Skip to content

Polisen undersökte fel brottsplats - dröjde ett år innan misstaget upptäcktes

Bild från förundersökningen

Upp till 20 personer kan ha varit inblandade i en gruppvåldtäkt i Fittja förra sommaren. Men bara fem har åtalats. Orsaken är stora brister i utredningen som gjort att polisen inte kunnat gripa någon misstänkt - förrän efter ett helt år.

 

Sammanlagt fem män står förnärvarande åtalade i en pågående rättgång om grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt efter en misstänkt gruppvåldtäkt mot en kvinna i 30-årsåldern i Fittja förra sommaren. Ett fall där förundersökningen, som Dagens Juridik tagit del av, har visat sig ha stora brister.

Det var i september som tidningen Metro avslöjade att polisen hade identifierade flera misstänkta gärningsmän redan förra året men att det trots detta dröjde ända till juni i år innan de första misstänkta kunde gripas. Orsaken var resursbrist.

Dunkade huvudet i trappan
Enligt åtalet ska tre av de åtalade männen ha hållit fast, slagit och sparkat kvinnan. De ska även ha dragit henne i håret och dunkat hennes huvud mot en trappa så att hon tappade medvetandet. De ska ha hotat kvinnan med kniv samtidigt som de våldtog henne. De två andra åtalade misstänks ha skrattat och filmat delar av övergreppet.

Polisen undersökte fel brottsplats
Kvinnan fick redan tidigt i utredningen peka ut platsen för den påstådda våldtäkten på en karta. Men trots detta gjordes ingen "vallning" av henne. I somras, nästan ett år efter gruppvåldtäkten, insåg polisen att kvinnan hade pekat ut fel trapphus.

En ny teknisk undersökning gjordes då i rätt trapphus och på den "nya" brottsplatsen hittades sperma från en 22-årig man som nu är en av de åtalade.

37 prover ännu inte analyserade
I förundersökningen står också att läsa att man även hittade ytterligare en mängd troliga DNA-spår som man ville ha analyserade. Men av en PM i förundersökningen framgår att NFC inte ville utföra en undersökning av de återstående spåren eftersom de var "kraftigt ansträngda av undersökningar".

”Att göra undersökningar av teknikernas topsningar skulle ta lång tid och inte vara klart förrän till hösten/vintern”.

I oktober i år beslutade dock åklagaren att undersökning av de 37 proverna ändå ska genomföras trots rättegången.

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt