Skip to content

Hundsmugglare vill ha mildare fängelsestraff - HD prövar invändning om barn och lång polisutredning

Foto: Anders Wiklund/TT

Fem småbarn och en långdragen polisutredning kan vara tillräckligt för att avvika från brottets lagstadgade straffnivå. Det ska Högsta domstolen pröva i målet med ett gift par som sålde insmugglade hundvalpar på Blocket.

 

Ett gift par som ertappats med att sälja importerade hundar från Serbien via annonssidan Blocket dömdes i Malmö tingsrätt till sex månaders fängelse för grov smuggling. Hundarna, som var av raser som dvärgpinscher, pekingeser och belgisk vallhund, var inte vaccinerade mot rabies. De hade inte heller suttit i karantän i samband med införseln till Sverige, trots att rabiessituationen i Serbien har beskrivits som "okontrollerad".

Nio hundar från Serbien
Hundarna hade fötts upp i Serbien av den 44-årige mannen som var serbisk medborgare och paret hade sålt hundarna till privatpersoner i Sverige. Paret hade fört hundarna till Sverige utan att låta dem genomgå vederbörlig tullbehandling och karantän. Sammanlagt handlade det om nio hundar, där paret behållit en själv men sålt övriga.

Tingsrätten konstaterade att det var "utomordentligt viktigt att Sverige hålls fritt från rabies" och att brottsligheten varit både omfattande och systematisk. Hundsmugglingen skulle därför bedömas som grov och paret dömdes till sex månaders fängelse.

Inte skäl sänka straffet
Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställde senare fängelsestraffet. Domstolen konstaterade att varken den långdragna polisutredningen eller de tilltalades personliga förhållanden gjorde att det fanns skäl att undvika fängelsestraff eller avvika från brottets straffvärde.

Oskäligt hårt
Paret har överklagat hovrättens dom till HD. Den 30-åriga kvinnan har förklarat att hon har fem barn under tolv års ålder där de yngsta är bara tre månader gammal. Hon har gjort gällande att det finns särskilda skäl att döma henne under straffminimum eftersom hon skulle drabbas oskäligt hårt av ett fängelsestraff.

Även hennes make har yrkat på strafflindring men med hänvisning till att utredningstiden varit tre till tre och ett halvt år lång.

Högsta domstolen har nu beslutat att ta upp målet till prövning.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

10 comments

I samband med EU-omröstningen varnade svenska veterinärer för att dvärgbandmask och rabies skulle införas i den svenska faunan med ett svenskt EU-medlemskap och öppna gränser. Olikt Kontinentaleuropa var Sverige förskonat från både dvärgbandmask och rabies.

Sedan några år tillbaka har vi dvärgbandmask i våra bärskogar. Dvärgbandmasken kom sannolikt via insmugglade hundar över Öresundsbron.

Nu ska vi tydligen se förmildrande på när smugglare för in och säljer hundar från rabiessmittade områden.

Det finns väl inget självändamål med att EU-anpassa vår svenska fauna.

Å varför kan inte pappan få kortare straff och ta hand om barnen? Eller ännu bättre, de sitter av sina straff efter varandra. Det här är inget för HD utan för kriminalvården.

Jag råkar känna till en kvinna som köpt hundar från hundfabriker i Rumänien och med varje hund följde ett tårdrypande brev om hur hunden "räddats vid födseln" under en bro i Bukarest eller liknande.

Här handlar det om organiserad näringsverksamhet med försvårande omständigheter - smittorisk avseende livsfarlig sjukdom. Inga skäl att nedsätta fängelsestraffet.

Det gäller att ha mäktiga vänner när man plockar in hundar från Serbien. Se bara på Micke Gustafson SPCA Sweden. Han adopterar en hund via en dansk organisation. Den kommer ursprungligen från Serbien, sen helt plötsligt finns den i Rumänien med ett EU pass och därefter tas den till Danmark och sen till Sverige. Och väl hos MG läggs det ut en snyfthistoria om avklippta öron och yxhugg i nosen som behöver åtgärdas. På ett par dagar drog han in ca 80.000:- !!! från katt/hundvänner med hjälp av Kattjouren. Och "hundimporten" har Länsstyrelsen godkänt, kanske inte så konstigt eftersom dom har varit radarpar innan. Hunden kallas för Carson och infon finns på SPCA Swedens sida på facebook.

Det här får mig att tänka på boken jag läste när jag låg i lumpen, boken om den tappre soldaten Švejk. En slags manual för värnpliktiga. Den var mycket bättre än SoldF. Så fanns det ett häfte som hette Om kriget kommer. Där stod hur man skulle förbereda sig. Hamstra mat och så. En hund är utmärkt reservproviant.

En påföljd som bjuder på strafflindring med hänsyn till den tilltalades stora antal barn uppmuntrar den enskilde att inte i förväg utvärdera betydelsen av att begå brott, så att vederbörande därmed lockas att utstuderat dra sig undan det egna ansvaret. Högsta domstolens domare äger normalt människokännedom och av den orsaken torde man inte vara beredd att sända ut den sortens signaler. En annan utgång här än fängelsestraff vore enligt min mening därför oförsvarbar.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.