Skip to content

Klart idag: Ensamkommande får stanna - "ska inte komma i kläm för Sveriges handläggningstider"

Vice statsminister Isabella Lövin (MP), arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och migrationsminister Helene Fritzon (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nått en överenskommelse om de så kallade  ensam-kommande flyktingbarna. Överenskommelsen innebär att de som sökt asyl före den 24 november 2015 kommer att få stanna i Sverige och gå klart gymnasiet.  

 

- Detta gäller tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Det är ingen ny asylprövning, sa migrationsminister Heléne Fritzon (S) vid dagens presskonferens.

Den som väntat i 15 månader eller mer får stanna
Överenskommelsen innebär att flertalet av de ensamkommande unga ska få stanna under studietiden för att studera klart på gymnasienivå.

Detta gäller dem som väntat i 15 månader eller mer på sitt beslut, som studerar och som inte har begått brott. 

- De kan gå klart skolan. De ska inte hamna i kläm för att Sverige haft exceptionellt långa handläggningstider, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP).

Ebo-lagen förändras
I samband med överenskommelsen görs flera förändringar i Ebo-lagen - lagen om eget boende som innebär att asylsökande kan välja var de vill bo om de hittar eget boende.

Regeringen föreslår att en social prövning för Ebo införs. 

- Syftet är att komma till rätta med de missförhållanden som finns. Det kommer att innebära en viss begränsning för asylsökande att själv välja var de kan bosätta sig, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S).

Ingen generell amnesti
Beslutet innebär ingen "generell amnesti" för alla ensamkommande utan handlar om att låta dem som har påbörjat sina studier få slutföra dessa i Sverige - någonting som migrationsminister Helene Fritzon (S) var tydlig med.

- Detta gäller tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Det är ingen ny asylprövning och det innebär inte heller något generellt stopp för avvisningar.

Förutsatt att förslaget får en majoritet i riksdagen föreslås att ändringarna ska träda i kraft innan sommaren 2018.

"Praktskandal"
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger till Aftonbladet:

- Beslutet att låta de allra flesta av de så kallat ensamkommande stanna är en praktskandal. 

- Ännu en gång bekräftas Miljöpartiets skadliga inverkan på regeringen. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt