Skip to content

"Uthängningar, hämndporr och hot - brott på internet lika allvarliga som på fysiska platser"

DEBATT - av Beatrice Ask (M), ordförande Konstitutionsutskottet och Marta Obminska (M), ledamot Konstitutionsutskottet

 

Internet öppnar upp för nya typer av brott där lagstiftningen har svårt att hänga med. De nya lagändringarna för att stärka skyddet för personlig integritet är därför både nödvändiga och efterlängtade. Men vi får inte nöja oss, tekniken är här för att stanna.

Vi har idag ett växande problem med hot och trakasserier på internet där många av dem som drabbas är ungdomar.

Facebookvåldtäkten och Instagramupploppet är bara två exempel som belyser vår tids nya brottslighet.

Genom sociala medier kan bilder, filmer och annan information snabbt få en enorm spridning och dessutom finnas kvar under lång tid.

Att bli uthängd på internet kan innebära en stor psykisk påfrestning för den som utsätts. Vi måste tydligare markera att brott som begås på internet är lika allvarliga som brott som förekommer på fysiska platser.

Det är uppenbart att vår lagstiftning på detta område har kommit på efterkälken.

Det var mot denna bakgrund som Alliansregeringen år 2014 tillsatte en utredning för att se över hur lagstiftningen skulle kunna moderniseras för att stärka skyddet för den personliga integriteten. Nyligen kunde vi äntligen besluta om den nya lagstiftningen i riksdagen.

Lagändringarna i brottsbalken innebär bland annat att:

  • Ett nytt brott, olaga integritetsintrång, införs: Det nya brottet Olaga integritetsintrång innebär att någon gör intrång i ens annans privatliv genom att exempelvis sprida bild på eller annan uppgift om någons sexualliv eller hälsotillstånd. Det kan röra sig om hämndporr, nakenbilder eller andra uppgifter med ett integritetskränkande innehåll som sprids utan samtycke, som nu kriminaliseras.

  • Bestämmelser om olaga hot, ofredande och förolämpning moderniseras: Det straffrättsliga området utvidgas så det bland annat blir straffbart att hota med flera typer av brottsliga gärningar är tidigare. Nu ska det också kunna vara olaga hot att hota om att sprida nakenbilder på någon annan eller andra känsliga uppgifter.

  • Större hänsyn till spridningen: Vid bedömningen om ett förtalsbrott är grovt ska det i större utsträckning tas hänsyn till om syftet med spridningen var att många skulle kunna ta del av det. Exempelvis om bilden eller uppgiften spridits på hemsidor eller medier som har många besökare. Eller om spridningen skett så att närstående fått del av uppgifterna eller om det spridits så att det är lätt att identifiera den utpekade.

De nya lagändringarna för att stärka skyddet för personlig integritet är både nödvändiga och efterlängtade. Integritetsskyddet har allt för länge, varit allt för svagt.

Det måste stå klart för var och en att samma regler gäller på internet som på andra platser i samhället.

Lagstiftningen har svårt att hänga med när samhällets beroende av internet öppnar upp för nya typer av brott. Den nya lagstiftningen är ett steg i rätt riktning men vi måste också uppvärdera vår syn på den personliga integriteten.

Vi får inte nöja oss, tekniken är här för att stanna.

 

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

21 comments

Uthängning på Internet med enorm spridning? Lätt att identifiera den utpekade? Det låter väl ungefär som delar av metoo-kampanjen.

"#metoo har också drag av Stalins utrensningar september 1936 till augusti 1938. Medlemmar i kommunistpartiet blev anklagade för opreciserade brott. Bevisen svarade ospecificerade vittnen för. Otydligheten var en del av budskapet. Men alla fann sig i påståendena: partiet har aldrig fel. Utrensning innebar allt från uteslutning ur partiet till straffarbete och avrättning."

https://www.aftonbladet.se/a/Eo43MA/metoo-en-haxjakt-med-drag-av-stalins...

Staffan Heimersson är utesluten ur partiets publikationer

Det var inte mycket att komma med. Varför inte låta förtal falla under allmänt åtal? Det som sker på internet idag i termer av kränkningar etc är fullständigt oacceptabelt. Rensa upp ordentligt i skiten!

Fantasin sätter inga gränser. #taggarnautåt är klart bäst hittills. #gröntärdetnyasvarta handlar inte om miljöpartister. När kommer damfrisörskorna med i leken? Taggen är given #klipptill? Lika given som floristernas.

#tystnadtagning
#visjungerut
#tystnadtagning
#medvilkenrätt
#närmusikentystnar
#imaktenskorridorer
#teknisktfel
#teknisktfel.
#larmetgår
#akademiuppropet
#vardeljus
#deadline
#utanskyddsnät
#vikokarover
#timeout
#tystiklassen
#sistaspikenikistan
#tystdansa
#inteförhandlingsbart
#sistabriefen
#ickegodkänt
#vårdensomsvek
#visparkarbakut

#orosanmälan
#påvåravillkor
#exponerad
#banaväg
#idetoffentliga
#gröntärdetnyasvarta
#taggarnautåt

Ska vi vara rättvisa så är #uppropen en gammal företeelse där tantsnuskgruppen, eller hur jag nu ska beskriva den som, var bland de första.
#vistårinteut.

Hur kan jag ha missat #vistårinteut. Den är ju tantgruppernas moder. Om uttrrycket tillåts. Nu måste jag ut i köket. Tanten kommer snart från jobbet och då ska maten stå på bordet. Annars blir det inget rajtantajtan efter Uppdrag Granskning. Om jag inte får huvudvärk.

C Andersson och Anton, er gubb-unkna och raljerande attityd är både tröttsam och respektlös.

Där har du fel Fredrik. Det är alla de här dreven som är unkna. Alla dessa feminister står mig upp i halsen. Det är bara ett tjafsande och tafsande. Inte undra på att det inte blir några barn gjorda. På min tid var det inget tafsande. Vi hånglade.

Det är fan inte klokt, döma och fördöma män utan rannsakan rättgång. Masshysteri och massangiveri.

För egen del känner jag mig inte det minsta hotad av feminister. Både du och jag vet att det finns män som går över gränsen i alla möjliga sammanhang. Försök att se saken ur ett annat perspektiv.

Självklart finns det män som går över gränsen och det är det nog ingen som förnekar. Delar av de olika kampanjer som nu bedrivs under olika hashtags drivs dock uppenbarligen av ett mer allmänt manshat. I Aftonbladets nätupplaga den 5 november menar t.ex. Camilla Sten uppenbarligen att alla män skall känna sig kollektivt skyldiga:
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/B72M9/varfor-ska-inte-man-kanna-sig-...

Om inte Camilla Sten menar att alla män är kollektivt skyldiga, vad ska man då tro att hon menar?

I dagens nätupplaga av Aftonbladet (29 november) meddelar Maud Eduards käckt att "Även om inte en enda enskild man ”outas”, pekar de separatistiska uppropen ut män som kollektiv."

Där blev det väldigt tydligt ur vilket perspektiv det är meningen att man skall se saken. Man får väl vara tacksam för klargörandet - om det nu behövdes något klargörande.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kjoller-efter-metoo-radd-for-att-en-k...

”Rädd för en kultur där lättkränkta sätter tonen”
[SVT 2017-11-29]

Eftertankens kranka blekhet? Är jag förvånad över att en före detta justistieminister är med i drevet? Inte alls. Jag saknar taggarna #klipptill och #ku

Med tanke på att det är just den fd justitieminister som är känd för sitt eget innovativa förslag om offentlig uthängning var det ju inte så överraskande.

Fredrik.
Av dig: Försök att se saken ur ett annat perspektiv" ges här endast ett smakprov av ett stort antal rysarperspektiv.
http://www.dagensopinion.se/kritik-mot-journalisternas-metoo-–-blev-tvångsanslutna

Rubrik: Kritik mot journalisternas Metoo - blev tvångsanslutna
Publicerad 2017-11-22, 18:23

"Journalist-uppropet #Deadline som i dag har samlat 7 600 medlemmar och skapat en mängd artiklar, men det finns också kritiska personer som anser att de har blivit tvångsanslutna till den hemliga gruppen på Facebook".
"Dagens Opinion har varit i kontakt med flera medlemmar i
Facebookgruppen som har blivit tvångsanslutna till gruppen utan att veta om det,,,,,,,,,
http://www.dagensopinion.se/kritik-mot-journalisternas-metoo-–-blev-tvångsanslutna

Jag är inte hotad av feminister. Det är feministerna som är ett hot mot vårt samhälle. Det är inte alla dessa gnällande fruntimmer som det är synd om. Det finns många barn och kvinnor här i vårt land det verkligen är synd om. Det är de som vi måste hjälpa. Men de arma stackarna struntar ni feminister högaktningsfullt i.

Stig Malm hade inte fel när han myntade begreppet fittstim. Han nämnde inget om karlar utan stake.

V har närt en kommunist vid sin barm #amineh

"– Jag har nyss blivit uppringd av valberedningen för riksdagslistan för Vänsterpartiet i Storstockholm, som meddelade att valberedningen kommer att föreslå att jag helt sparkas ut från valsedeln, säger hon.
Under flera års tid låg Amineh Kakabaveh i en infekterad konflikt med Vänsterns partiledning. Den handlade om olika syn på hur partiet ska driva frågan om hedersvåld och kvinnoförtryck.
Medan Kakabaveh och andra hävdar att partiledningen blundat för kränkningar i förorten och inom islam menar partiledningen i stället att man bekämpar mäns våld mot kvinnor i hela samhället, inte bara i förorten."

[Aftonbladet 2017-11-29]

Fotboja, kyskhetsbälte och munkorg på alla svenska svenskar så ska ni se att allt blir bra.

Så här skriver Polisen på Facebook i ett inlägg riktat till svenska killar:

”Om du bott under en sten senaste månaden, och på något sätt missat #metoo, så är mitt råd att google #metoo och sedan fundera en gång till om hur du beter dig mot tjejer”

Det är svensk lag som gäller i vårt land. Det är inte vad rabiata fruntimmer skriver i sociala media. Det är rent otroligt att Polisen inte känner till detta.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/aftonbladet-pausar-publiceringen-av-d...

Aftonbladet censurerar #aftonbladet Det börjar osa katt bland hermelinerna.

https://www.svt.se/nyheter/heimerson-aftonbladet-angriper-yttrandefriheten
"Heimerson: ”Aftonbladet angriper yttrandefriheten”"

Det här är vad "metoo" handlar om: https://sv.wikipedia.org/wiki/Folie_%C3%A0_deux

Att bli uthängd o grovt kränkt i kammarrätten av FK jurist kan innebära en mycket stor påfrestning för den som drabbas, vi måste tydligare markera.
Att som FK jurist undanhålla medicinsk utredning för FMR och samtidigt skriva att FMR haft samtliga medicinska handlingar för sin utredning,,, redan befintlig utredning i utredningen som undanhålls för FMR
Men den största o grövsta kränkningen är att FK jurist satt och ljög i kammarrätten om att det inte fanns styrkt att jag blivit misshandlad,,,, med tanke på att det fanns både fängelsedom (2år) och åtskilliga handlingar som styrkte detta så hjälp mig att förstå hur en jurist på FK har kunnat få agera på detta sätt. Att få rätt mot fk efter fyra resningar kan ju vem som helst förstå att det kostat många års lidande.
vem bär ansvaret när FK jurister duckar fakta?
#Ducka fakta

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.