Skip to content

Vice ordförande i bostadsrättsförening forslade bort "skräp" - döms för egenmäktigt förfarande

När styrelsen hade satt upp lappar i bostadsrätts-föreningen och ingen hade hört av sig körde vice ordföranden "skräpet" i förrådet till soptippen. Hon anmäldes av två medlemmar och åtalades för egenmäktigt förfarande. Tingsrätten friade men nu fälls kvinnan i hovrätten.  

 

Den 27-åriga kvinnan hade just tillträtt som ny vice ordförande för bostadsrättsföreningen i Malmö när styrelsen hade beslutat att det behövdes ett barnvagnsrum.

Styrelsen hade därför beslutat att ett rum som användes av vissa medlemmar som förråd skulle tömmas.

Informerade via lappar
Kvinnan satte upp lappar i fastigheten där hon sökte kontakt med dem som disponerade förråden. Hon informerade också om att förråden skulle komma att tömmas om ingen hörde av sig.

Ett par månader senare tömde kvinnan förråden och körde det mesta till soptippen eftersom hon ansåg att det var "skräp". Kvinnan flyttade dock över några tavlor till sitt eget förråd.

Hon polisanmäldes av två av föreningens medlemmar som hade blivit av med en båtmotor, ridutrustning och ett större antal DVD-filmer.

Saknade uppsåt
Enligt medlemmarna hade de haft rätt att disponera förrådet enligt den tidigare styrelsen och förrådet hade dessutom varit uppmärkt - någonting som den vice ordföranden dock nekar till.

Kvinnan åtalades vid Malmö tingsrätt för egenmäktigt förfarande och tingsrätten konstaterade inledningsvis i sin dom att "gärningen till sitt yttre förlopp är att bedöma som egenmäktigt förfarande".

Enligt tingsrätten hade dock kvinnan agerat "i enlighet med styrelsens uppdrag… och i enlighet med gällande regler". Kvinnan hade därför inte förstått att hon hade gjorde sig skyldig till ett "olovligt tillgrepp" och hon kunde därför inte heller anses ha haft något uppsåt.

Ingen anledning tro...
De båda medlemmarna - men inte åklagaren - överklagade den friande domen till Hovrätten över Skåne och Blekinge som nu slår fast att kvinnan inte hade någon anledning att tro att sakerna i det låsta förrådet verkligen var övergivna.

Enligt hovrätten har det därför handlat om ett avsiktligt och olovligt tillgrepp.

Som styrelseledamot i en bostadsrättsförening har kvinnan dessutom haft en skyldighet att "försäkra sig om att de åtgärder hon vidtar i den rollen sker på ett korrekt sätt", konstaterar hovrätten.

7 000 kronor i böter
Hon eller styrelsen har inte ens kunnat redogöra för hur de tog reda på hur man fick agera i ett sådant här sammanhang.

Kvinnan döms därför för egenmäktigt förfarande till 50 dagsböter på sammanlagt 7 000 kronor.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt