Skip to content

"Håller det juridiskt öppnas en enorm verktygslåda" - polisens nya metod mot organiserad brottslighet

Foto: Drago Prvulovic/TT

Polisen har hittat ett nytt sätt att komma åt den organiserade brottsligheten i Malmö på. Med hjälp av andra myndigheter går man på de fastighets-ägare som hyr ut lokaler åt de kriminella. "Det här är ett nytt arbetssätt och vi har ett par fall uppe för juridisk prövning. Får vi igenom det så öppnas en enorm verktygslåda", säger polisen Jonatan Örstrand.

 

Enligt polisen i Region Syd handlar det bland annat om "olovliga samlingslokaler", livsmedelsgrossister som bara tar kontant betalning och olovliga boenden i industrilokaler.

- Det här är fritidsgårdar för Malmös kriminella, där många har sitt umgänge och nätverk. Det är också helt svarta verksamheter som omsätter miljonbelopp, säger kommunpolisen Jonatan Örstrand vid Region Syd.

- Det är lite som att fiska i en fiskodling, man kan dra upp hur mycket fisk som helst och vi vet ännu inte var det tar slut.

Samarbete mellan myndigheterna
Polisen samarbetar med representanter från räddningstjänsten, Skatteverket, Tullverket, stadsbyggnadskontoret, kommunens tillståndsenhet och miljöförvaltningen.

Polisen skriver:

"Med den gemensamma kraften av aktörernas olika regelverk slår insatsen hårt mot både arrangörer och fastighetsägare."

- Där polisen innan kunde gå in och rapportera en arrangör för brott mot ordningslagen, vilket ger böter på någon tusenlapp, utfärdas nu vite för flera hundratusen kronor på ett bräde, säger Jonatan Örstand.

Fastighetsägare medvetna
Enligt polisen är många fastighetsägare medvetna om vilken typ av verksamhet som pågår i deras lokaler och genom att slå dirket mot dem får myndigheterna fastighetsägarna att agera.

- Det har aldrig varit obekvämt för fastighetsägarna innan. De har fått in sina hyror oavsett. Men om de börjar få krav på 150 000 kronor, då händer det saker.

- Sedan insatsen drog igång har vi tre fastigheter där samtliga hyresgäster blivit uppsagda.

Får inte röka inomhus
Flera av insatserna har riktats mot så kallade rökcaféer, lokaler där man samlas för att röka vattenpipa och spela kort.

Polisen skriver:

"En verksamhet som per definition är olaglig då man i Sverige inte får röka inomhus i samlingslokaler och därför inte kan få tillstånd till den typen av verksamhet. Dessutom är tobaken som används insmugglad och man har varken tillstånd till, eller betalar skatt för, försäljning av mat och dryck."

"Polisen stöter också ofta på grovt kriminella aktörer i de här miljöerna och många av de grova våldsbrott som drabbat Malmö har skett i anslutning till både rökcaféer och svartklubbar."

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt