Skip to content

Lägre skatt på lön och högre på kapital - då tror experten att skattemoralen blir bättre

"Vi måste få ner skatten på inkomster och få upp den på kapital. Det kommer att vara positivt för skattebetalningsmoralen." Det säger professorn i finansrätt Roger Persson Österman i Veckans Juridik med anledning av Paradisläckan. 

 

- Vi har en enorm skillnad med skatt mellan personer med anställningsinkomster kontra de som har egna företag eller lever på utdelningar från aktier, konstaterar Roger Persson Österman, professor i finansrätt på Stockholms universitet, i Veckans Juridik med anledning av Paradisläckan

Han tar som exempel att en börs-vd kan jämföra sig med andra personer som äger företag och se att de har lägre skatt än vd:n. Därmed ökar också incitamentet att undkomma skatt för egen del.

"Likabehandlingsproblem"
Avslöjandena om de så kallade Paradis-papers har på nytt satt skatteplanering och skatteflykt i fokus. Roger Persson Österman konstaterar att man i Sverige beskattar arbetsinkomster väldigt högt och kapitalinkomster förhållandevis lågt och att det finns ett "likabehandlingsproblem" som påverkar skattemoralen.

- Vi måste få ner skatten på inkomster och få upp den på kapital. Det kommer att vara positivt för skattebetalningsmoralen, säger han. 

Fel om vad som är tillåtet
Advokaten Raoul Smitt är kritisk till det egna skrået och den rådgivning som ges.

- Utifrån advokatbyråhåll kan man se att många har felaktiga uppfattningar om vad som är tillåtet och vad som är kriminellt, konstaterar han.

Han pekar också på att lagstiftningen inte har hunnit med när det gäller utvecklingen av den fria marknaden.

- Den gör att man kan ha affärer, företag och konton utomlands.

Skattejurister Peter Sundgren konstaterar att möjligheterna att få ner skatten "tilllkommer en liten krets i det svenska samhället som kan manipulera framförallt kapitaltillgångar".

Se hela Veckans Juridik om Paradisläckan här >>

 

 


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt