Skip to content

"Håller det juridiskt öppnas en enorm verktygslåda" - polisens nya metod mot organiserad brottslighet

Foto: Drago Prvulovic/TT

Polisen har hittat ett nytt sätt att komma åt den organiserade brottsligheten i Malmö på. Med hjälp av andra myndigheter går man på de fastighets-ägare som hyr ut lokaler åt de kriminella. "Det här är ett nytt arbetssätt och vi har ett par fall uppe för juridisk prövning. Får vi igenom det så öppnas en enorm verktygslåda", säger polisen Jonatan Örstrand.

 

Enligt polisen i Region Syd handlar det bland annat om "olovliga samlingslokaler", livsmedelsgrossister som bara tar kontant betalning och olovliga boenden i industrilokaler.

- Det här är fritidsgårdar för Malmös kriminella, där många har sitt umgänge och nätverk. Det är också helt svarta verksamheter som omsätter miljonbelopp, säger kommunpolisen Jonatan Örstrand vid Region Syd.

- Det är lite som att fiska i en fiskodling, man kan dra upp hur mycket fisk som helst och vi vet ännu inte var det tar slut.

Samarbete mellan myndigheterna
Polisen samarbetar med representanter från räddningstjänsten, Skatteverket, Tullverket, stadsbyggnadskontoret, kommunens tillståndsenhet och miljöförvaltningen.

Polisen skriver:

"Med den gemensamma kraften av aktörernas olika regelverk slår insatsen hårt mot både arrangörer och fastighetsägare."

- Där polisen innan kunde gå in och rapportera en arrangör för brott mot ordningslagen, vilket ger böter på någon tusenlapp, utfärdas nu vite för flera hundratusen kronor på ett bräde, säger Jonatan Örstand.

Fastighetsägare medvetna
Enligt polisen är många fastighetsägare medvetna om vilken typ av verksamhet som pågår i deras lokaler och genom att slå dirket mot dem får myndigheterna fastighetsägarna att agera.

- Det har aldrig varit obekvämt för fastighetsägarna innan. De har fått in sina hyror oavsett. Men om de börjar få krav på 150 000 kronor, då händer det saker.

- Sedan insatsen drog igång har vi tre fastigheter där samtliga hyresgäster blivit uppsagda.

Får inte röka inomhus
Flera av insatserna har riktats mot så kallade rökcaféer, lokaler där man samlas för att röka vattenpipa och spela kort.

Polisen skriver:

"En verksamhet som per definition är olaglig då man i Sverige inte får röka inomhus i samlingslokaler och därför inte kan få tillstånd till den typen av verksamhet. Dessutom är tobaken som används insmugglad och man har varken tillstånd till, eller betalar skatt för, försäljning av mat och dryck."

"Polisen stöter också ofta på grovt kriminella aktörer i de här miljöerna och många av de grova våldsbrott som drabbat Malmö har skett i anslutning till både rökcaféer och svartklubbar."

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

10 comments

Det kommer inte att hålla. Miljöpartiet kommer att se till att dessa kränkningar av människors rättigheter att röka och vistas i olika miljöer definitivt avbryts.

Instämmer.
Ett solklart fall för #folkdomstolen.

Skönt att det äntligen blir förbjudet att använda kontanter när man köper och säljer. De nya mynten var ju ett måste för att kunna ogiltligförklara de gamla mynten som varit gångbara sedan 1873. Hur betalade myntverket för alla slantarna? Kontant, svart, under bordet eller inte alls?

Nu gäller det att hålla i plånboken så att inte alla swedcoin blippar bort i ett enda swisch. För säkerhets skull har jag vänt på pin-koden: 4321 Man är inte dum bara för att man är gammal.

Årets bästa kommentar på Dagens juridik!

Jag var nyligen på ett informationsmöte för villaägare hos polisen och fick bl a höra att man härom veckan gått in i en gammal villa i vårt närområde och där funnit ett 50-tal tältsängar tillhörande uteslutande kriminella östeuropeer. Ingen hade rätt att vistas i landet. Ingen kunde svenska. Ingen hade arbete. Tydligen är det inte ovanligt att folk hyr ut lokaler till, som i detta fall, inbrottsligor mm.

Vem äger huset? En svensk eller en östeurope? Men varför hålla tillgodo med en villa när det finns hotell:

http://www.smp.se/uppvidinge/20-000-kronor-i-manaden-for-hotellet/

Jag känner inte till alla lagar och förordningar men nog är det väl svårt att slänga ut bofasta utlänningar. Ingår det organiserade tiggeriet i den organiserade brottsligheten?

Sannolikt en svensk med rötter i östeuropa.

Saken är den att uthyrning i den omfattning som det är fråga om här, kräver tillstånd eftersom det klassas som hotell eller vandrarhem - och det får man inte för denna typ av verksamhet. Då kan kommunerna besluta om vite på flera hundra tusen kronor, vilket är enda sättet att komma till bukt med denna vidriga verksamhet. Det handlar om ren girighet och dumhet bortom mänskligt förnuft. Myndigheterna borda få laglig möjlighet att beslagta och förverka fastigheter som används på detta sätt som man får göra vid annan kriminell verksamhet tex. om man använder huset för att odla knark.

Det här låter nästan för bra för att vara sant. Jag hoppas verkligen att detta arbetssätt blir en framtida möjlighet men det ser lite grann ut som om man tänjer på lagen på ett sätt som den inte var tänk.
Försökte för många år sedan övertyga en åklagare om att en fastighetsägare som hyrde ut lokaler till en hälericentral borde kunna åtalas för detta främjande eftersom han var väl medveten om verksamhetens art. Åklagaren ansåg att den enda fastighetsägare som kunde åtalas var den som tillhandahöll lokaler för prostitution.
Vi kopplade inte in någon annan myndighet eller kommunal instans och det var kanske där det brast eftersom vi då inte kom längre.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.