Skip to content

Efter HD:s dom om ”nödsituation” - ska cannabis legaliseras för medicinskt bruk?

När inga läkemedel hjälpte mot nervsmärtorna började Andreas Thörn odla egen cannabis. Enligt HD handlade det om en nödsituation och han dömdes därför bara för ringa narkotikabrott. Är det dags för en förändring av den svenska narkotikapolitiken och ska man legalisera cannabis för medicinskt bruk?


Gäster i Veckans Juridik är:

Beatrice Ask (M) – ordförande Konstitutionsutskottet, f.d. justitieminister

Sargon De Basso – advokat

Nicklas Lagerlöf – juridiskt ombud för Andreas Thörn i HD

Pelle Olsson – författare och vetenskapsjournalist specialiserad på narkotika

Programledare är Dagens Juridiks chefredaktör Stefan Wahlberg.

 

Lyssna som podcast >>

Se fler Veckans Juridik här >>

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

36 comments

Nej, det ska inte legaliseras. De studier som finns visar på en liten smärtlindrande effekt, på intet sätt bättre än de medel som redan finns och som inte har en berusande effekt som "biverkan".

Menar du då alla typ opiater som man kan få utskrivna så som morfin, tram och lyrica? Isåfall har du ganska fel eftersom dom också gör en påverkad och det är nästan bara de som har en liknande smärtlindringseffekt eftersom Alvedon och liknande medel som man inte blir påverkad av väldigt sällan hjälper mot värre smärtor än huvudverk och liknande.

Opiater är givetvis narkotikaklassade och ger berusning. Cannabiseffekten på smärta liknar mer preparat som t ex gabapentin eller pregabalin (Lyrica) som hjälper mot s k nervsmärta och är INTE narkotikaklassade. Opiater är således inget alternativ till cannabis ur den aspekten.

DU resonerar precis likadant som andra utan minsta erfarenhet, jag har efter en mc olycka blivit sjukpensionär, jag äter tu GA opiater såsom metadon ,oxycodon, morfin mfl, dessa bytte jag ut under en semester mot cannabis, denna ersatte dr mesta av mina ordinarie smärtmediciner, jag tycker inte sådana som du skall ens uttala sig om något som du uppenbarligen har ringa kunskaper om. Cannabis finns i många former och ingen har dött av cannabis, opiater har däremot dödat många, cannabis är Guds gåva till mänskligheten , tro inte annat.

De smärtstillande man använder, har en större berusande effekt än cannabis.
Så en mycket märkligt påstående.

Berra,
Vilka studier syftar du på? Jag ger mig inte ut för att vara expert på smärtlindrande mediciner men enligt en artikel som publicerats i Scientific American kan cannabis vara mindre riskabelt att använda än opiater:
https://www.scientificamerican.com/article/could-medical-cannabis-break-...

För övrigt är det väl så att alla mediciner passar inte alla patienter utan vad som är rätt medicin för patient A kan vara helt fel för patient B. Även den som inte är drogliberal borde väl kunna vara öppen för att en läkare skall ha möjlighet att skriva ut cannabis åt patienter som inte svarar bra på andra smärtstillande preparat. Eller?

Opiater är som sagt inget bra medel mot nervsmärta. se ovan!

Din åsikt väger ingenting. Studierna finns. Forskningen finns din moralism är alltså intetsägandes.

De smärtstillande preparaten tillverkade utav läkare, har väldigt berusande effekt. I varjefall om de är en någorlunda smärtlindring. Opiater har MASSOR utav biverkningar. Medans Cannabis inte har någon som helst baksida. Välkommen till verkligheten!

Berra, vilka medel avser du när du menar att det finns medel som har en smärtstillande effekt av hög grad men inte är berusande?

T ex gabapentin och pregabalin.

"Fall av missbruk och beroende har rapporterats för gabapentin efter marknadsintroduktionen. Tala med läkaren om du tidigare har haft problem med missbruk eller beroende." Inte möjligt att bli fysiskt beroende av Cannabis, även om missbruk givetvis förekommer. Därtill kan medicinen ge upphov till självmordstankar och självskadebeteende. Medicinen orsakar också yrsel, dåsighet och trötthet varför man inte ska framföra fordon med drogen i kroppen. Drogen verkar också vara toxisk och kan leda till njurpbroblem. Mycket vanliga biverkningar (fler än 1 av 10): virusinfektion, dåsighet, yrsel, bristande koordinationsförmåga, trötthet, feber. Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare): lunginflammation, luftvägsinfektion, urinvägsinfektion, infektion, öroninflammation eller andra infektioner, lågt antal vita blodkroppar, ökad mottaglighet för infektioner (lågt antal vita blodkroppar), anorexi, ilska mot andra, förvirring, skiftande sinnesstämning, depression, ångest, nervositet, tankesvårigheter, kramper, ryckiga rörelser, talrubbningar, minnesförlust, darrningar, sömnsvårigheter, huvudvärk, känslig hud, nedsatt känsel (domningar), försämrad koordinationsförmåga, onormala ögonrörelser, kraftigare, svagare eller frånvarande reflexer, dimsyn, dubbelseende, svindel, högt blodtryck, värmevallningar eller vidgning av blodkärlen, andningssvårigheter, bronkit, halsont, hosta, torrhet i näsan, kräkning, illamående, tandproblem, inflammerat tandkött, diarré, magont, matsmältningsbesvär, förstoppning, muntorrhet eller torrhet i halsen, gasbildning
ansiktssvullnad, blåmärken, utslag, klåda, akne, värk i leder, muskler och rygg, kramper, erektionsproblem (impotens), svullnad i armar och ben, gångsvårigheter, svaghet, smärta, allmän sjukdomskänsla, influensaliknande symtom, minskat antal vita blodkroppar (fastställt i laboratorietest), viktökning, olycksfall, fraktur, skrubbsår.

Utöver ovanstående biverkningar rapporterades aggressivt beteende och ryckiga rörelser som vanliga biverkningar i kliniska studier på barn.

Pregabaklin:

Mycket vanliga: kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare

Yrsel, dåsighet, huvudvärk

Vanliga: kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare

Ökad aptit, Känsla av upprymdhet (rus), förvirring, desorientering, minskad sexuell lust, irritabilitet, Nedsatt uppmärksamhet, klumpighet, minnesstörning, minnesförlust, darrning, svårighet att tala, stickande känsla, domningar, trötthet, dvalliknande tillstånd, sömnlöshet, utmattning, känsla av att vara onormal, Dimsyn, dubbelseende, Svindel, balanssvårigheter, fall,muntorrhet, förstoppning, kräkning, väderspänning, diarré, illamående, uppsvälld buk, Svårighet att få erektion, Svullnad i kroppen inklusive armar och ben, Berusningskänsla (rus), gångrubbning, Viktökning, Muskelkramp, ledsmärta, ryggsmärta, smärta i armar och ben.

Jag har också läst FASS och visst finns det biverkningar. Om man använder cannabis mot smärta och blir hög på köpet så är väl det också en biverkan? Sedan är det så att Läkemedelsverket EJ har klassat gabapentin som narkotika. Det finns folk som missbrukar Alvedon också.

Nu får du ge dig! Jag har stoppat alla dessa läkemedel i min kropp Gjort som ni sakt! Nu med njurskador hål i tarmen å svåra kramper I mag tarm! Sluta ha en sådan dubbelmoral "jantelag"! Klart man blir påverkad av alla dessa midiciner I olika grab! Men Cannabis påverkar och skadar minst. Har fibromyalgi I grunden, PTS anpassningsstörd utmattningsdepritionav det hårda liv sjukskrivning ger med kränkningar och förnedring njurskador tarmskador å ligger på sjukan 2-3 gånger per år! Nä min vän Midicin från Läkemedelverket skadar många gånger mer. CANNABIS är en ren ört utan att ge allvarliga skaderisken på min kropp! Har funnits lika länge som människa funnits och har varit ett utmärkt läkemedel sedan dess. TYCKER inte man skall uttala sig om något så här viktigt om man inte har studerat och använt!

Självklart ska cannabis INTE legaliseras. OM THC vore ett bättre smärtstillande medel än de läkemedel som redan finns att tillgå, skulle det vara godkänt som läkemedel.

Idag finns Sativex (som innehåller bl.a. THC) som licensläkemedel men används inte särskilt ofta, då andra redan godkända läkemedel, smärstillande, trycksänkande eller mot illamående ger bättre effekt i kontrollerade dubbelblindtester.

Alldeles för mycket drogliberaler snarare än läkemedelskunniga i den här debatten.

NEJ till att legalisera cannabis!

Sativex kostar 5k, tror du folk har råd med detta?
Så rätt självförklarande att den förskrivningen är låg.

Och dina påståenden är felaktiga, cannabisen smärtlindrande effekter är välkända.
Dock fungerar det olika beroende vart smärtan sitter.
Och en annan fördel är att man blir inte kemiskt beroende, även under lång behandling.
Detta kan man inte säga om opiater/opioider.

Vilken hjärndöd kommentar. Används en lekmans rationalism för stt försöka konstruera en logisk följd där slutsatsen faller dig i knäet är bara patetiskt. Gör rätt för dig innan du försöker dig på detta.

Goddag!

Nu har du fel! Läkemedelsindustrin bestämmer vad dom kan känna mest pengar! Å när dom inte kan få patent på denna växt så är det en värdelös växt för dom! Pengar styr och inte din hälsa! Cannabis måste legaliseras!

Det känns så löjligt att höra samma gamla myter om canabis om o om igen och höra folk som har ingen anning om hur verkligenheten är. Vet inte hur Olsson ”speciallicerade” sig på narkotika och samtidigt inte kunna se den dubbel standard som finns mellan akohol och cannabis.

Akohol och cigaretter dödar så många fler varje år, medans det inte finns något dokumenterat fall av överdosering av Canabis. Det är helt lagligt med alkohol i regulerad form av skatt och systembolaget.
Varför kan man inte göra samma sak med Cannabis? Det finns ingen anledning till att ha denna dubbel standard.
Om vi legaliserar det så kan vi sätta skatt på det och använda den skatten för att hjälpa folk få vård ifall dem nu hamnar i missbruk.
Den svarta marknaden som finns tack vare Cannabis-förbjudet styrs av krimminella gäng, det är snabba pengar för dem och dem har inga regler eller kvalitets kontroll. Om vi legaliserar så tar vi bort pengarna ifrån dem, sätta regler på marknaden, ha kvalitets kontroll, sätta skatt på Canabis och sen använda dem skatte pengarna till att bekämpa missbruk i form av utblidning och rehabilitering.

Självklart ska cannabis legaliseras, på samma grund som nikotin och alkohol är legaliserat. Överförmyndarsamhället är förlegat!

Här sitter dom och diskuterar ifall man ens ska få använda cannabis som medicin, medan andra platser på jorden har legaliserat för rekreationellt bruk och säljer över disk.. Helt absurt. Självklart ska vi legalisera cannabis för vuxna.

Cannabis är väl lika lagligt som andra ämnen för medicinskt bruk? Läkemedel med ämnen från cannabis kan väl godkännas enligt nuvarande regler? Vi har ju massor av narkotiska läkemedel. Det borde väl inte krävas någon särskild legalisering?

Ni som säger att pregbalin ej har en berusande effekt har uppenbarligen aldrig testat dem själv. Fan vad alla ska yttra sina åsikter när de inte kan ett JOTTA!
Släpp cannabis fri!

Finns ju en anledning till varför Lyrica och dyl ibland kallas "torrfylla". Så visst kan man bli kraftigt påverkad av sådana substanser.

Beatrice Ask är då sannerligen ingen expert på det här området. En lekman som trodde att de dog som flugor i Colorado när de legaliserade.

Självklart ska det legaliseras för medicinskt bruk och säljas på apotek eller motsvarande till patienter med behov! Inte minst för att minska beroendet och missbruket av opioider. Sverige brukar vara framåt på så många andra områden, men när det gäller cannabis är det minst sagt fascinerande till vilken grad vi stoppar huvudet i sanden, håller för öronen och låtsas om att det inte existerar. Till och med industrihampan som ej är berusande och innehåller många gånger högre CBD halter än THC möts av okunnighet och misstänksamhet. Svenskar är ett försiktigt folk, men detta börjar på allvar bli löjligt.. Om man stoppar näsan utanför sin egen trångsynta trygghetsbubbla, rikets gränser, och ser hur omvärlden resonerar kring medicinsk användning och vilka effekter de som får det utskrivet kan redogöra om, så tror jag att endast skamlösa stackare kan fortsätta neka folket en medicin med så positiva egenskaper.

Det är en självklarhet, och ett tidsspörsmål, att Cannabis skall regleras för laglig försäljning för medicinskt OCH rekreationellt bruk. Allt detta snack om att Cannabis skadar, är "farligare" än för x antal år sedan är efter allt att döma inget annat än oinformerat struntprat. Rus tillhör vuxenlivet och ungdomens bruk måste begränsas vilket görs bäst i en reglering med utgångspunkt i systembolagsmodellen - men, jag har själv erfarenhet av nästan dagligt cannabis bruk genom 20 år - och är själv ett utomordentligt gott exempel på att den negativa aspekten av Cannabis handlar om miljö och inte om substansen i sig. Jag har två sunda barn, driver en framgångsrik verksamhet med ett internationellt arbetsfält, administrerar två fastigheter och en personal på 4.
Cannabis hjälper mig i min kreativa problemlösning, i min inre dialog, och bidrar med en trevlig känsla av glädje och tacksam livslust. Allt med måtta. Så också repressionen av Cannabis. Det är dags att lägga gamla dogmer åt sidan och ta sig an detta problemet med nytvättade - och åtminstone delvis föryngrade - glasögon! Envis stolthet är ingen dygd.

Bra kommentar, kan inte annat än att hålla med! Det märks verkligen att gamla hundar inte kan lära sig att sitta (tänker då på Pelle och Beatrice Ask).

Pelle förklarade stolt att han skrivit en bok som har faktiska studier som underlag. Frågan är från vilken vinkel Pelle valde att skriva boken, eftersom han verkar vara så otroligt öppensinnad....

Spritförbudet i USA skapade kaos och död, vilket resulterade i att man tvungen att släppa förbudet. Samma regel råder angående droger, så länge det är olagligt så finns också en svart marknad, maffia och annat galet. Frågan handlar om det också och inte bara drogerna i sig.

Angående cannabis så anser jag att har man inte nåt år på nacken med studier om ämnet, så har man faktiskt inte så mycket att säga som tillför något gott.

Cannabis godkändes redan av läkemedelsverket i Sverige som medicin, år 2004 om jag inte minns fel, det skall finnas en nyheter24 artikel på det.

I USA så har inte reaktionen på viss legalisering skapat det kaos som förutspåddes, allt har gått bra, samtidigt så går det inte att uppbringa perfektion inom någon genre eller situation.

Holland? Ja dom ekar med ett och samma år efter år, visst har vi också problem, men de lutar mest åt alkoholrelaterade brott varje gång.

Människan har också alltid använt droger, och man kommer aldrig att kunan förhindra alla droger och kontrollera alla drogmissbrukare, eller brukare, alla förbud i koppling till vad smo alltid konsumeras fungerar inte. Det är en fråga som är bevisad med tusentals år historia.

Det är en omöjlig uppgift att rensa alla droger ifrån världen och samhället, man kan bara förhålla sig så komfortabelt som möjligt till frågan, både när det gäller cannabis och andra droger.

Men utbildning kommer man framåt, med stöd kan människor komma ur sitt missbruk, och det resterande bruket, går aldrig att sudda bort.

Anledningen till varför många tar droger handlar om depressioner, utanförskap, trauman, separationsångest mm. Där hittar man lösningen till missbruk, hjälp dom att återskapa sitt liv så slutar dom oftast att berusa sig, för då behöver dom inte längre ta till flykt inom sig.

En avslutande tanke är också alltid, forskningen bakom cannabis i dag, påvisar att det är en av dom bättre medicinerna vi har att tillgå, ett motstånd mot läkemedel på så vis, ser ärligt talat inte klokt ut.

Det där är kanske inte helt rätt väg att gå, dock så förstår jag reaktionen till 100% Jag förstår samtidigt att de flesta inte vågar tänka själva, men turligt nog så strömmar det ut rätt sorts info allt mer och mer.

jag har inga problem med att förstå mänskligheten, så jag har inte nåt negativt o säga om Dina kommentarer, istället så tänker jag lite så här, kanske är det dags för de du tilltalar, att verkligen tänka på alla kommentarer, och se om det ligger grund för dom eller inte.

Saken är den, vi har vaggats in i nåt som fler och fler ogillar, och den där vaggningen har lett till att allas liv kontrolleras, ifrågasätts, övervakas, diskrimineras mm. I förlängningen så kan man rättsligt säga så här, staten har inte ett enda dugg att göra med människor, och vad dom gör med sitt privatliv som bara berör dom, och deras sjukdomar som i detta fall.

Till slut kommer cannabis kommer att legaliseras världen över. De konservativa (trångsynta) makthavarna måste bara gå i pension först.

Att man kan sitta som Pelle och säga att inte så många brukar cannabis i Sverige är helt sjukt. Många ungdomar väljer idag bort alkohol och brukar cannabis istället pga att man slipper de negativa effekterna som alkoholen ger.

Om man gjort sin läxa och satt sig in i hur cannabis verkar på cellnivå så inser man att cannabis är en support för cellens information utifrån. Ej överkurs, utan genom vanlig enkel läsning, så inser man att cannabis är det enda signalsystem av kroppens 50-tal som har en bakåtkoppling till i stort sett alla andra signalsystem. Inga andra system har denna funktion vilken betyder att cannabis är involverat i stort sett i allt som händer i kroppen.
Tar man nu ett steg tillbaka och inser att det kroppsliga cannabinoida systemet kartlades genom att använda cannabisplantans systemdelar (i första hand THC). De hundratals cannabinoider som hittats i kroppens cannabinoidsystem är desamma som finns i cannabisplantan. Detta innebär att cannabisplantans cannabinoider är desamma som kroppens - HUR kan man då tro att det kan vara skadligt - det är kroppens egna system. Renare medicin finns helt enkelt inte att uppbringa - jo, vatten, rent mineralvatten eventuellt ...

Det här är en tidsfråga oavsett tycke eller smak i den här debatten. Jag är absolut inte drogliberal eller dylikt men varför ska jag bestämma över vad någon annan individ gör med sitt eget liv för att förbättra sin egen hälso-status? Ni som tror att ni kan upprätthålla ett totalförbud kommer snart att få det svart på vitt. Tick tack.

Självklart ska Cannabis legaliseras!

Jag har själv prövat cannabis. Jag kan bara säga WOW vilken smärtlindring. Den tar bort all min smärta i hela kroppen, men även i huvudet. Man mår så fantastiskt bra utav det men fördelen är också att den har noll dödsfall i världen och har extremt små biverkningar. Min lokala läkare säger själv att en Treo eller en Alvedon är mycket farligare än cannabis. Legalisera fullt ut eller för medicinskt syfte!

Hur kan ni ens bjuda in en person som Pelle Olsson till en sån här diskussionspanel? Jag får fan hjärnblödning av att lyssna på karln. Han är så okunnig inom det område som han påstår sig vara "expert" på...

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.