Skip to content

Utlänningar ska lämna fingeravtryck och fotograferas vid svenska gränsen - nytt lagförslag

Foto: Tomas Oneborg/TT

Utlänningar kommer att behöva lämna finger-avtryck och låta sig fotograferas när de kommer till den svenska gränsen. Det framgår av ett nytt lagförslag från regeringen. 

 

- Det är bra att vi nu ges ökade möjligheter att kontrollera att personer som reser in i och ut ur Sverige inte döljer sin verkliga identitet, säger migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon.   

Regeringen har beslutat om en ny proposition om biometriska kännetecken i resehandlingar som lämnas över till riksdagen.

I propositionen föreslår regeringen bland annat att en utlänning ska vara skyldig att låta sig fotograferas och lämna fingeravtryck vid in- och utresekontroll så att dessa kan stämmas av mot information som finns i pass eller annan resehandling.

Förhoppningen är att biometriska kännetecken ska underlätta för kontroll av identiteten och resehandlingens äkthet.

Fotografi och biometrisk information finns redan i de svenska passen.

Förslaget, som är en följd av nya bestämmelser i EU:s gränskodex, föreslås träda i kraft den 1 mars nästa år.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

23 comments

Bara så att ingen missförstår det hela: det handlar enbart om att ta fotografi och fingeravtryck för en kontroll gentemot den biometriska information som finns i passet. Fotot och fingeravtrycken förstörs sedan, omedelbart. Se propositionen, sidan 11:

http://www.regeringen.se/4aaa04/contentassets/4e083faf2f0a4f729c8ea00d95...

Bra att myndigheterna tar tag i att kolla vilka som kommer in och som kommer ut.
Mycket bra lagförslag nu när ISIS slår till i både USA och Europa vilket de lovat.

Och då är det en rödgrön regering...!

Hur vet vi att fotot och finger avtrycken förstörs och inte helt eller delvis brukas för att bygga fler hemliga register för övervakning. Närmare den totalitära fasciststaten är svårt att komma.

Håller fullkomligt med om det du avslutar med; "Närmare den totalitära fasciststaten är svårt att komma."
Har du f.ö tänkt över det faktum att vi i det demokratiska Sverige ej liksom i alla andra länder mig veterligt har det, polisens tjänstgöringsnummer fullt synliga?

I Auckland i april hade ingen något identifierade. Jag blev dessutom kollad med hundar tre gånger, dom har både narkotika och sedel hundar så ingen har med sig pengar. Hunden markera på en person, och han blev utfrågad där han stod om sina narkotikavanor mitt bland alla passagerare av en helt svartklädd man utan ID i vad som på mig gav intrycket av en modern nazi uniform. Den svartklädde befattningshavaren kom fram till att hundens markering kanske berodde på att passageraren hade varit på party kvällen innan där andra hade rökt hasch. Är detta Sveriges framtid.

Ett mer effectiv kontroll kan man ocksa knappt komma !
Och den ar snabb, dem som inte vill far naturligtvis vanda sig om !
Om du ar radd att staten missbrukar fingeravtryck lamnar ni 100 % kontroll till dem grona, effectivt och saker vag att slippa spokar i hornen !
Hypnos och fingeravtryck ar tva nyckelord for att fa fram sanningen pa folk!

Ett mer effectiv kontroll kan man ocksa knappt komma !
Och den ar snabb, dem som inte vill far naturligtvis vanda sig om !
Om du ar radd att staten missbrukar fingeravtryck lamnar ni 100 % kontroll till dem grona, effectivt och saker vag att slippa spokar i hornen !
Hypnos och fingeravtryck ar tva nyckelord for att fa fram sanningen pa folk!

Nonsens. Det förstörs inget. Allt sparas i olika datalagringsutrymmen till en regnig dag.

I många andra länder fotograferas man när man reser in och ingen känner sig kränkt där tills man ska resa in i den humanitära stormakten Sverige då hudlösheten omedelbart gör sig påmind.

Jag upplevde det i Auckland när jag skulle flyga till Hong Kong i april. Jag kan bara beskriva det som synnerligen obehagligt och kränkande. Dessutom gick larmet att jag skulle behöva visum till Hong Kong, vilket jag inte behöver.

Det finns inte ens ett harmoniserat körkortsregister inom Europa. Exempelvis är inte ett EU-körkort utfärdat i en annan EU-stat något som polisen kan slå upp här hemma, de får helt enkelt ta dem på orden. Granska körkortet med deras fusklapp osv. Men som regel får de köra vidare skulle jag gissa. Det är svenskar med utländska körkort som får problem i första hand. Trots att vi är med i EU vill inte transportstyrelsen att vi ska ha utländska körkort. Vi hamnar från saken märker jag men mycket är lämnat till fantasin.

Men just detta artikeln nämner, det ser jag som en liten fläck i ett större perspektiv som regeringen satt oss i. Det här var inte vad gemene man önskade sig en sådan utveckling som vi ser framför våra fötter. Vi är inte eller känslan av att vi inte är trygga och säkra är stor.

Det har ingen med de nytillkomna att göra men vi blev just jämförda med Mexico i mordstatistiken per capita. Det var en ögonöppnare minst sagt.

Irisavläsning.

Mycket smidigare och se för sjutton till att spara uppgifterna för alla utlänningar.

Migrationsverket, Försäkringskassan och andra bidragsutbetalande myndigheter skall ha tillgång till registret och vi kan en gång för alla bli av med de multipla identiteter som surfar runt i systemen. Gärna också utbyte med bidragsutbetalande myndigheter i andra EU-länder.

Visst skulle det kallas för "kränkande" men den som får pengar av oss andra helt utan krav på prestation borde kunna "betala" med lite närgångenhet.

Jag tror bestämt att det finns beröringskräck också här på Dagens Juridik. Det finns inte det minsta ljug i min kommentar. Den bryter inte ens mot lagen. Skärp er!
*******************************

Hur ska man komma åt personer som använder flera identiteter och plockar ut bidrag flera gånger om. Fotografier och fingeravtryck måste naturligtvis sparas. DNA-prover bör också tas. Obligatorisk läkarkontroll med avseende på smittsamma sjukdomar och funktionshinder. Åldersbestämning vid tveksamma fall.

Varför ska personuppgifter förstöras? Varför ska hänsyn tas till integriteten för de som kommer hit när man inte gör det för svenska medborgare. Vi blir ju registrerade med fotografier och fingeravtryck när vi tar ut pass.

Det är ju lika noga när vi tar körkort eller byter till ett nytt. Men de som kommer hit har med ett 'körkort' från hemlandet. Som går att köra på länge. Alla brorsorna kan använda samma körkort. Look alike om det skulle råka finnas ett foto.

Hur kontrollera man att 'chaufförer' från Rumänien och Bulgarien har äkta och giltliga körkort? Hur hanterar polisen det faktum att deras bilar är oskattade och saknar försäkringar. Polisen gör inte ett skit. Vad gör man för att stoppa transporterna av stulet gods på exempelvis färjan till Gdynia? Inte ett skit. Vad gör man åt de zigenare som rånar längs vägarna, på gator och torg och hemma hos gamlingar. Polisen gör inte ett skit, vågar inte ens varna eller lämna ut sigallement. Vågar inte ens kalla romer för zigenare så de gamla ska veta vilka de ska akta sig för.

Vad gör man åt de inländska hantverkarna som kommer hit och bedrar och ruinerar främst gamlingar. De som heter gipsy på engelska. Det vill säga zigenare. Varför kan man inte stoppa dem vid gränsen. Eller slänga ut dem om det inte skulle gå. Kriminella zigenare har vi ingen nyttan av. Vi behöver inga hitresta tiggare, lurendrejare, tjuvar och rånare i vårt land.

Sedan har bilexperterna från baltstaterna. Listan blir lång. Man blir så trött. Riksdag och regering har beröringsskräck. Vi har varit naiva säger statsministern.
*******************************

På förekommen anledning. Kommentera gärna mitt inlägg. Men håll er till sak!

Svaret på dina frågor finns i historien. Holland registrerade människors folktillhörighet. Idag hade det varit DNA, fingeravtryck, födelseort och ansiktsigenkännings register. När nazisterna invaderade Holland var det bara för Himler’s och Dr Mengele’s utsända att gå och knacka på rätt dörr för att hitta, samla in, och förpassa de med fel blodslinje till lägren. Samma sak har inträffat med religion som har registrerats, och när de renläriga tog makten var det bara att rensa ut de otrogna. Samma resonemang kan göras med åsikter. Även Sverige har ju mycket aktiva åsikts förföljelse idag. I Sverige är politiska åsiktsregister eller folkregister inte tillåtna, som rom-registret, utom förstås om dom maskeras som journalism, vilket grupperingarna på den mer extrema vänsterkant aktivt ägnar sig åt fullt lagligt. Baksidan är ju förstås att vissa kan lura systemet, men mot bakgrunden av vad sådana register har använts för historiskt, och kan komma att användas för i framtiden, är det ett mycket billigt pris att betala. Att begränsa olämpliga individer i Sverige är inte svårt, det är bara att kasta ut dom när dom påträffas och spärra dom för återinträde. Dom kan inte ha hur många identiteter som helst. När det gäller körkort är det viktigare att dom har utbildning att köra och kan köra bil. Inte alla svenskar med giltigt körkort är kompetenta köra bil heller. En gång utbildad borde det berättiga till att alltid kunna köra, så är det med nästan alla utbildningar, men inte med att köra bil. Att ha flera identiteter kan vara motiverat. Hade Anne Frank haft ytterligare en identitet hade hon kanske överlevt kriget. Idag är det mest ekonomiska förföljelser som motiverar att ha flera identiteter som inte kan spåras. All personregister bör isoleras från varandra, helst inte finnas, all samkörning stoppas. Sverige är en av de värsta nationerna att föra kränkande och farliga register. Hur var det med polisens eller transportstyrelsens register. Vem har dom nu, och vad kan dom användas för i framtiden.

Din jämförelse med Tysklands invasion av Holland under andra världskriget är intressant. Men ditt resonemang är bakvänt. Det är knappast troligt att Sverige kommer att ockupera något annat land inom överskådlig framtid. Däremot så invaderas vårt land dagligen av individer som vi inte vet ett dugg om. Sverige är i samma sits som Holland var. Fienden är mer diffus än den var då.

Svenska myndigheter registrerar inte någon utifrån religiös tillhörighet. Svenska myndigheter registrerar inte judar. Vad nu en jude är för något? Svenska myndigheter registrerar inte romer. Det är en missuppfattning. Hur man kan kalla polisens spaningsregister för romregister är obegripligt. Mig veterligt nämns inte romer en enda gång i sammanställningen Polisen är till för att bekämpa brottslighet. Inte för att utföra släktforskning 50-100 år tillbaka. Tillbaka till det står zigenare i kyrkböckerna. Romerna själva är ju tvungna att hålla reda på sina släktförhållanden. Det har ju privilegier att bevaka. Och yrka på skadestånd i förekommande fall.

Att alla inte har körkort har inget att göra med attt det cirkulerar falska körkort eller körkort av tvivelaktigt ursprung. De som inte innehar körkort har inga falska körkort! Jag har själv inget körkort sedan femton år på grund av ett funktionshinder. Men jag har en godkänd identitetshandlig.

Att Sverige hanterar personuppgifter på ett bedrövligt sätt håller jag med om. Sämst i Europa. Våra myndigheter är mycket naiva och de är mycket slarviga. Och det som är gjort går inte att göra ogjort.

Den ljusskygga verksamheten på vänsterkanten påverkas inte av det här förslaget efter vad jag kan läsa ut.

Sverige kommer knappas att ockupera något annat land, men ”annat land” kan ockupera Sverige, och har redan inbjudits att praktisera det. Dom kanske inte kommer att gilla ”oliktänkande”. Det landet har redan deklarerat samma ambitioner som tredje riket, att bli världshärskare. Svenska myndigheter registrerar alla, och det gör även organisationer som maskerar sig som journalister. Hur vet SÄPO om ”radikaliserade”, kan det vara så att åsikter verkligen registreras. Hört talas om datalagringen. Vilka register vet vi inte om.

