Skip to content

Hundsmugglare vill ha mildare fängelsestraff - HD prövar invändning om barn och lång polisutredning

Foto: Anders Wiklund/TT

Fem småbarn och en långdragen polisutredning kan vara tillräckligt för att avvika från brottets lagstadgade straffnivå. Det ska Högsta domstolen pröva i målet med ett gift par som sålde insmugglade hundvalpar på Blocket.

 

Ett gift par som ertappats med att sälja importerade hundar från Serbien via annonssidan Blocket dömdes i Malmö tingsrätt till sex månaders fängelse för grov smuggling. Hundarna, som var av raser som dvärgpinscher, pekingeser och belgisk vallhund, var inte vaccinerade mot rabies. De hade inte heller suttit i karantän i samband med införseln till Sverige, trots att rabiessituationen i Serbien har beskrivits som "okontrollerad".

Nio hundar från Serbien
Hundarna hade fötts upp i Serbien av den 44-årige mannen som var serbisk medborgare och paret hade sålt hundarna till privatpersoner i Sverige. Paret hade fört hundarna till Sverige utan att låta dem genomgå vederbörlig tullbehandling och karantän. Sammanlagt handlade det om nio hundar, där paret behållit en själv men sålt övriga.

Tingsrätten konstaterade att det var "utomordentligt viktigt att Sverige hålls fritt från rabies" och att brottsligheten varit både omfattande och systematisk. Hundsmugglingen skulle därför bedömas som grov och paret dömdes till sex månaders fängelse.

Inte skäl sänka straffet
Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställde senare fängelsestraffet. Domstolen konstaterade att varken den långdragna polisutredningen eller de tilltalades personliga förhållanden gjorde att det fanns skäl att undvika fängelsestraff eller avvika från brottets straffvärde.

Oskäligt hårt
Paret har överklagat hovrättens dom till HD. Den 30-åriga kvinnan har förklarat att hon har fem barn under tolv års ålder där de yngsta är bara tre månader gammal. Hon har gjort gällande att det finns särskilda skäl att döma henne under straffminimum eftersom hon skulle drabbas oskäligt hårt av ett fängelsestraff.

Även hennes make har yrkat på strafflindring men med hänvisning till att utredningstiden varit tre till tre och ett halvt år lång.

Högsta domstolen har nu beslutat att ta upp målet till prövning.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt