskameror överallt är ett måste. Sorgligt hur landet har blivit. Ingen styrka.

Som jag ser det så är den bakomliggande orsaken till de många och allt brutalare skjutningarna att vi har byggt upp parallellsamhällen inom Sveriges gränser, som ett resultat av den destruktiva massinvandringspolitiken och vårt politiska etablissemangs strävanden att göra Sverige till ett mångkulturellt land.

I dessa parallellsamhällen vill det stora flertalet av folket inte bli svenskar. De vill inte ha svenska värderingar. De vill inte vara del av det Sverige som vi etniska svenskar känner. De vill istället ha muslimska värderingar som de får med bröstmjölken. De anser att svenskar är otrogna, vilka man ska förakta och utnyttja om man är rättroende. Däremot vill man ta del av det svenskar arbetar ihop. Så att utnyttja de svenska välfärdssystemen är något man ska göra om det går. Det gäller ju att maximera sin standard åt sig och sin familj. Så utöver bidragen dealar man eller gör business. Vanligt lönearbete är till för löneslavar, som de med varm hand överlåter åt icke-muslimer.

Så när svensk polis går in dessa parallellsamhällen, så anser de att de föraktade svenskarna inkräktar på deras område, vilket de inte gillar. De protesterar bl.a. via skjutningar och stenkastning och med glåpord. Och protesterna har trappats upp i brutalitet alltmedan Sverige balkaniseras. Skjutningarna blir allt farliga, eftersom vi har gått in i en ond spiral med upptrappat våld.

Jag ser mycket pessimistiskt på situationen för Sverige, eftersom våra föga analytiskt begåvade politiker medger lite överlägset att vi har utmaningar med integrationen, när det är ett destruktivt, ickereversibelt massinvandringsproblem vi har. För invandrarna vill ju inte integreras! Och själva grejen med ett mångkulturellt land, dvs. multikulti, är ju inte integration, utan att flera kulturer lever sida vid sida och bygger upp parallellsamhällen!

Det jag skulle vilja göra är att utvisa dem från landet. Men den viljan saknas hos politikerna.

Men säkert är, och det är att man kan göra situationen än värre i Sverige. Och det är att ta in ytterligare invandrare till Sverige. Ett första steg i denna förstörelseprocess är att ge amnesti till alla ensamkommande så kallade flyktingbarn. Det kommer påskynda brutaliseringen och balkaniseringen av det svenska samhället.

Kom inte och säg att jag inte har varnat!

Nog ligger det en del i vad du skriver men det fordrar nog en djupare analys av orsakerna.
Sverige har varit ett kristet samhälle där lagstiftning och värderingar byggt på 10 Guds bud från gamla testamentet och kärleksbudskapet från Nya Testamentet. Islam bygger på Gamla Testamentet som genomsyrades av hämnd och krig i Guds namn. Det var ett stort misstag att förkasta den kristna förankringen och att se det mångkulturella som en tillgång. Det är samma misstag som tron på att FN och EU skulle leda till det fredsrike som Bibeln talar om.

Det är för enkelt att påstå att flyktingarna inte vill anpassa sig till det levnadssätt och de lagar som gäller i Sverige. De känner sig vilsna då de kommer till Sverige och tryggheten blir att fortsätta och stärka banden till släktingar och landsmän i Sverige. De är otroligt starka och det är en dödssynd att avvika från normen. Många vill bryta sig loss men då motståndet från det svenska samhället och de etablerade svenskarna är så stort så orkar de inte. Naturligtvis hade det sett annorlunda ut om politikerna haft förstånd att inte klumpa ihop alla i vad som nu blivit utanförskapsområden !

Nu är politikerna desperata och tar till polis och hård lagstiftning för att komma åt problemen. Vi har redan facit på att det inte fungerar. Istället har det inneburit ett förakt för auktoriteter och hat på alla plan. Egentligen räcker 10 Guds bud för ett Fredsrike men istället tar man till massiv lagstiftning och detaljstyrning på allt från stort till smått. Människorna känner inget eget ansvar utan lever efter sina egna lagar. Det är orsaken till sönderfallet och splittringen också i hela den politiska världen. Då det gäller gängkrigen så ser vi ett totalt förakt som innebär att man kan döda utan att känna någon som helst skuld eller tänka sig att ändra sitt levnadssätt !

@Anders Bergstedt 11:58

Du tar upp något väldigt viktigt med att de svenska värderingarna i huvudsak bygger på 10 Guds bud, mer än i andra jämförbara lutherska länder. Dessa värderingar har varit välståndsgenererande för vårt moderna samhälle. De har i kombination med några andra viktiga faktorer gjort att Sverige på 100 år har gått från att vara ett av världens fattigaste länder år 1870 till ett av världens rikaste länder 1970. Du vet det. Jag vet det. Men vårt föga historiemedvetna politiska etablissemang som något yrvaket på senare tid har börjat surra om svenska värderingar vet det inte, eller så vill de inte av politiskt korrekta skäl tillstå något som kan ha kristna förtecken.

Det hör säkert till saken att den regerande Decemberöverenskommelsens (DÖ) signatärer, i takt med att den muslimska minoritetens andel av befolkningen växer (nu ca 8 %), infiltreras mer och mer av muslimer som är avogt inställda till allt kristet. MP har ju dessutom blivit infiltrerat av det muslimska brödraskapet.

I linje med detta anser också representanter för DÖ-skallarna att den svenska identiteten grundar sig på det mångkulturella samhället, inte rätteligen på svensk historia, svensk tradition eller på våra förfäder.

Då svenskarna varken får ha sina rätta värderingar eller vara stolta med sin rätta identitet, då den ifrågasätts och motarbetas av ”DÖ-skallarna” så kommer den muslimska minoriteten flytta fram sina maktpositioner med statens hjälp på många plan.

För så länge man tillhör en minoritetsgrupp så gör staten alla föranstalter för att bejaka minoritetens identitet. Genom den av ”DÖ-skallarna” klubbade famösa grundlagsändringen 2010 fick, utöver att EU-medlemskapet grundlagsskyddades, Regeringsformens ”Multikultiparagraf” kap 1 § 2 en mer tvingande skrivning:
"Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas."

Det ofattbart och så destruktivt av ”DÖ-skallarna”, och en förolämpning mot mig, mot fosterlandet och mot våra förfäder, att inte ens kunna/vilja erkänna vår svenska identitet och de rätta svenska värderingarna och var de kommer ifrån, vilket spär på min pessimism för detta fina land, som nu balkaniseras till ett socialt oroligt EU-protektorat.

Att invandrarna klumpas ihop i utanförskapsområden, och att i de områden, dit många invandrare flyttar, så småningom blir utanförskapsområden, tyder på att Sverige inte främst har ett integrationsproblem utan ett massinvandringsproblem. Här har nog politikerna inget val. Inför de stora volymerna är politikerna maktlösa!

Då skjutningarna är beroende inte minst av att illegala vapen förs in i Sverige, så vore det befogat med ett svenskt EU-utträde, ty EU förbjuder Sverige att ha ett effektivt skalskydd. Med andra ord, EU underlättar smuggling med illegala vapen till Sverige.

Det ökande antalet dödsskjutningar, gängkriminalitet och den stora mängden ouppklarade brott är delvis och ibland helt ett resultat av polisens omorganisation, vilken de kriminella verkligen har tjänat på och inte vi som vill leva ett tryggt liv.
En av mina önskningar inför nästa år är att politikerna och byråkraterna upptäcker detta och att de därför kommer att inse att polisen vinner på att bli decentraliserad.

bibelns budord är knappast de grundvalar samhället vilar på idag, varken om man ser till lag eller moral.
Att upprätthålla vissa av budorden står i direkt konflikt med det öppna samhälle med marknadsekonomi som man (i vart fall undertecknad) ser som grundbultar i det svenska samhället.

Endast två av budorden är straffrättsligt sanktionerade (förbud mot att stjäla och dräpa).
Värderingarna i budorden stämmer endast i 4 av 10 fall med de som finns i det svenska samhället. Om man inte är med i en kristen sekt såklart. Se följande, något slarvigt ihopraffsade, sammanställning:

Du skall inga andra gudar hava vid sidan av mig
- att bryta mot budet är lagligt och anses inte omoraliskt (religionsfrihet, tankefrihet)

Du skall inte missbruka Herrens, din Guds namn, ty Herren skall inte låta den bli ostraffad som missbrukar hans namn
- att bryta mot budet är lagligt och anses inte omoraliskt (utom i visssa extremistiska miljöer)

Tänk på vilodagen så att du helgar den
- att bryta mot budet är lagligt och anses inte omoraliskt

Hedra din fader och din moder för att det må gå dig väl och du må länge leva i ditt land.
- att inte hedra sina föräldrar är inte olagligt om det inte innebär att ett annat brott begås, men det anses moraliskt riktigt att ta hand om föräldrar

Du skall inte dräpa.
- att bryta mot budet är olagligt och anses omoraliskt

Du skall inte begå äktenskapsbrott
- att bryta mot budet är inte olagligt men det anses omoraliskt

Du skall inte stjäla
- att bryta mot budet är olagligt och anses omoraliskt

Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa
- det är för det mesta tillåtet att ljuga (utom ed), i många men inte alla fall anses det omoraliskt att ljuga.

Du skall inte ha begärelse till din nästas hus
- att bryta mot budet är varken olagligt eller anses omoraliskt. Tvärtom bygger marknadsekonomin på att vi ska ha begär efter de saker andra omkring oss har och sträva mot att kunna köpa vad vi önskar.

Du skall inte ha begärelse till din nästas hustru, ej heller till hans tjänare, ej heller till något annat som tillhör din nästa.
- att bryta mot budet är varken olagligt eller anses omoraliskt. Att sukta efter någons fru eller man är inte otillåtet eller omoraliskt (se dock äktenskapsbrott ovan!). Rörande "annat som tillhör din nästa", so ovan under "begärelse till din nästas hus".

Bra att du räknat upp de 10 Guds bud. Det är nog många som är så sekulariserade att de inte kan budorden och blir chockade. Alla måste väl hålla med om att de speglar det ideala frids- och fredsriket som vi alla vill ha. De förekommer också i Koranen men fick stå tillbaka då Mohammed skrev sina egna lagar som för oss västerlänningar är absurda .

Du har rätt i att det i vårt samhälle är nästan omöjligt att följa 10 Guds bud. Det betyder inte att det är fel på lagarna utan att vi upplysta människor gör oss själva till Gudar. Nu ser vi att konsekvensen är att vårt samhällsystem och vårt välstånd hotar att rasa ihop. Så blev det i Babylon i Mellanöstern och sedan har det varit krig i tusentals år i den regionen och tycks vara omöjliga att stoppa. Detta har människorna där levt med och man kan förstå att det är en chock att komma till Sverige och försöka anpassa sig till vårt samhällssystem som är totalt olikt ! Därför har det hat fötts som är orsak till terrorism och dessa gangsterkrig !

https://www.dn.se/debatt/det-ar-for-latt-for-kriminella-att-komma-undan-...
Som jag misstänkte lägger nu Dan Eliasson och Mats Löfving all fokus på gängkrigen. Inte ett ord om punkt 5 ! Avsikten är att man genom att sätta hela sitt fokus på detta skall man komma undan kritik för avlövningen av all annan polisverksamhet och följderna av detta.
DJ har huggit direkt och jag fortsätter debatten på den tråden !

Börja med kamera övervakningar i era bevisförskingrande domstomlar o sluta vara korrupta o kidnappa barn.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.