Håller fullständigt med dig!
Förslaget har dessutom inga åtgärder mot missbruk av svenska pass (stulna eller "lånade") vid in- eller utresa. Har man ett svenskt pass och ser tillräckligt lik fotot, är det ingen som hindrar att en annan människa kommer in eller åker ut (inklusive dem som efterlysas för grova brott). Och vid vissa gränser (även på Arlanda) är det obemannade apparater som läser passets kod och släpper in/ut. Istället t.ex. för att be om fingeravtryck och kontrollera det både mot befintliga svenska medborgares och även mot t.ex. Interpols...
Hur mycket ska naivitet kosta (12700 inbrott bara 2015... - har någon beräknat vad det har kostat hushåll, försäkringsbolag, människornas psyke... polisens resurser... vård och sjukskrivningar... alla andra personer och företag som var tvungna att köpa säkerhetsdörrar mm, sätta in larm, anlita bevakning... och samhället i övrigt ) innan vi sätter övervakningskameror, tillåter informations-, DNA och fingeravtryckssamling mm där de behövs, och låta polisen göra sitt jobb? Och förstärker dem med militära om det nu det som krävs för att polisen skulle våga ta sig till "utsatta områden". Och återkalla både PUT och medborgarskap för alla grovkriminella, by default. Inte bara när åklagaren orkar. Och göra detsamma för alla som lurat sig medborgarskapet genom att ange sig vara barn, eller komma från ett annat land. Med lång preskriptionstid.
Jag röstar för no tolerance mot våld och fusk. Och jag är helt ok om min integritet få lida, och jag kommer att filmas av övervakningskameror när jag tar ut pengar ur bankomat eller joggar längst skogskanten. Och jag har tid att lämna fingeravtryck när jag åker ur Sverige eller kommer in. Vi ska göra det som krävs för att återfå ett tryggt land där lagar gäller alla. Och de som inte lider dessa lagar, ska ut.

Självklart. Att människor kan ha flera identiteter och därmed kunna
plocka ut fler bidrag än vad man är berättigade gör hederliga
skattebetalare minst sagt förbannade.
För övrigt är alla i det identitet- och postmodarnistiska samhället
kränkta för precis allt som innebär lag och ordning och skyldigheter.
Inget att bry sig om m a o.

Ett sextiotal rasande resande stormade sjukhus för att frita en som redan var död. Polisen kunde knappast anteckna en enda i upploppet på grund av risk för olovlig registrering av folkgrupp. En är inget register, inte heller två men tre. Tur i oturen var att den hårt ansträngda polisen kunde ompriortera. Sjukvården fick anstå så länge upploppet varade. En trist tillställning. Tristast av allt var att Djurgården vann.

Mycket bra förslag! Det borde ha gällt för länge sedan.

Letar du efter ett lån? Behöver du pengar av någon anledning? Är du i skuld och behöver ett lån för att rensa det? Oroa dig inte mer om dina ekonomiska problem som vi är här för att hjälpa dig att lösa dem. Vi erbjuder lån för alla på bara 2%, lån erbjuds både för anställda och arbetslösa, våra tjänster är mycket snabba och pålitliga. Om du är intresserad, kontakta oss på Finance.4all@aol.com och få dina lån idag.

Tack,
Finance4all.
www.financeforall.webs.com

Varje svenk har ratta tt kanna sig saker i sitt eget land,,,som verkar redan vara en drom !
Staten vil int kontrollera folk darfor att svensken blivit mer mordhotande utan att det strommer in folk som har tunga kriminela verksamheter med sig eller skaffar i landet..
Nu fragat manga , VILKEN RATT ?? Jag fragar, vilken ratt har dem att komma hit ?
Kriminalitete har dirckt skjutit upp till hojden darforat det ar sa latt att komma in till landert som det ar i dag!
Om nagon satter sig mot fingeravtrycks kontroll kan man undra, Varfor !
Att kopiera ens ID i dag klarar manga av men kopiera fingeravtryck kan visa sig lite svarare !
Det kan inte vara for mycket kontroll bara det hjalper manga att inte falla ett offer for onodig vald !
Samtidigt hor man att det ar folk som motsatter sig allt ?? En vanlig manniska har narmalt inget att dolja, en mordare och en knarklangare daremot har, mycket !

Se er runt i Sverige vad som hander i dag,,, Kapast pa grund av for mycket kontroll !

Timppa

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.